DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Most, amikor Torgyán képviselő úr engedékenynek, majdnem kedélyesnek nevezte ezt a vitát, engedjék meg, hogy én visszautaljak arra az időszakra, amikor a tisztelt Ház még a kárpótlási törvény vitájánál abbéli javaslatomat, hogy a kárpótlási törvény avval kezdődjék, hogy a földet egyszerűen írjuk vissza annak a nevére, akitől elrabolták, ezt a tisztelt Ház nem megszavazta, nem elvetette, hanem szégyenteljes módon igen nagy számú tartózkodással "jégre tette".
Ez a Parlamenthez nem méltó viselkedés és szavazási módszer ütött most vissza ránk, mint egy hátulütő, ahogy már mondottam egy alkalommal, és most amilyen kedélyesnek vagyon ez nevezve, annyira tragikus az érdekeltek, a magyar parasztság és a magyar társadalom számára ez a vita.
Engedjék meg, hogy felhívjam Torgyán József úr igen tisztelt figyelmét arra, hogy ebben a vitaszakaszban, amikor hivatkoztam a kárpótlási törvény koncepcionális vitájára, lapozza fel a parlamenti jegyzőkönyvet, olvassa el, hogy mit mondott, és szembesítse önmagát avval, amit mondott, és valószínűnek tartom, hogy azt is nézze meg, hogyan szavazott!
Tekintettel arra, hogy az állapotunk, amelyben vagyunk – ez az, amiben vagyunk –, én a magam részéről ezek után, ennyi kínlódás után igen nagy becsben tartom és igen nagyra becsülöm azokat a képviselőtársaimat, akiknek ebben a vitaszakaszban, ebben az ellehetetlenült helyzetben volt lelkierejük, hogy jobbító szándékkal még segítsék az általános vita jelen szakaszában a részletes vita előkészítését, és – hogy úgy mondjam – mindegyiküknek megköszönöm azt a jobbító szándékot, ahogy módosító javaslataikat benyújtották.
Ennek ellenére, miután a kutya ugat és a karaván halad, nincsen más lehetőségünk, mint szembenézni azzal, hogy mit mulasztottunk, és most felelősségünk teljes tudatában menteni, ami menthető, hiszen a jó Isten is áldást adott a parasztságnak és az országnak, mert meghozta azt a csodálatos esőt, amelyet már korábban felszólalásában tisztelt képviselőtársam és magam is humorosan emlegettem!
Hát ha a jó Isten ilyen jó hozzánk, mi tegyük a kötelességünket, hogy Istennel közösen társadalmi szempontból pozitívat és a parasztság számára életet jelentő megoldást hozzunk végre! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me