HORVÁTH VILMOS (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH VILMOS (SZDSZ)
HORVÁTH VILMOS (SZDSZ) Elnök úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának a véleményét kívánom röviden ismertetni a nemzeti és etnikai kisebbségeknek szánt pénz elosztásáról.
Legelőször is szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy meglehetősen szűkös keret állt az emberi jogi bizottság rendelkezésére. 1991-ben, az elmúlt esztendőben 200 millió forint volt a felosztható összeg, az idei esztendőre ez csupán 10%-kal nőtt, s gondolom azt valamennyien tudjuk és tisztában vagyunk vele, hogy ez még a tavalyi infláció ütemét sem követi.
A decemberi költségvetési vitában több SZDSZ-es javaslat, módosító indítvány volt a pénzösszeg emelésére, ezeket azonban sajnálatos módon a tisztelt Ház leszavazta. Ez azonban csupán az egyik probléma, de semmiképpen sem elhanyagolható.
Végül a költségvetési vita után, a szavazás során megszavazott 220 millió forint szétosztására a bizottság - egyébként nagyon helyesen, és erről Fodor Gábor már beszélt - felállított egy követelményrendszert.
A beérkezett kérdőívek nyomán került sor az első felosztásra, ekkor még kisebbségenként. Az első felosztásnál történt a mi megítélésünk szerint az első hiba, ugyanis a felosztás eredményeként néhány kisebbség - görögök, örmények, ruszinok - kevesebb pénzt kaptak, mint az elmúlt esztendőben. Az SZDSZ-nek az volt a véleménye, hogy kevesebb pénzt erre az esztendőre senki nem kaphat, mint amennyit az előző évben kapott.
Az SZDSZ képviselőjeként már a bizottsági ülés során felhívtam erre a figyelmet, de sajnos a korrekció elmaradt.
Megítélésem és megítélésünk szerint a legkisebb kisebbségeket bizonyos pozitív diszkriminációban kellene részesíteni, hiszen egyértelmű, hogy ők azok, akik identitásuknak megőrzése szempontjából is a legnehezebb helyzeben vannak.
Ami a pénz további elosztását illeti, szeretném elmondani, hogy az SZDSZ nem tartja kívánatosnak, hogy a jövőben az emberi jogi, vallásügyi és kisebbségi bizottság tagjai vállalkozzanak arra, hogy egy-egy kisebbség szervezetei között elosszák a pénzt.
Bár nem vitatható, hogy a Nemzetiségi és Etnikai Hivatal munkatársai megpróbálták előkészíteni a második elosztást, mi mégis úgy ítéljük meg, hogy a statisztikában megbúvó számsorok önmagukban nem elegendőek annak az eldöntésére, hogy egy-egy adott szervezet milyen tevékenységet folytat vagy éppenséggel létezik-e?
Az SZDSZ tehát azt javasolja, hogy a jövőben a kisebbségek hozzák létre saját maguk saját egyeztető fórumaikat - megjegyzem zárójelben, erre egyébként az idén voltak kísérletek, hol sikerült létrehozni, hol nem ezeket az egyeztető fórumokat. Azt javasoljuk, hogy ezeken a fórumokon ők egymás között döntsék el az egymás közötti elosztást.
Más megoldást a jelenlegi finanszírozási rendszerben nem tudunk elképzelni, ugyanis meggyőződésünk, hogy nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a másfél száznál is több helyi szervezetről alapos ismeretünk legyen - de ez nem is a feladatunk, úgy vélem.
Végezetül szeretném elmondani, hogy az SZDSZ fontosnak tartja az egész finanszírozási rendszernek az újragondolását, és lehetőség szerint a két esztendeje késő nemzetiségi és etnikai kisebbségekről szóló törvényben való rögzítését.
úgy véljük, hogy csak így kerülhető el, hogy mind a bizottság, mind a Parlament évről évre ugyanabba a szituációba kerüljön, mint tavaly és az idén. Ez nem kívánatos, megítélésünk szerint, sem az Országgyűlés, sem a kisebbségek szempontjából. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me