MIZSEI BÉLA, DR.

Full text search

MIZSEI BÉLA, DR.
MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP 35 tagú képviselőcsoport): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat indokolásában a következő szép ígéret hangzik: a törvényjavaslat azért adatott be, hogy hozzájárulhasson a Magyar Köztársaságban megvalósuló politikai rendszerváltás kiteljesedéséhez. Ha nem hallottam volna több mint két éve a Magyar Rádiót, és nem néztem volna tévét, akkor én ezt el is hinném. Én azonban nem látok biztosítékot arra, hogy a TV jelenlegi vezetése és a Rádió jelenlegi vezetése ezt a nagyon szép ígéretet beváltja.
1942-ben, a második világháború alatt a hadiüzemek falára ki volt írva a következő: "A rémhírterjesztés, fecsegés: hazaárulás!" Nem látom biztosítva azt, hogy ezt az ígéretet a jelenlegi vezetés beváltja. Azt látom én több mint két év óta, hogy a rendszerváltás érdekét ez a tévé- és rádióvezetés nem szolgálja.
Nem arról van itt szó, hogy dicshimnuszokat zengjen a Kormány politikájáról, hanem arról van szó, hogy a rosszat is meg lehet úgy írni, hogy valami remény azért látszik, hogy a rendszerváltás majd sikerre fog vezetni – de a jót is lehet úgy megírni, hogy az emberek pesszimistává válnak, és az utóbbi időben, a Rádió és a TV vezetésének köszönhetően a rádióban és tévében csak azt látjuk, hogy az embereket, igenis, pesszimistává nevelik.
Éppen tegnap Jászberényben hallottam az ottani református esperestől, tiszteletestől, hogy Hollandiában megkérdezték tőlük: miért olyan pesszimista a magyar nép? Hát ezért. Ami itt elhangzott az utóbbi évek során, és amit láttunk, az csak a pesszimizmust szolgálja.
Nem akarjuk mi azt, hogy hangzatos szavak hangozzanak el a nagy sikerekről – de azt kívánjuk, hogy azok a problémák, amelyek megvalósíthatatlanok, ne szellőztettessenek állandóan, ne dramatizálják állandóan a helyzetet olyan problémákkal kapcsolatban, amikről a Kormány és senki sem tehet. Mert ha van okosabb mondanivaló, ám mondják meg, hogy mi a javaslatuk: mi a megoldás, például a munkanélküliségre – de erről egy szót nem hallunk. Azt azonban, hogy a munkanélküliség milyen vészesen növekszik, állandóan halljuk. (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: Szörnyű!)
Kérem, a tisztelt ellenzék felé azt mondom: ha önök azt hiszik, hogy a Rádiónak és a TV-nek ez a szereplése, ahogyan történik, az önök érdekeit szolgálja, ne haragudjanak, de tévednek. Ez az egész – hogy úgy mondjam – a TV és Rádió manipulálása, tevékenysége az egész Parlamentet járatta le a magyar nép előtt, és könnyű volt lejáratni egy olyan nép előtt ezt a Parlamentet, amely nép az állampárti Parlamenthez van szokva, ahol mindenki felolvasta azt, amit a kezébe adtak, utána szavaztak, és elmentek haza.
Kérem, állítom azt, hogy ha a nép csak kormányellenes volna, akkor elmennének szavazni, és szavaznának a Kormány ellen – de itt már többről van szó. Akárhogy nézzük ezt a kérdést, ennek a Rádiónak és TV-nek a működése a Parlamenten kívüli jobb- és baloldali szélsőség érdekeit szolgálta és szolgálja még ma is. De mi bízunk abban, hogy a hátralévő két év alatt még megpróbáljuk megfordítani, megpróbáljuk a közvéleményt úgy befolyásolni – minden erőt beleve- tünk –, hogy azt, amit eddig elrontottak, talán helyre tudjuk hozni.
Ami pedig a tévé adásait illeti magyarság szempontból, az április 27-től május 10-ig terjedő két hétben a képernyőn megjelent műsorokkal kapcsolatban: tévéjáték vagy film volt 54, ebből magyar összesen 6. Úgyhogy, tisztelt Országgyűlés, még arra kívánok rámutatni, hogy hivatkoznak a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságra, és hivatkoznak Nyugatra, de le kívánom szögezni azt, hogy Nyugaton nem volt negyvenéves kommunista uralom, nem volt negyvenéves kommunista szellemi befolyás – úgyhogy én azt nem tudom elfogadni, hogy csak úgy engedjük szabadjára azokat, akik korábban kiszolgálták a régi rezsimet, hogy a sajtószabadság és a véleménynyilvánítási szabadság birtokában azt csináljanak, amit akarnak.
A TV és a Rádió tisztelt vezetői a magyar nép előtt, a magyar nép azon rétege előtt, akik őszintén és becsületesen hittek abban, hogy itt megvalósul a rendszerváltás, és jóra fordul minden, igenis, eljátszották a szerepüket. Én azokban nem bízom – egyetlenegy megoldást látok: a leváltásukat.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me