CZOMA LÁSZLÓ, DR. (független)

Full text search

CZOMA LÁSZLÓ, DR. (független)
CZOMA LÁSZLÓ, DR. (független) Tisztelt Országgyűlés! Kötelességem beszámolni arról, hogy a hét végén három megye – Veszprém, Somogy, Zala – 30 középiskolájának diáksága és tanárai, 1500-an, találkoztak a keszthelyi Helikon Ünnepségeken.
A 175 éves hagyományokat, a reformkor nemes eszméit elevenítették fel, versengve a költészet, a dal, a tánc, a magyar kultúra ismeretében, megjelenítésében.
(15.30)
Mit üzen ez a rendezvény, ez a hagyományápoló, azt újjáteremtő ünnep?
Mindenekelőtt azt, hogy most is csak a művelt emberek sokasága valósíthatja meg a nemzet előtt álló célokat, teheti gazdaggá, demokratikussá Magyarországot, azt, hogy a reformkor hajnalán elindított gondolatok, amelyek mindig is jelen voltak a magyar közgondolkodásban, ismét virágzanak.
Természetes és valóságos cselekvés a hagyományőrzés, az értékek felmutatása, a magyarság vállalása, amelyek együtt jelentik a reformok vállalását, legyen bár oly nehéz a gazdasági helyzet, legyenek kíméletlenül élesek a viták, az ifjúság készül a stafétabot átvételére. Tudja, hol vannak a gyökerei, hol keresse azt a tiszta forrást, amelyből merítve a nemzeti felemelkedést szolgálhatja.
A Helikon bölcsőjénél Festetics György, Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor, Horváth Ádám, Dukay Takács Judit állott, az 1957-ben újraindított mozgalom védnökei között ott volt Kodály, Bárdos Lajos, Simon István, akik hitet tettek jelenlétükkel a magyar történelmi, szellemi értékek felmutatása mellett.
Napjaink Helikon-eszméje a nemzeti öntudat és önbecsülés tudatosítása. Hagyományaink, értékeink megbecsülésére szólít az ifjúság azzal, hogy felidézi, megmutatja, érti reformkori őseinknek máig szolgáló szavát, üzenetét. "Amit bírsz, tudsz, hív kezekkel a hazának áldozd, akkor derül ki napunk."
Tisztelt képviselőtársaim! A helikoni diákság seregszemléje biztató jele az egészséges vetélkedésnek, a pártviszályoktól mentes társadalmi újjáépítésnek. Köszönöm a figyelmüket, és hogy szót kaphattam. (Taps.)
Döntés törvényjavaslatok sürgős tárgyalásáról

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me