KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kérdések megválaszolásához vissza kell utalnom az előző Parlament társadalombiztosítási bizottsága és az egészségügyi kerekasztal helyzetfelismeréséhez és javaslataihoz.
1989. végén már kialakult az a felismerés – és itt hadd idézzem az előző Parlament társadalombiztosítási bizottságának elnökét, Szirtesné dr. Tomsits Erikát –, hogy a jelenlegi kondíciók mellett 3-4 éven belül a tb-alap több tízmilliárdos hiány elé néz. Azóta – már az előző parlament idején és azóta is – minden lehető lépést megtettünk ennek az elkerülésére.
Először is már azzal, hogy a tb-alap levált az állami költségvetésről, majd különválasztottuk a nyugdíj- és egészségügyi alapot, majd megkezdtük a szociálpolitika elválasztását a biztosítástól, a tb-önkormányzatok kialakítása folyik, a tb részére történő vagyonjuttatást megszavaztuk, több biztosítórendszer előkészületei folyamatban vannak – utalok itt a kölcsönös biztosítópénztárakra vonatkozó törvényjavaslatra.
Amikor a képviselő úr arról beszélt, hogy a tb hiánya tragikus helyzettel fenyeget, akkor akarva-akaratlan az ember fejében az egészségügyi ellátás összeomlása, a nyugdíjukat hiába váró öregek képe jelenik meg. Nos – ezt azért felelősséggel állíthatom – ilyen veszély nincs. Az állami forgóalapszámla kamatmentesen a tb-kifizetések teljes összegének megfelelő hitelt garantál. Garantálja ezt a garanciaszabályok megváltozása ellenére is. Tízmillió ember egészségügyi ellátása, nyugdíja, táppénze, anyasági ellátása nem kerülhet csődbe, csak az ország összeomlása esetén, s azt hiszem, erre itt van garanciának maga a Parlament is, amelynek a munkáját lehet kritizálni, de az biztos, hogy törekszik nemzeti feladatait teljesíteni.
Kérdéseire rátérve.
A tavalyi nullszaldós, remélt társadalombiztosítási költségvetési egyenleg helyett bekövetkezett deficitet hogyan finanszírozzuk? A társadalombiztosítási alap hiányát közel 30 milliárdos likviditási tartalékból finanszírozza. Annak érdekében, hogy a tb-alap likviditási problémái mérséklődjenek, a Kormány úgy döntött, hogy az úgynevezett háromhavi családi pótlék kiadása – és ez 14,7 milliárd forintot tett ki – egy évvel hamarabb visszafizeti a tb számára. Ugyancsak az alap likviditását segíti a törvényi rendelkezés is, amelyre utaltam, hogy a nyugdíjkiadások finanszírozásához az állami költségvetés kamatmentesen hitelt biztosít.
Folyamatban van, és a héten kerül a Kormány elé a 75. évi II. törvény újabb módosítása, amelynek értelmében a tb-kintlevőségek, vagyis az adósságok behajtására ezentúl nem az önkormányzati adóhatóságok, hanem a tb-igazgatóságok lesznek jogosultak, ugyanők kapják a jogot a társadalombiztosítás ingó és ingatlan vagyonnal történő ellátására behajtási formában.
A 2. kérdésére vonatkozóan, amelyben a finanszírozásra kérdez rá, hadd mondjam azt, hogy az ez évi első háromhavi adatok alapján az éves bevételek 21,8%-a teljesült, a kiadások 21,5%-a realizálódott. A társadalombiztosítás éves pozícióját nyilvánvalóan azonban negyed év alapján még nem lehet megbízhatóan megbecsülni, és a kintlévőségek növekedésével számolni kell az általános gazdasági helyzet részeként. De a költségvetés egyensúlya és a kintlévőségek keletkezésének eltérő oka van, a Kormány a hiány finanszírozására konkrét javaslatát az 1991. évi zárszámadási törvényjavaslatban fogalmazza meg, amelyről nemsokára önök fognak dönteni.
Harmadik kérdésével kapcsolatosan, az ez évi költségvetési egyensúllyal kapcsolatosan. Ma úgy látja a Kormány, hogy az egyes kiadások zárolására egyelőre nincs szükség. Így például – ezt mindnyájan jól tudjuk – nem kívánta felfüggeszteni az úgynevezett korrekciós nyugdíjintézkedést sem, amely éves szinten mintegy 10 milliárd forint kiadást jelent.
Negyedik kérdése, mennyire becsüli a Kormány azt az összeget, amelyet a költségvetési hiány helyett ebben az évben a társadalombiztosítás finanszíroz. Én arra gondolok, hogy képviselő úr arra a 41 milliárd forintra gondol – mert a fogalmazásból ez számomra nem volt teljesen egyértelmű –, amelyet a társadalombiztosítási alap 1992. évi költségvetése mint átmenetileg finanszírozandó tételt tartalmaz.
A társadalombiztosítás megújításáról szóló jelentésében a Kormány azt javasolja, hogy a tisztán szociális jellegű ellátások finanszírozását a társadalombiztosítási alaptól a költségvetés fokozatosan vegye át. A fokozatosságnak két alapvető indoka van, a költségvetésben megteremteni a fedezetét, másrészt ezeknek az ellátásoknak a szükségszerű átalakítását is el kell végezni.
Ötödik kérdése, az egyensúly felborulását hogyan próbáljuk megakadályozni. Erre vonatkozóan a Kormány az Országgyűlés határozatának megfelelően tervezi a tb átalakítását folytatni. Egyrészt a járulékkal nem fedezett kiadások átadásával – ez az úgynevezett profiltisztítási program –, a szociális törvény kidolgozásával és bevezetésével párhuzamosan – és akkor is megragadom az alkalmat, nem akartam az előző válaszomban erre utalni, de a szociális törvény kodifikált változata már tárcaegyeztetésnél tart – és a nyugdíjrendszerben és az egészségügyi ellátó rendszerben szükséges változtatásokról szóló törvénytervezetek elkészítésével.
(16.00)
Benyújtás előtt áll az önkéntes kiegészítő, nonprofit-biztosítások szabályozása, és mindnyájan tudjuk, hogy a tb vagyonhoz juttatásának programja is. Azonban abban egyetértünk, és ezt természetesnek tartom, hogy önmagában a társadalombiztosítás rendszerén változtatni nem elég, hiszen a gazdaság egészében lejátszódó folyamatokkal szorosan összefügg, és nyilván így alapvetően attól függ.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me