SZILI SÁNDOR (MSZP)

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Miniszter Úr! Képviselőtársaim! A rendszerváltást megelőző országgyűlés a sztálinista politikából következtetett "bűnös nemzet"-koncepció alapján született jogtiprás felszámolása érdekében határozatot fogadott el, melynek alapján kötelezte a Kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a jogsérelmet szenvedett személyek kártalanítására. Ezt a már demokratikusan megválasztott új Kormány 1990. november 21-i kormányrendeletével meg is tette.
Mi az én problémám? Kérem, az említett, egyébként 93/1990. számú kormányrendelet 1. §-ában felsoroltak között a Szovjetunióba elhurcoltakról tesz említést. Légyen az munkavégzés céljából, vagy hadifogság címén, vagy ott hadifogásba esettek. Ezt, sajnos, a Kárpótlási Hivatal, amely jogosult igazolni, illetve a jogsérelem tényéről hatósági bizonyítványt kiadni, olyan mereven és bürokratikusan kezeli, hogy csak azok jogosultságát ismeri el, akik a Szovjetunió területén voltak hadifoglyok. Elutasítja azok kérelmét, akiket nem a Szovjetunió területén, hanem más országokban, például Lengyelországban tartottak hadifogságban szovjet parancsnokság alatt.
Tekintettel arra, hogy időközben a volt nyugati hadifoglyok ügyében is megszületett a kormányrendelet, úgy gondolom, hogy azon állampolgáraink, akik 1944 októbere után kerültek szovjet hadifogságba, illetve hurcoltak el hazájukból, függetlenül attól, hogy mely országban töltötték fogságukat, éppúgy jogosultak a méltányos elbírálásra, mint azok, akik a nyugati országokban, vagy a nagy Szovjetunióban, vagy más nem nyugati országban töltöttek nem éppen irígylésre méltó időt.
Úgy gondolom, hogy a rendelet alkotóinak sem az volt a szándéka, hogy különbséget tegyenek a szovjetek által elhurcolt szerencsétlen sorsú emberek, az igazságtalan háború áldozatai között.
Kérdezem tehát tisztelettel a miniszter urat, hogy hogyan kívánja rendezni ezt a problémát, hogy ne sérüljön az egyenlő elbíráláshoz fűződő alapvető polgári jog. Szándékában áll-e a Kormánynak a 93/1990. számú rendeletét megváltoztatni?
Várom válaszát, miniszter úr. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me