SZABÓ LAJOS, DR. (MDF)

Full text search

SZABÓ LAJOS, DR. (MDF)
SZABÓ LAJOS, DR. (MDF) Tisztelt Elnök úr! Kedves Képviselőtársaim! A Postáról szóló törvényjavaslat általános vitájának folytatása keretében, figyelembevéve a március 17-én elhangzott frakció-szónoki véleményeket, valamint tekintettel egyéb szakmai információkra, többoldalú véleményekre és szakmai tanácskozások tapasztalataira, az alábbiakat tartom szükségesnek elmondani 6 pontban sűrítve, összefogottan.
Először: a vélemények többségével összhangban azt az álláspontot képviselem és támogatom, hogy a törvénynek hosszú távon kell szabályozni a postai tevékenység végzését olyan gazdasági környezetben, amely az elkövetkezendő néhány évben állandó mozgásban, reményeink szerint állandó fejlődésben lesz. Ezzel együtt a törvény szabályainak a stabilitást és a rugalmasságot kell biztosítani egyszerre. Tudjuk, bármelyik szenvedne itt csorbát, a postai tevékenységben zavar támadna.
Másodszor: elvi jelentőségű kérdés, hogy a törvény szabályozási köre, elemeivel összhangban, a Postára, mint tevékenységek, szolgáltatások, irányítási és hatósági feladatok, intézmények összességére vonatkozik. A Posta tehát nem postavállalatot jelent, mint ahogy a vasút sem a MÁV-ot, a távközlés sem a MATÁV-ot, és így tovább.
Harmadszor: jó, hogy az alapszolgáltatások körének meghatározása küldemény-centrikus: levélpostai küldemény, postautalvány. Az ezekkel kapcsolatos szolgáltatások koncesszió körébe tartoznak, összhangban a koncesszióról szóló 1991. évi XVI. számú törvénnyel.
A küldeményekhez, illetve szolgáltatásokhoz kapcsolódó vagy kapcsolható külön szolgáltatások, azaz értéknövelt szolgáltatások ugyancsak a kötelező, tehát államilag garantált körbe tartoznak. Tehát kiemelésük a koncessziós rendszerből és versenyterületté nyilvánításuk az alapszolgáltatási rendszer megbízhatatlanságához, postai egyenlőtlenséghez vezethet.
Zárójelben jegyzem meg: vállalkozók a nagyfogyasztók, forgalmas területek ellátására alakulnak, míg a perifériák, kistelepülések vagy ellátatlanok maradnának, vagy drágábban jutnának szolgáltatáshoz, illetve az állami szolgáltató költségvetés igényei növekednének.
Negyedszer: külön figyelmet érdemel az alapellátás, mint az alapszolgáltatások törvény által meghatározott mértéke, mely - úgy gondolom - a törvényjavaslat egyik újszerű, legfontosabb garanciális része, hisz a jelenlegi piaci vállalkozási helyzetben aligha nélkülözhető, csak egyértelmű pontos meghatározás fogadható el. Ez természetesen nem jelenthet megváltoztathatatlan merevséget. Elképzelhetőnek vélem, hogy az alapellátás mértéke a törvény hatályba lépésekor működő szolgáltató helyzetet jelentené a törvényjavaslatban szereplő 600, illetve 20 000 lélekszám helyett, garantálná, hogy az elért színvonal ne csökkenjen.
Ötödször: a Posta-koncesszió alapvetően új terület. A gazdasági és a postai szolgáltatások mai helyzetét ismerve nem valószínű, hogy egy esetleges pályázat közeljövőben történő kiírásakor a tőkés csoportok ezen a területen próbálnának befektetni. Ez a szabályozás inkább a jövőre vonatkozik, így téve eleget a törvény hosszútávú szabályozási igényének.
Valójában törvényi lehetőségekről van szó, amely nem jelenti azt, hogy a miniszter köteles koncessziós pályázatot kiírni. Nyilván bizonyos körülmények között indokolt lehet a piac megvizsgálása, a legfontosabb szempont azonban az, hogy az állami nagyvállalat ne érezze magát a kizárólagos törvényi monopólium védelmében. Ez a veszélyeztetettség élénkíti a vállalat vezetőinek gondolkodását, serkenti vállalkozói szellemét, a szolgáltatások mennyiségi és minőségi színvonalának növekedését, a jobb költséggazdálkodást.
A koncesszió kiírása ugyanúgy a Kormány felelősségi körébe tartozik, mint az általa alapított nagyvállalat működése. Ezért semmivel sem jelent nagyobb kockázatot a koncesszió lehetősége, mint törvényi szintű kizárása, sőt a kizárás a piac és az ellátás teljes kiszolgáltatottságát jelentené az egyetlen vállalat képességeinek, működési forrásainak.
(11.40)
A szabad verseny lehetővé tétele viszont az ellátási zavarokhoz, forgalmi anarchiákhoz vezetne, de kormányközi, nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeink is kötnek.
Mindezekkel együtt a törvényjavaslat olyan középutat választott, amely garantálja a szolgáltatási rendszer működését, ugyanakkor lehetővé teszi a fokozatos piacépítést, összhangban a nemzetközi, különösen a Közös Piac által szorgalmazott tendenciákkal.
Hatodszor: rendkívül fontos szempont a fogyasztóvédelem. Ennek érvényesülését szolgálja a törvény és végrehajtási rendeleteinek pontos megfogalmazása, a szolgáltatót terhelő kötelezettségek egyértelmű deklarálása, így szerződési rendszer, tájékoztatási kötelezettség, és így tovább, valamint az alapszolgáltatás alkalmazandó szabályai. Kifejezett fogyasztóvédelmi szabályokat a postai szolgáltatás esetében is kormányrendeletbe célszerű beiktatni, mely megkönnyíti a fogyasztók jogkeresését, a jogalkotói munkát, megtestesíti a fogyasztóvédelem egységes szabályozásának elvét.
Tisztelt Ház! Bizonyos vagyok abban, hogy a vita során és a benyújtott, habár vagy szerencsére, nem nagyszámú módosító javaslatokkal tovább javul a postáról szóló törvényjavaslat és a Parlament könnyen el fogja fogadni.
Köszönöm a figyelmet. Köszönöm Elnök úr. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me