DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Igyekszem az előírt öt percen belül maradni. Éppen ezért az 5634-es számú önálló képviselői indítványom indoklását nem ismétlem meg, ellenben a tisztelt Ház tudomására szeretném hozni, hogy szembe kell nézzen e képviselői önálló indítvány napirendre tűzésével, tekintettel arra, hogy az indítvány tartalmaz – jóllehet az indoklásban nem említettem – olyan részeket is, amelyek a tárgyalás bizonyos időszakában zárt ülést igényelnek. Erre a zárt ülésre kérem megidézni a nemzetbiztonság volt vezetőjét, Gálszécsy volt miniszter urat, azonkívül feltétlenül szükség van a mentelmi bizottság elnökére, Oláh úrra, és a közvetlenül az üggyel foglalkozó Eörsi Mátyás úrra. Felmérésem szerint, ami a zárt tárgyalást illeti, az rövid időt venne igénybe, mármint a dolognak a zárt tárgyalási része, de a zárt tárgyalás megadja az abszolút indoklását arra, hogy a tisztelt Országgyűlés napirendre, sőt sürgősséggel napirendre tűzze a törvényjavaslatot. (Közbeszólás balról: Miről beszél?!)
Köszönöm a kedves segítségét. (Derültség.) Az elnöklő Szabad György úr, a Ház elnöke bejelentette, hogy miről beszélek, de ha szükség van akár lelkileg, akár értelmileg, akkor ismételten fölolvasom. Kedves tisztelt közbeszóló, az általam szimpatikusabbnak vélt oldalról engedjék meg, hogy: a Magyar Szocialista Munkáspárt betiltásáról és vagyonának közérdekű célokra való felhasználásáról van szó. Külön megköszönöm ezt a figyelmeztetést, hogy e jeles történelmi pillanatban ezt ismételten felolvashattam.
(15.40)
Különösképpen akkor – ha már inspirált a közbeszóló –, hogy első törvényalkotásunk – miszerint 1956 forradalom és szabadságharc – abszolút indokolttá teszi ennek a napirendre tűzésnek az önök által való elfogadását. Indokolttá teszi azért, mert az MSZMP – az ortodox része a pártnak – az, amelyik jogfolytonosságot vállalt korábbi bűneivel, az MSZMP az, amelyik fitogtatóan – egy nemzet és egy társadalom önérzetét megsértve – a tavalyi esztendőben gyilkosságai színhelyére ment megrendezni pártkongresszusát.
És, miután van még két percem és jónéhány másodpercem, az előbbi inspirálóra tekintettel folytatom. Folytatom azért, hogy közös mindnyájunk számára világos és egyértelmű legyen, hogy a magyar Parlament nem kerülheti el annak a ténynek a lehetőségét, hogy egyszer s mindenkorra ezzel szembenézzen. Különösképpen nem kerülheti ezt el a Magyar Szocialista Párt, amely Magyar Szocialista Párt a választás értelmében itt ül az ország és a nemzet színe előtt, és a Magyar Szocialista Pártnak a legfontosabb érdeke, hogy különbséget tegyen egy pluralista demokrata, holnapra néző párt, és egy terrorizmussal eljegyzett, és már számos jelenség alapján ország-világ előtt nyilvánosan erkölcsileg is megbukott párttól elhatárolja magát.
A magam részéről elsősorban az MSZP támogatását kérem, mert az MSZP-nek lét-nemlét kérdése, hogy tisztázza: nem azonos azzal az MSZMP-vel, amely MSZMP a saját alappártját, az 1956. november 4-e előtt alakult MSZMP-t, hogy úgy mondjam, bíróságra, ebek harmincadjára, és számos tagját bitóra juttatta. Ilyen szempontból… (Zaj.) … Még van hetven…pardon: harminc másodpercem… már csak húsz, még egyszer felkérem a tisztelt Házat – tekintettel arra, hogy a sürgősségre vonatkozó javaslat ötvenvalahány aláírását benyújtottam, valamint birtokomban van még be nem nyújtott támogató aláírás is –, ismételten kérem, hogy az MSZMP – hogy közörömükre szolgáljon, még egyszer felolvasom, tisztelt reklamáló –, a Magyar Szocialista Munkáspárt betiltásáról és vagyonának közérdekű célra történő felhasználásáról szóló törvényjavaslatomat a tisztelt Ház sürgősséggel tűzze napirendre.
Köszönöm, elnök úr, a tíz másodperc türelmet, és megköszöntem.
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me