TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Elöljáróban annyit szeretnék csak mondani, hogy a kérdésemet szívesebben tettem volna fel interpellációként, mert egyetértek azzal az általános ellenzéki véleménnyel, hogy viszonválasz lehetősége híján a kérdés olyan műfaj, amelyben a Kormány megszólított tagjai frappáns válaszokat adhatnak, és cáfolatukra a plenáris ülésen nincsen mód. Vagy nem a kérdésre válaszolnak, mint például legutóbb az igazságügy-miniszter úr Hack Péter interpellációjára, aki azt kérdezte, hogy személy szerint ki a felelős, hogy a Kormány nem nyújtotta be az ígért törvényjavaslatokat a Parlamenthez. A válasz úgy szólt, hogy a Parlamentnek úgy sincs elég ideje megtárgyalni a be nem nyújtott törvényeket… (Dr. Tóth Albert: Úgy van! – Derültség.) Ez volt a válasz, ezért kell név szerinti felelős. Nagyon jó!
Miután az ismert körülmények miatt nem látok arra reményt, hogy a nyári szünet előtt az interpellációmra sor kerülhessen, ezért az ügy sürgőssége miatt kénytelen vagyok kérdésként elmondani.
Az 1991. évi XCI. számú, az 1992. évi költségvetésről szóló törvény 26. §-ának (3) és (4) bekezdése pontosan szabályozza a szovjet katonai csapatkivonás révén felszabadult ingatlanok hasznosításából befolyó bevételek megoszlását. Így ideiglenes hasznosítás esetén a teljes bruttó bevétel egyharmada az illetékes települési önkormányzatot, kétharmada a központi költségvetést illeti; a gazdasági célú végleges hasznosítás esetén a nettó bevétel 50-50%-ban oszlik meg az érintett önkormányzatok, illetve a központi költségvetés között.
Ennek a bevételi forrásnak a felosztásáról a 81/1992. évi kormányrendelet 7. § a) pontja úgy rendelkezett – a fenti törvénnyel ellentétesen –, hogy a bruttó érték 20%-át tartalékolni kell. E tekintetben már nem tesz különbséget ideiglenes és végleges hasznosítás között. Ezzel a kormányrendelet a költségvetési törvény előírásait figyelmen kívül hagyva a bruttó bevétel 20%-át elvonva – ellentétesen az 1991. évi XCI. törvény szabályozásával – ezzel az önkormányzatokat hátrányos helyzetbe hozta.
Kérdezem igazságügy-miniszter urat – gondolom, államtitkár úr fog majd válaszolni rá –, mikor fogja a Kormány rendeletét a törvényhez igazítva módosítani. Amennyiben a módosítást nem tervezik, kérem, szíveskedjék jogi magyarázatát adni, hogy milyen felhatalmazás vagy indok alapján hozott a Kormány a törvényi szabályozást figyelmen kívül hagyva rendeletet e tárgyban.
Miután nem reagálhatok itt a miniszter úr, illetve az államtitkár úr válaszára, és én csupán szerény fantáziával próbálok válaszokat elképzelni – például, hogy a rendelet nem vonta el a bevételt, csak tartalékalapban kezeli, és az majd kiosztásra kerül –, előre elmondom jogi kifogásom erre a válaszra: a rendelet nem határozza meg, hogy milyen célra tartalékolja az összeget, és nem határozza meg azt sem, hogy mennyi időre – egy napra, egy évre vagy akár tíz évre –, ily módon az önkormányzatok akár több évig sem juthatnak az őket megillető pénzeszközökhöz.
Miután az ez évi költségvetési törvény már 1993-ban nem köti a Kormányt, így a tartalékalappal a Kormány azt csinál, amit akar, illetve, amit a koalíciós többség majd megszavaz. Ebben az esetben az önkormányzatok akár egyáltalán meg sem kaphatják ezt az összeget.
Várom szíves válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me