PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! A Kormány – a Magyar Nemzeti Bank elnökének előterjesztése alapján – a közelmúltban foglalkozott a bankközi devizapiac bevezetésének kérdésével és ezzel összefüggésben a Magyar Nemzeti Bank árfolyamszint-változtatási jogkörének újraszabályozásával. Ez utóbbi elengedhetetlen feltétele a bankközi devizapiac működésének, és ez szélesebb értelemben a piacgazdaság intézményi kereteit bővíti.
A piaci intézményrendszer kiépítésének folyamatában fontos lépés a bankközi devizapiac és ennek az évközi bevezetése a Magyar Nemzeti Bank javaslata alapján. A devizapiacon csak a bankok vehetnek részt, és egymás között szabadon adhatnak-vehetnek majd devizát.
E szabadság azt is jelenti, hogy az egymás közötti devizaügyeiket nem a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamán kell majd megkötniük. A napi árfolyammozgás a Magyar Nemzeti Bank devizaárfolyamától plusz-mínusz 2,25 százalékig eltérhet. A devizapiac bevezetése feltételezi, hogy az árfolyamok a kereslet és kínálat törvényeinek megfelelően alakuljanak, és azt a Magyar Nemzeti Bank csak jegybanki intervencióval befolyásolja.
Tekintettel arra, hogy a devizagazdálkodásról szóló 1974. évi 1. sz. törvényerejű rendelet 7. §-ának (1) bekezdése szerint tilos minden olyan szerződéskötés, amely szerint a devizaértéket forintra vagy forintot devizaértékre a hivatalos árfolyamtól eltérő árfolyamon számítanak át, a devizapiac bevezetésével egyidejűleg a hivatalos árfolyam kötelező alakulásának előírását el kell törölni.
Meg kell jegyezni még, hogy a jelenlegi hatályos törvényerejű rendelet lényegében minden fontos kérdésben kötöttséget ír elő, ugyanakkor megadja a felhatalmazást a devizahatóságnak – tehát feladattól függően a Nemzeti Banknak vagy a Pénzügyminisztériumnak –, hogy a jelenlegi követelményeknek megfelelő jogszabályi formában a korlátozó szabályozás alól felmentést adjon, és pozitív szabályozást érvényesítsen.
Különösen az elmúlt években éltünk ezzel a lehetőséggel. Szabályozó módosításaink a devizaliberalizáció irányába mutatnak: így például a lakossági devizaszámlák esetében, a hivatalos célú utazások és a szervezett turizmus devizavásárlásainak lehetőségei esetében.
Az új törvényjavaslat benyújtásáig – amely várhatóan az év negyedik negyedévére esik – ezen az úton kívánunk továbblépni, azaz esetleges időközi kormányzati döntések – a fizetési mérleg javulásával összhangban – mind a vállalkozók, mind pedig a lakosság számára kedvező tartalmúak lehetnek.
(19.40)
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogassák és fogadják el.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me