KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A részletes jogi indoklást ne tőlem várja, de azért megpróbálom elmondani, hogy mi a helyzet. Nem lesz frappáns: unalmasan szakszerű lesz. (Derültség. – Taps a jobb oldalról.)
Az állam bevételeinek az állami költségvetés és az önkormányzatok közötti megosztásáról az országgyűlés dönt az 1990. évi XCIV. törvény 49. §-a szerint. Ennek megfelelően rendelkezik az 1991. évi XCI. törvény 28. § (2) bekezdésében és a 72. § (1) bekezdésében a kincstári vagyonkezelő szervezet kezelésében lévő, a szovjet csapatkivonás révén felszabadult ingatlanok hasznosításakor keletkező bevételek megosztásáról a következők szerint:
Ideiglenes hasznosítás esetén a teljes bruttó bevétel kerül megosztásra, mivel az ideiglenes hasznosítóra – például a bérlőre – nem terhelhetők az ingatlannal kapcsolatos kötelezettségek. Gazdasági célú végleges hasznosításkor a nettó adósságteherrel és ráfordításokkal csökkentett bevétel oszlik meg fele-fele részben az érintett önkormányzat és a központi költségvetés között.
A 81/1992-es kormányrendelet meghatározza a kincstári vagyonkezelő szervezet részére a szovjet csapatok által kiürített ingatlanokra vonatkozó hasznosítás részletes szabályait, és csak definiálja azokat a fogalmakat, amelyeket a már idézett 1991. évi XCI. törvény vonatkozó szakaszai használnak. Ez a törvény a 28. § (2) bekezdés b) pontjában a nettó bevétel képzésekor használja az "adósságteher" és a "ráfordítás" fogalmakat. Az adósságteher számszerűsítését szolgálja az átlagosan számított 20% tartalék. A szovjet csapatkivonás pénzügyi lezárása vonatkozásában – miután miniszterelnök úr szóban megállapodott Borisz Jelcin úrral, az Orosz Föderáció elnökével a követelésekről való kölcsönös lemondásban, azaz a nulla szaldóban – fedezetlenül maradtak olyan terhek, amelyek a volt szovjet felet terhelték volna: bontási költség, rekultiváció, havária jellegű környezetszennyezés és így tovább. A kormányrendelet kifogásolt része a törvényi szabályozással egyezően, azt kiegészítve fedezetet teremt a szovjet csapatok által okozott havária jellegű károk felszámolására, a szükségessé váló bontási és rekultivációs munkákra, amelyek nem háríthatók át az új tulajdonosra vagy kezelőre.
Összegezve: nem az önkormányzatok pénzügyi lehetőségeinek csorbítása az említett kormányrendelet célja, hanem ebben a vonatkozásban a törvényben használt fogalmak értelmezése, a kincstári vagyonkezelő szervezet eljárási szabályainak pontosítása, az adósságteherrel és a ráfordításokkal csökkentett nettó bevétel konkrét megjelenítése a cél.
Kérem a tisztelt Házat a válasz tudomásulvételére. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me