SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ami a vízdíjfizetés igazságtalan rendszerére vonatkozó többszöri felvetéseket illeti, tény, hogy igazságos díjfizetésről mindaddig nem lehet beszélni, amíg a lakásokban az egyéni fogyasztásmérés nem valósul meg. Addig is az 1990. évben kiadott 18. számú minisztertanácsi rendelet 6. §-ának (2) bekezdése lehetőséget ad a helyi önkormányzatoknak a rendelettől eltérő díjmegállapításra. Ezzel a felhatalmazással már több önkormányzat is élt, így például Győrött és Kaposvárott.
Ez a lehetősége tulajdonképpen az erzsébetvárosi önkormányzatnak, illetve Budapest önkormányzatának is megvan. A helyi igényeknek megfelelően célszerű lenne ezt minél előbb kihasználni. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy a 600–800 forintos vízdíj tulajdonképpen a 4 és többszobás lakásokban élőknek a fizetendő összege, tehát eléggé nagy lakás. A bérlakások lakóinak már 1975 óta módjuk van a lakásonkénti vízmérősítésre és az ennek alapján történő díjfizetésre.
(15.50)
E lehetőséget tovább bővítette – mint ahogy mondtam – az 1990-ben kiadott minisztertanácsi rendelet.
El kell mondanom azt is, hogy ma már a vízmérőórák széles választéka áll rendelkezésre, mintegy 1500–5000 forint közötti áron, és az egyes lakásokban ezeknek a fölszerelése a lakóépület sajátosságaitól függően 5000 és 30 000 forint között mozog, amelyet a lakóknak kell viselniök. Amennyiben ezek az órák felszerelésre kerülnek, maga a mérés minden további nélkül ennek az alapján történik, tehát nem kell tulajdonképpen külön jogszabályi megerősítés, mint ahogy azt elmondottam volt.
Ezeket a kormányzati, tulajdonképpen biztosítékokat elegendőnek tartom, és nem érzékelem, hogy továbbiakra lenne mostan szükség, hiszen az órát föl lehet szerelni, az óra alapján a mérés történhet, illetve a helyi önkormányzatok eltérő megállapítást is tehetnek, mint ami a jelenlegi jogszabályban elő van írva.
Az utolsó kérdése a víznek locsolásra való használása. Ez többször visszatér és többször fölmerül, de nagyon kérdéses előttem, hogy egy nagyon drága előállítású vízet – hiszen van olyan hely, ahol a víz önköltsége 60–70–80 forintba kerül köbméterenként – tulajdonképpen locsolásra kell-e használni. Nem lenne-e célszerű ismét visszatérni, különösen ezeken a helyeken a fúrt kutakhoz, az esővíznek a felhasználásához? De hogy ezzel a mértékkel csökkentve legyen tulajdonképpen a szennyvíz elvezetése, ahhoz tudni kéne pontosan az ellocsolt mennyiséget.
Ez pedig megint egy olyan külön problémát vet fel, amelynek a megoldása jelen pillanatban eléggé nehézkes.
Kérem tisztelt képviselőtársamat, illetve a Házat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me