RUDICS RÓBERT, a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

RUDICS RÓBERT, a gazdasági bizottság előadója:
RUDICS RÓBERT, a gazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság megtárgyalta az útalapról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat, és közülük néhányat támogatott, többségét azonban elvetette.
Én 4 kardinális kérdést szeretnék csak felidézni, ezek közül az indítványok közül. Ezek közül az első, és talán a legalapvetőbb, hogy a bizottság nem támogatja a Kiss Róbert és Gyurkó János képviselő urak által beterjesztett koncepciót, mely szerint az útalap helyett egy nemzeti közlekedési alapot kellene létrehozni, és a közúthálózat helyett a közlekedési hálózat fejlesztésére kellene fordítani, amely a közúthálózaton túl többek közt a vasút vagy a vízi közlekedés támogatását, fejlesztését is magában foglalná. Tehát a bizottság ezt a koncepciót, amellyel tulajdonképpen végül is egyetért, azért nem támogatja, mert jelen helyzetben nem látja a feltételeit a megvalósításának. Hosszabb távon azonban mindenképpen támogat egy ilyen elképzelést.
A második fő kérdést abban foglalnám össze, hogy az értékesített üzemanyag árbevételéből az útalap javára befizetendő összegre vonatkozóan dr. Szűcs István képviselő úr módosító indítványát támogatta a bizottság, amely szerint a motorbenzinek esetében oktánszámra tekintet nélkül literenként 5 forint 20 fillért, a háztartási tüzelőolaj kivételével a gázolajok és az ipari tüzelőolajok esetében literenként 5 forintot, az üzemanyag céljára szolgáló pb, tehát propán-bután gáz esetében kilogrammonként 7 forintot, és az ugyancsak üzemanyag céljára szolgáló sűrített földgáz esetében normál köbméterenként 5 forintot kell befizetni. Ezek a mértékek, energiaegyenértékek közel azonos terhelést jelentenek.
Szűcs István javaslatának része az a rendelkezés is, mely szerint a gázolaj- és az ipari tüzelőolaj- felhasználó áfa alá tartozó személyek és szervezetek jogosultak visszatérítésre az adózásuk során.
A harmadik lényeges kérdéskör a gépjárműadó megosztása az útalap és a költségvetés között. Számtalan módosító indítványt nyújtottak be képviselőtársaink a belföldi és a külföldi gépjárműadóra vonatkozóan, azonban a bizottság megértette és elfogadta azt a kompromisszumot, amelyben a KHVM és a Pénzügyminisztérium megegyezett, és amely tekintettel van a költségvetés kondícióira, és éppen ezért ezt a lépcsőzetes megoldást támogatja a bizottság.
A negyedik kérdés, amit szeretnék kiemelni, a kerékpárutak támogatásának, illetve fejlesztésének kérdése. A bizottság elviekben ezzel is messzemenően egyetért, azonban nem tudta támogatni Bogárdi Zoltánnak azt a módosító indítványát, mely szerint az útalap összes pénzeszközeinek 5%-át kerékpárutak fejlesztésére kellene fordítani.
(18.50)
Támogatta viszont Nádori László képviselő úr módosító indítványát, mely szerint a belföldi gépjárműadóból az útalapba befolyó bevétel 25%-át kerékpárutak fejlesztésére lehet felhasználni.
Emellett még a gazdasági bizottság támogatott néhány kisebb jelentőségű indítványt, ezeket az 5636-os számú együttes jelentésben képviselőtársaim ellenőrizhetik. A támogatott indítványokkal együtt a gazdasági bizottság elfogadásra ajánlja az Országgyűlésnek az útalapról szóló törvénytervezetet. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me