HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Jut-e eszükbe azoknak a magyar állampolgároknak, akik otthonukban bármelyik pillanatban egyetlen mozdulattal jutnak egészséges ivóvízhez, hogy ma még az ország számos településére gépkocsival szállítják, műanyag tasakokban az iható vizet, mert a helybéli kutakból emberi fogyasztásra alkalmas víz nem meríthető.
(15.50)
Ennek az állapotnak a tarthatatlanságát hangsúlyozzák, megszüntetését sürgetik a Kormány programja, az önkormányzati törvény és az évenkénti céltámogatásokról szóló törvények.
Az ország költségvetéséből millárdokat fordít céltámogatás keretében az egészséges ivóvízellátás korszerű biztosítására. Tehát a probléma felismerésével nincs baj. Baj van azonban a probléma megoldásával, ezt tudjuk mindnyájan, ennek tanúi voltunk a '91. évi és az idei céltámogatások parlamenti tárgyalásakor, és tanúi lehettünk az előbb Wekler Ferenc napirend előtti felszólalásában.
Hogyan is működik ez a rendszer?
Az önkormányzatok értesülnek a céltámogatás igénylésének feltételéről, majd bejelentik támogatási igényeiket. Az Országgyűlés a költségvetési törvény tárgyalásakor – az igénylésektől függetlenül – meghatároz egy keretet. A keretbe nem férő igényeket ilyen-olyan okokból elutasítják.
A céltámogatási rendszer főbb hibái:
A Kormány és az Országgyűlés nem ismeri egy több év alatt megvalósítható cél teljes költségvetési kihatását.
Az önkormányzatok a tárgyév II. negyedévében értesültek arról, hogy kapnak-e az adott évre központi céltámogatást, nem beszélve arról, mikor jutnak hozzá pénzükhöz.
Nem biztos, hogy a legrászorultabb önkormányzat kerül sorra először, sőt példával bizonyítható, hogy az igénylési kellékek hiánya miatt egymás után két évben is kimaradhat önkormányzat a támogatottak köréből.
Példa van arra is, hogy egyik évben kapott támogatást, kutat fúrt, a következő évben nem kapott támogatást, tehát hiába fúrt kutat.
De fő célom nem a céltámogatási rendszer kritikája. Hiányosságaira csak azért emlékeztetem tisztelt képviselőtársaimat és a Kormány tisztelt tagjait, hogy meggyőzzem önöket a probléma sürgető megoldása érdekében.
Javaslatomtól, amely szerint a Kormányt az egészséges ivóvízellátás kétéves céltámogatási programjának kidolgozására kérné fel az Országgyűlés, a következő eredményt remélem:
1. Az egyszeri országos igényfelmérés és annak szakszerű értékelése alapján megismerné a Kormány és az Országgyűlés ráfordítási kihatásában is azt a több évre szóló feladatot, amelynek a jelentőségét a már hivatkozott törvények is kiemelik.
2. A feladatot, az egyes önkormányzatok támogatási igényét nyilvánosan és objektív mutatók alapján lehetne rangsorolni.
3. A költségvetési törvény tárgyalásakor a már korábban jóváhagyott programból annyi önkormányzatot lehetne kiemelni, amennyit az adott évi költségvetés lehetővé tesz.
4. Az önkormányzatok már a költségvetési törvény tárgyalásakor, tehát 1992-ben, remélhetően már december 15-én értesülnének arról, hogy megkapják-e a következő évben vagy csak az azt követőben kapják meg a kért céltámogatást.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a határozat már alkalmazható volna azon igények programba vételénél is, amelyekről az előbb is szó volt. A '92. évi céltámogatási törvény szerint ezek el lettek utasítva, de mint hallottuk, kiegészíthetik hiányzó kellékeiket.
Bár nem ismerem a most készülő új céltámogatási törvény tervezetét, nem hiszem, hogy ez a megoldás annak ellentmondana, sőt akár ötletet is adhat ahhoz.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, fontolják meg az elmondottakat, és támogassák javaslatom sürgős országgyűlési tárgyalását. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me