ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)
ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr! Rövid a törvényjavaslat, rövid volt az expozé, ennek ellenére azt gondolom, hogy a törvényjavaslattal számos gond van.
Az első, amire az igazságügy-miniszter is utalt az expozéjában, hogy nem felel meg az Alkotmányban előírt követelményeknek, miszerint ugye az Alkotmány 30. § (2) bekezdése azt írja elő kötelezően, hogy a köztársasági elnök tiszteletdíjáról, kedvezményeiről és az őt megillető költségtérítés összegéről kétharmados törvényben kell rendelkezni. Az itt előadott érvek nem voltak igazán megnyugtatóak abból a szempontból, hogy miért kell elhalasztani ezt a kérdést, a költségtérítéseknek és a kedvezmények kérdésének a szabályozását, és miért csak az illetményről esik szó ebben a törvényjavaslatban. Mindenképpen szükséges ezeknek a kérdéseknek is a szabályozása. Tudomásom szerint meglehetősen régóta az Igazságügyi Minisztériumban és a kormányzati apparátusban folyik a döntés előkészítése ennek a kérdésnek a szabályozására, ami nemcsak a köztársasági elnökkel kapcsolatban, hanem a miniszterelnökkel és a miniszterekkel kapcsolatban is szabályozná ezeket a kérdéseket. Meglehetősen érthetetlen, hogy körülbelül másfél éves döntés-előkészítés után miért nem került még a Ház elé ez a törvényjavaslat.
A másik, amire az igazságügy-miniszter úr hivatkozott, hogy a kialakult gyakorlat szerint a köztársasági elnök úr a miniszterelnöknek megfelelő javadalmazásban részesül. Hát, attól függ, hogy ezt a gyakorlatot milyen időponttól számítjuk, mert tulajdonképpen szokásjogi úton alakult ki valamilyen formában. Kicsit kinőtt a népköztársasági tanács elnökének szabályozásából, s aztán utána 1990-ben, amikor köztársasági elnököt választott a magyar Parlament, akkor – nem lehet tudni pontosan, hogy milyen elv alapján, de – valaki megállapította a köztársasági elnök fizetését. Azonban itt nem rendelkezett egy automatizmusról ez a szabály, miután nem is volt szabály, hiszen csak valamiféle szóbeli rendelkezés történt ez ügyben, aminek az a következménye, hogy ma előállt az a helyzet a köztársasági elnök esetében, hogy a köztisztviselői törvény hatálybalépése után ma a köztársasági elnök két és fél ezer forinttal keres többet egy államtitkárnál – bruttóban természetesen –, tehát meglehetősen csekély a különbség, és nem hiszem, hogy ez a különbség a közjogi méltóságnak megfelelő helyzetet tükrözi.
A másik, ami kifogásolható: pontatlan a szöveg. Pontatlan a szöveg, hiszen nem derül ki belőle pontosan, hogy az illetmény fogalmába mindaz beletartozik-e, amit a köztisztviselői törvényjavaslat tartalmaz, tehát az alapilletmény, az illetménypótlék és az illetmény-kiegészítés. Mert amennyiben nem tartozik bele, akkor a köztársasági elnök lényegesen kevesebbet keresne, lényegesen kevesebb lenne a tiszteletdíja, mint a miniszterelnöknek. Amennyiben beletartozik, abban az esetben is még mindig kevesebbet keres, kevesebb a tiszteletdíja a köztársasági elnöknek, mint a miniszterelnöknek, hiszen a miniszterelnök képviselői jogon is kap még tiszteletdíjat, míg a köztársasági elnök ilyen tiszteletdíjban nem részesül. Ez az összeg nem különösebben csekély, és a módosító indítványunkkal – amit beadtunk a törvényjavaslat vitája során – arra törekszünk, hogy a köztársasági elnök a mostaninál, a tervezettnél nagyobb összegben részesüljön.
Elsősorban tesszük ezt azért, mert a közjogi helyzete ezt mindenképpen indokolja, másrészt a nyugat-európai gyakorlat is inkább ebbe az irányba mutat. Nem találtam olyan megoldást, ahol Nyugat-Európában a köztársasági elnök kevesebbet keresett volna a miniszterelnöknél. Ma nálunk ez a szociológiai helyzet, és a törvényjavaslat is ezt a helyzetet rögzítené. Tehát mindenképpen indokolt, hogy magasabb összegben állapítsuk meg a köztársasági elnök tiszteletdíját, mint ahogy ezt a Kormány javaslata teszi.
Ugyanakkor van még jó néhány kérdés, amit szabályozni kellene, részben ebben a törvényben, részben pedig a kedvezményekről szóló törvényben. Csak néhány pontot vázlatszerűen felsorolnék.
Nem tudjuk – hiszen nincsen szabályozva –, hogy a köztársasági elnöknek mi a társadalombiztosítási jogállása. Az öt év vagy a tíz év, amire megválasztják, az munkaviszonyban töltött időnek számít-e. A jelenlegi esetben ez nem probléma, hiszen nyugdíjas korú a köztársasági elnök, azonban fiatalabb korú köztársasági elnököt is választhat majd a Parlament.
Ugyancsak tisztázatlanok ennek következtében a járulékfizetés szabályai. Tisztázatlan, hogy kell-e vagyonnyilatkozatot tennie a hivatalbalépésekor és a hivatalból történő távozáskor.
Tisztázatlan az is, hogy megbízatásának megszűnése esetén, amikor nem választják újra, akkor az a hat havi alapilletmény, ami egyébként a képviselőket megilleti erre az esetre, az jár-e a köztársasági elnöknek. Én azt gondolom, hogyha a képviselők esetében ez a kedvezmény benne van a képviselők jogállásáról szóló törvényben, akkor minden további nélkül a köztársasági elnököt is ez a kedvezmény megilletheti.
Ugyancsak tisztázatlanok a nyugdíjszabályok, ami megintcsak analóg a képviselők jogállásáról szóló törvénnyel. Hogy ha valakit három évvel korábban, a nyugdíjkorhatár elérése előtt nem választanak újra képviselőnek, akkor kedvezményes nyugdíjazásra jogosult. Én azt gondolom, hogy ugyanezt a szabályt a köztársasági elnöknél is lehetne alkalmazni vagy ehhez hasonló szabályt.
Nem tisztázott és rendezetlen a költségtérítésnek az összege. Rendezetlen – megintcsak a kedvezmények körébe tartozik – a rezidenciahasználat. Ma nem lehet tudni pontosan, hogy milyen alapon lakik a köztársasági elnök a köztársasági elnöki rezidenciában, és hogy holnap nem kell-e esetleg onnan kiköltöznie. Törvényi szabálya, törvényi legitimitása ennek ma nincsen.
Ugyanide tartozik a gépkocsihasználat és ugyanide tartozik az útiköltség-térítés, illetve a külföldi utazásoknak a fedezete.
Mindezek olyan kérdések, amiket mindenképpen törvényben kell szabályozni, és úgy gondolom, méghozzá minél hamarabb. S én elfogadom azt, vagy nem elfogadom, tudomásul veszem, hogy a Kormánynak nem volt elegendő másfél esztendő, két esztendő arra, hogy megfelelő szinten előkészítse ezt a jogszabályt, és egy külön törvényben kerüljön sor – amit egyébként nem tartok szerencsésnek – a tiszteletdíj szabályozására, valamint a kedvezmények szabályozására, de én mindenképpen úgy gondolom, köteleznünk kell a Kormányt arra, hogy megfelelő határidőn belül a törvényjavaslatot nyújtsa be a Parlamentnek.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me