GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)

Full text search

GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)
GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen. Felszólalásom tulajdonképpen ügyrendi jellegű – és a szándék kibővült egy témával: Zsiros képviselőtársamra reagálandó hadd mondjam, azt hiszem, azzal érdemes vitatkozni, tisztelt Zsiros képviselő úr, amit a képviselők elmondanak, nem azzal, amit esetleg gondolnak. Úgy hiszem, a vita ebben az esetben mindenképpen termékenyebb.
Amit eredetileg mondani akartam, az a következő:
Most itt fekszik előttünk egy kisgazdapárti módosító indítvány az átmeneti törvényre, és elég jelentősen érinti az átmeneti törvényt – ahogy itt a nálamnál hozzáértőbb képviselőtársaim el is mondták. Az előzményeket tekintve úgy hiszem, hogy kisgazda képviselőtársaim megértik: egyfajta bizalmatlanság van bennünk, hiszen az a sokat ostorozott eredeti törvény végső soron, úgy gondolom, egyfajta kisgazda politikai koncepció jegyében fogant, és a kormánykoalíció hagyta jóvá. Azt hiszem, azt is megértik a kisgazdapárti képviselőtársaim, hogy bizalmatlanok vagyunk, már csak azért is, mert sok minden elhangzott a magyar mezőgazdaság dolgában az elmúlt két évben arról az oldalról, és most – úgy gondolom, némi sajnálattal kell megállapítanom – teljesen egyet kell értenem Torgyán képviselő úrral, aki, ugye, bizonyosfajta fejetlenségről és zavarról beszélt a magyar vidéken és a magyar mezőgazdaságban.
A kérdés, tisztelt képviselőház, az, hogy mi ennek az oka? Mire vezethető ez vissza? Azt hiszem, többek között a szövetkezeti törvény, az átmeneti törvény, a kárpótlási törvény rendelkezéseire, arra, hogy az agrárpiaci rendtartást, ugye, most ismertük meg, vagy kapta meg a Parlament; arra, azt hiszem – és ebben, gondolom, egyetértünk: Zsiros képviselő úr is utalt rá –, hogy nincs igazán agrárpolitikai koncepció és így tovább.
Most a következő kérdés az, hogy ezt kinek kell csinálnia, és ki a felelős ezért. Nem akarok a kérdésre választ adni, úgy gondolom, mindenki tudja…
Na de, az eredeti ügyrendi kérdésemre vagy témámra visszatérve – és a kettő összefügg –, most képviselőtársaim benyújtottak egy módosító indítványt a törvényhez, és továbbiakra számíthatunk. Azt a törvényt, aminek a módosításáról szó van, legjobb tudomásom szerint a Kormány nyújtotta be: az igazságügy-miniszter volt érte a felelős. Én borzasztóan szívesen hallanám a Kormány képviselőinek véleményét a vitatott kérdésekben – talán azt a bizalmatlanságot is feloldaná bennünk, amelyről bevezetőben szóltam.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me