VASTAGH PÁL, DR., az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:

Full text search

VASTAGH PÁL, DR., az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:
VASTAGH PÁL, DR., az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm a szót. Külön szerencsésen alakult, hogy végül is az alkotmányügyi bizottság ülésén az elhangzott vélemények alapján kértem, hogy a bizottság állítson előadót a kisebbségi vélemények tolmácsolására, mert a bizottsági vita után abban egyezett meg az alkotmányügyi bizottság – és ezt a bizottság jegyzőkönyve is bizonyítja –, hogy az ülésen felmerült aggályokat a bizottság előterjesztője tolmácsolni fogja a Parlamentnek.
Eléggé nagy vita alakult ki a javaslat megítélésében, főleg a jogbiztonság szempontjait figyelembe véve. Ezeket az aggályokat nemcsak én képviseltem egyedül, hanem rajtam kívül a bizottság vitájában részt vevő több képviselő és az igazságügyi tárca képviselője is.
A mezőgazdasági viszonyok szabályozása eléggé bonyolultan és eléggé vontatottan alakul a törvényhozás folyamatában. Éppen ezért, amikor egy átfogó jellegű törvényt 1992. január 20-án jelentetnek meg a Magyar Közlönyben, akkor a jogbiztonság szempontjából igen aggályosnak minősíthető az, hogyha második alkalommal kell a törvényjavaslat szövegén változtatni.
Nem kívánok a javaslat tartalmi, érdemi vitájába bocsátkozni, az én megközelítésem elsősorban a jogbiztonság és az alkotmányosság követelményei oldaláról fogalmazódott meg.
Más esetben is – közelmúltban – az Országgyűlés úgy fogadott el jogszabály-módosítást, hogy nem volt tekintettel alkotmánybírósági álláspontokra a törvényjavaslat hatálybalépését illetően. Most ez esetben is a javaslat bizonyos szerzett jogokat érint, ezáltal más megítélés alá kerülnek azok, akik már éltek jogaikkal és más helyzetbe kerülnek azok, akik még nem éltek jogaikkal.
Összegezve tehát: a mezőgazdaságra vonatkozó jogszabályok megalkotásának sincsenek más általános szabályai, mint amelyek a jogalkotás egészére vonatkoznak. A mezőgazdasággal kapcsolatos jogszabályokra is ugyanúgy vonatkoznak a jogbiztonság követelményei, s a jogbiztonság követelményeinek komoly megsértését és veszélyeztetését jelenti az, hogyha nem régen kihirdetett jogszabályt különböző érdekek felmerülése után újabb és újabb módosító indítványokkal tesznek kiismerhetetlenné a jogkövető állampolgárok számára.
Ez tehát a kisebbségi vélemény, és ennek alapján azt az álláspontot képviseltem, hogy miután ezek az aggályok felmerültek, az alkotmányügyi bizottság ne terjessze általános vitára ezt a törvénymódosító javaslatot. Ezzel az álláspontommal kisebbségben maradtam, de az aggályaimat ezúttal a törvényhozás előtt ki tudtam fejteni. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me