WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)
WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ) Tisztelt Ház! Nem tudom, hogy mosolyogjak, vagy sírjak-e. Mosolyogni való az, ami az önkormányzatok céltámogatásával kapcsolatban eddig a Parlamentben történt, és nem tudom, hogy történni fog-e még. Tragédiára, illetve szomorúságra ad okot az, hogy ez, ami a törvény körül zajlik, mintegy nyolcszáz települést érint még mindig; és a kérdés nem zárult le.
Többször kértem már szót ebben a kérdésben, úgyhogy részletesen nem ismertetném a törvény előzményeit, a tisztelt képviselőtársaim ismerik. Nagy vonalakban tudják, hogy az elmúlt év októberében a Belügyminisztérium bekérte a céltámogatási igényeket. Ehhez akkoriban még nem volt törvényi felhatalmazása. A Parlament egy menetben megtárgyalta az irányelveket, utána ezt decemberben véglegesítette. Az irányelvek után pedig ez év februárjában a Belügyminisztérium ismételten hiánypótlásra anyagokat vett át az önkormányzatoktól, illetve ez év februárjáig; és mint a bizottsági vitában kiderült, erre nem minden önkormányzatnak volt lehetősége.
A tisztelt Ház április 14-én fogadta el a céltámogatási törvényt. Ebben a céltámogatási törvényben egy, a bizottságban született konszenzus alapján úgy tűnt, hogy megoldás születik, a hiánypótlást az összes többi önkormányzat is benyújthatja, amelynek a céltámogatási igényét a Belügyminisztérium elutasításra javasolta. Ebben megnyugodtunk. Az időpontot, a benyújtási határidőt közösen választottuk meg. Ez a benyújtási határidő május 15-e lenne.
A mai nap, május 11-én a törvény még nem került kihirdetésre. A Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása szerint legkorábban 14-én, de valószínűleg 16-án kerülhet sor a törvény kihirdetésére. Én úgy gondolom, hogy ez a két dátum – mármint a május 15-i benyújtási határidő és a május 16-i kihirdetési időpont – nagyban ellentmond egymásnak, és gyakorlatilag lehetetlenné teszi azt, hogy a 823 önkormányzat a hiánypótlást beadhassa, és így esélye legyen arra, hogy a céltámogatáshoz a következő évben – ha ebben az évben már nem is – hozzájusson.
Meg kell mondanom önöknek őszintén, hogy tanácstalan vagyok. Nem tudom, hogy mit javasoljak, és nem tudom, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben. Nyilvánvalóan lehet keresni a felelősöket, akik miatt elhúzódott a kihirdetés. Valószínűleg mindenki betartotta azt a határidőt, ami rendelkezésre áll a törvény felülvizsgálatára, összeállítására és kihirdetésére, de a gondot ez nem oldja meg. Nem oldja meg annak a gondját, hogy az önkormányzatok kicsúsztak a határidőből, kicsúsznak a határidőből. Nem oldja meg azt a gondot, hogy a Parlament egyértelműen törvényben rögzítette azt a szándékát, hogy lehetőséget nyújt 823 önkormányzatnak a hiánypótlására, és ez valamilyen ok miatt – a kihirdetés késedelmessége miatt – meghiúsul.
A megoldási lehetőségek között tapogatózva: az egyik megoldás, ugye, az lehetne elvileg, hogy a Belügyminisztérium fogadjon el később beérkező pályázatokat, illetve hiánypótlásokat is. Ez ellentmond a törvénynek, amely azt mondja, hogy csak május 15-ig lehet benyújtani a hiánypótlásokat.
A másik lehetőség talán az lehetne, hogy a Parlament ismét megnyitja a vitát a céltámogatási törvény körül, és újra elkezdjük azt a procedúrát, amit idestova egy fél éve végzünk a törvényjavaslat körül.
Én a tisztelt Házat arra szeretném kérni, hogy ha ez a második megoldás lesz az önkormányzati bizottságban támogatott – ugyanis az önkormányzati bizottságban szeretném szerdán ezt a kérdést felvetni, és szeretném a bizottság véleményét kérni ebben az ügyben –, akkor a tisztelt Ház türelemmel és megértéssel fogadja ezt a kezdeményezést. De jelzem előre, ez azt jelentheti, hogy az önkormányzatok a nyári szünet előtt már nem fognak tudni a pénzükhöz hozzájutni, illetve nem tudják meg, hogy megkapják-e a céltámogatást vagy sem.
A mondandóm végén talán annyival szeretném zárni az eddig elmondottakat, hogy talán nagyobb figyelmet érdemelne a végrehajtó hatalom részéről a Parlament szándéka. Én emlékszem rá, hogy a költségvetési törvényt kettő, azaz kettő nap alatt sikerült kihirdetni. Ezzel szemben a céltámogatási törvény, amely mindössze hét – négy, azt mondják négy nap… négy óra alatt, tehát ez még rövidebb, mint két nap, tehát négy óra, akkor ezek szerint én rosszul emlékeztem –, tehát a céltámogatási törvény összesen hét paragrafusból áll, és április 14-e óta nem kerül kihirdetésre ez a törvény. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Döntés törvényjavaslatok sürgős tárgyalásáról

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me