TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF)

Full text search

TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF)
TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF) Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ez év elején robbant az elmúlt rendszer lakásbombája, és végigrázta a bérlők egy számottevő csoportját, felkorbácsolta a kényszerbérlők és kényszerbérbeadók kedélyeit.
Az 52-es lakásrendelettel emberek százezreit fosztották meg jogos tulajdonukat képező lakásaiktól. Néhány elvtárs esetében azonban ezt a törvényt nem alkalmazták. A fő elv az volt, hogy elvenni, szürkére festeni és sutba vágni.
Kérdezem, ismeretesek-e számunkra azok a kiváltságok, esetleg jogcímek, melyek alapján az ingatlant nem államosították. Ugyanakkor gyakorlat volt családok indokolatlan vagy csak politikai indíttatású beköltöztetése magántulajdonú ingatlanokba, lakásokba. Az így mesterségesen kialakított kényszerhelyzet szülte a kényszerbérleteket, melyekre ugyanazt a lakbérsémát húzták, mint az államosított lakásokra. A bérleti díjak megegyeztek. A tulajdonviszonyokat senki nem rendezte, mert nem volt érdemes. Ma viszont a tulajdonosok élni akarnak tulajdonosi jogaikkal, beleértve a lakbér megállapításának jogát. A kényszerbérlők ellenben javarészt idős emberek, lakni szeretnének az általuk eddig megszokott, mind ez idáig a tanácsi-önkormányzati lakásokéval azonos elbírálás alá eső lakásokban.
A régi, de új önérzettel megtalpalt tulajdonosok a bérleti díjak megállapításánál nem szívbajosak. Így igen gyakori a hússzoros tarifaemelés, melynek révén a lakás havi bére akár a 70 ezer forintot is elérheti. A többségében nyugdíjas bérlők természetszerűleg ekkora bérleti díjat nem tudnak megfizetni, és innen indulnak a bírósági perek. Országosan mintegy 5000 kényszerbérlet létezik.
Tisztelt Miniszer Úr! Mit tehet a magántulajdont tisztelő Kormány egy ilyen exlex helyzetben? Hogyan lehet feloldani mindannyiunk számára megnyugtatóan a korábbi társadalmi rendszer bitang, törvényt és jogot sárba tipró intézkedései révén kialakult helyzetet?
Lehet-e különbséget tenni kényszerbérlő és kényszerbérlő között, hisz közöttük sok olyan is akad, akinek családjától tíz feletti lakást vettek el, majd kényszerbérleménybe helyezték, így mára a legszükségesebb egzisztenciájuk is veszélyben van.
Azok a kényszerbérlők, akiktől lakást vettek el, és mára az önkormányzati tulajdonba került, számíthatnak-e az önkormányzatok támogatására? Lehetséges, hogy egy társadalom elfelejtse a bajok, keservek okozóját az újabban gerjesztett, utóbbi évtizedeinket takarni hivatott rózsaszín ködben?
Ez utóbbira nem várok választ, mert szentül hiszem, hogy nem. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me