CSÉPE BÉLA, a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság elnöke:

Full text search

CSÉPE BÉLA, a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság elnöke:
CSÉPE BÉLA, a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Külön bizottságunk az 1/1992. országgyűlési határozat alapján beterjesztette határozati javaslatát a társadalmi szervezetek 1992. évi költségvetési támogatásáról. Ezt a munkát pályázat kiírásával, szakértők bevonásával végeztük el. Végeredményben 923 érvényes pályázat közül 276 társadalmi szervezet részére javasolunk támogatást, természetesen a költségvetésben rendelkezésre álló 420 millió forintos keretből.
Javasoljuk a kivételes és sürgős eljárást. Ezt nagyon röviden a következők indokolják.
Elsősorban az időtényező. A múlt évben már márciusban meg tudott jelenni az az országgyűlési határozat, mely alapján a társadalmi szervezetek ilyen támogatást kaptak. Tehát az idén mindenképpen késésben vagyunk. Ennek a 276 szervezetnek sürgősen lenne szüksége erre a támogatásra.
A másik indok, ami a kivételes és sürgős eljárást alátámasztja, szintén lényegében időtényező. Mi úgy véljük, hogy a tisztelt Ház idejét is kímélni kell, hiszen mindenki előtt ismeretes, milyen zsúfolt program van. Ugyanakkor ez a téma egy tipikusan pénzügyi téma és szakbizottság elé való, tudniillik amenynyiben az általános és részletes vitát a tisztelt Ház lefolytatná, akkor is csak az történne, hogy nyilvánvalóan jogos indokok alapján elhangzanának olyan javaslatok, hogy egyik társadalmi szervezetnek többet adjunk, a másiknak kevesebbet, hiszen a 420 millió forintos keret felemeléséről nyilván nem lehet szó, mert az már költségvetési módosítást igényelne.
Tehát ezen érvek alapján én kérem a tisztelt Házat, tegye lehetővé, hogy kivételes és sürgős eljárás keretében döntsünk erről a kérdésről.
Amit még én itt a napirendre vételnél nagyon röviden szeretnék megemlíteni, az az, hogy a bizottsági munka kapcsán derült fény arra, hogy a költségvetésben külön sorban szereplő, az értelmi fogyatékosokat segítő érdekvédelmi szervezetek részére előirányzott összeg, a jelenlegi költségvetési törvény alapján egyelőre nem osztható fel, mivel nem egy szervezetet jelölt meg a költségvetés. Erre a mi bizottságunknak országgyűlési felhatalmazása egyelőre nincs. Itt mi javasoltuk, hogy ezt kapjuk meg, hogy ezek a szervezetek is minél előbb megkaphassák ezt a pénzösszeget.
Még annyit szeretnék mondani, hogy a külön bizottságot megalakító országgyűlési határozatban is az szerepel, hogy kérjük a képviselőket, hogy esetleges módosító indítványaikat fedezetmegjelöléssel adják majd be, hiszen a 420 millió forint meghaladása nem lehetséges.
Még egyszer kérem a tisztelt Házat, hogy a kivételes és sürgős eljárást biztosítani szíveskedjék. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me