MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm, Elnök úr, a szót, de Mádi Lászlónak hívnak, tehát ekként folytatom tovább.
Köszönöm a miniszter úr válaszát, jó néhány olyan pontot tartalmazott, ami arra a reményre jogosít, hogy a kedvező elbírálás megtörténjen, bár én alapvetően nem értek egyet a miniszter úrnak azzal a megállapításával, hogy igazából nincsen hatásköre és lehetősége ezen problémák megnyugtató orvoslására.
Az elutasító határozatokat, amelyeket a területi, majd Országos Munkaügyi Központ meghozott ezen munkanélkülivé vált állampolgárok ügyében, a foglalkoztatási törvényre hivatkozva tette. A foglalkoztatási törvény szabályozza, definiálja azt, hogy mit értünk munkaviszonyon, és ebben egyértelműen a magyar jog hatálya alá tartozó munkaszerződéseket minősítette, és azért zárultak ki valójában ezek az emberek az ellátási lehetőségből, mert ők külföldi munkajogszabályok alapján dolgoztak, de államközi szerződések alapján, tehát a magyar állam ezt lehetővé tette.
Én úgy gondolom, hogy ez csak egy lehetőség, és igazából nem a legmegnyugtatóbb lehetőség a munkaerőpiaci bizottság ezen értelmezése. A legmegnyugtatóbb lehetőség az lenne, hogy jogszabály rendezné ezt egyértelműen, s ezenkívül ez a probléma már egy fél éve él, úgyhogy igazából jelentős késedelem történt. Ezek az emberek tömegével - pl. van olyan falu, ahol több mint húsz ember - dolgoztak ilyen alapon a környező országokban, és most nem kapnak semmilyen ellátást. A szociális ellátásban az önkormányzatok nem tudják ezt a problémát orvosolni, és így igazából, hogyha egy emberrel történne ilyen, akkor sem tudnám ezt megbocsátani, hiszen itt alapvetően arról van szó, hogy ezek az emberek dolgoztak, igazoltan, papíron bizonyíthatóan megvan a megfelelő munkaviszonyuk, és ezért a miniszteri választ ilyen formában nem tudom elfogadni. Akkor tudtam volna elfogadni, hogyha azt mondta volna a miniszter úr, hogy törvényi megoldást ad ezeknek az embereknek, hogy egyértelműen megteremti azt a lehetőséget, hogy mivel rászorultak erre az ellátásra, és mivel a munkaviszonyuk igenis, igazolhatóan fennáll, felmerül, ezért ily módon a törvényi jogszabály változtatása alapján a lehetőséget megteremthettük volna számukra.
Mindezek következtében tehát nem tudom elfogadni a választ, és arra kérem a képviselő urakat erkölcsi, etikai érzékükre hivatkozva, hogy hasonlóképpen cselekedjenek.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me