ILKEI CSABA, DR. (független)

Full text search

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Mivel név szerint említett Giczy György, röviden a következőket szeretném válaszolni.
Ebben a Parlamentben mondtam el másfél évvel ezelőtt azt, amit most is fenntartok, és nincs ellentmondás kettőnk között, jelesül: a pártatlanság, a függetlenség párttagsági könyvvel, illetve anélkül végzett újságírói tevékenység között.
A következő alaptételeket vallottam, és fönntartom ma is: a pártatlanság nem más, mint az arányos pártosság, az ellentétes álláspontok korrekt bemutatása és ütköztetése. A függetlenség nem más, mint az objektíve felismert függőségek tisztes és távolságtartó kezelése. Párttagsági könyvvel a zsebben is lehet pártatlan, tárgyilagos műsort szerkeszteni, és párttagsági könyv nélkül is lehet valaki elfogult, egy szűk érdekcsoport titkos képviselője.
Egy lengyel televíziós kolléga – jeles képernyős – azt mondta, hogy amikor belép a televízió épületébe, jelképesen a portásnál helyezi el a párttagsági könyvét, és csak szakmai és etikai szempontok vezénylik a műsor elkészítésében. Követhető álláspont.
Ami pedig a tömegkommunikációs alaptételt illeti, hogy informálni muszáj, kommentálni nem, mert a néző felnőtt, érett ember, nem kell szájába rágni a következtetéseket, képes a következtetések levonására, ezt abban az esetben lehet megcsinálni, ha a valóságról szóló valamennyi alapinformációt a maguk ellentmondásosságában közöljük, tehát van lehetősége értékelni a nézőnek, teljesen szükségtelen az elfogult kommentár. Ugyanakkor van, amikor muszáj kommentálni, mert a mai információs csömörben, a mai információs túlkínálatban lehetetlen eligazodni, és segítenünk kell tárgyilagos kommentárral. Ez a kommentár nem feltétlenül kell, hogy nélkülözze, kedves kollégám, a meggyőződéssel vállalt véleményt, mert ez is hozzátartozik a vélemény szabadságához.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me