CSÉPE BÉLA (KDNP)

Full text search

CSÉPE BÉLA (KDNP)
CSÉPE BÉLA (KDNP) Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretnék érvelni Nagy Ferenc József képviselő úrral közösen benyújtott módosító indítványunk érdekében. Úgy véljük – mint már sokan mások is ezt alátámasztották –, hogy ez a kárpótlási törvény tulajdonképpen a kárpótlási törvénykörnek a legfontosabbika. Nyilvánvalóan azért, mert az élet és a szabadság azok sokkal magasabbrendű fogalmak, mint bármilyen anyagi kár. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ebben a körben lehet legkevésbé kárpótlást adni, a többiben sem lehet, ott is csak részleges kárpótlás van, de itt messzemenően aránytalan az adható kárpótlás.
Viszont ebből a két elvből következik véleményem szerint egy nagyon fontos elv, amit érvényesíteni kellene. Ez pedig az, hogy ebből valóban senki ne maradjon ki, és ezt célozza a közös javaslatunk.
Közös javaslatunk konkrétan a munkaszolgálatot érinti. A benyújtott törvényjavaslatban az szerepel, hogy csak a harcoló alakulatok kötelékében teljesített munkaszolgálat essék ennek a törvényjavaslatnak a hatókörébe. A mi javaslatunk pedig kihagyná a harcoló alakulatok kötelékében teljesített részt, és valamennyi katonai alakulat kötelékében teljesített munkaszolgálatról szól.
Ennek oka az, hogy a Rákosi-korszakban is volt munkaszolgálat, amely megítélésünk szerint teljesen kimeríti e törvényjavaslat alanyi körének a fogalmát. Mert politikai okból megkülönböztetett módon soroztak be embereket. Ez a politikai ok – amelyet most már én nem akarok részletezni, a javaslatunkban le van írva – mindenképpen fennáll.
Ugyanakkor fennáll a szabadságtól való megfosztás is, mert ezt pedig a kényszermunka ténye bizonyítja. Ez egy olyan katonai szolgálat volt, aminek hivatalosan nem volt munkaszolgálat a neve, de valóban egy olyan kényszermunka volt, amelyet teljesíteni kellett napi 2 forint zsoldért.
Úgy vélem, hogy ezek kimerítik ennek a törvényjavaslatnak a fogalmi körét, és ezért még egyszer hangsúlyozva azt, hogy inkább legyen kevesebb az összeg, de ne maradjon ki senki, kérjük a tisztelt Házat, hogy ezzel a körrel is bővítse ennek a törvényjavaslatnak a hatókörét. Tehát hogy azok az emberek, akik kénytelenek voltak a Rákosi-korszakban ilyen munkaszolgálatot teljesíteni, szintén belekerüljenek ennek a törvénynek a hatókörébe. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me