SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Kormány nevében kívánok szólni egy nagy jelentőségű ügyben, a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyében előterjesztett határozati javaslat kapcsán.
Az elmúlt évek során a magyar közvélemény, az Országgyűlés és a Kormány meggyőződött a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer üzembehelyezésével együttjáró környezeti, ökológiai következmények elviselhetetlenül magas fokáról. Ezért 1989-ben az akkori kormány felfüggesztette az építkezést. 1990-ben pedig már a kormányprogram részévé vált, hogy a dunai vízlépcsőket nem szabad befejezni és üzembe helyezni.
A Magyar Köztársaságot a cseh és szlovák féllel 1977-ben kötött államközi szerződés kötelezte az építkezésre. A Kormány az Országgyűlés 1991. évi áprilisi határozatában foglalt felhatalmazás alapján a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetésére tárgyalások útján kereste a megoldást. Az azóta eltelt időben világossá vált, hogy a két fél e tekintetben nem tud megállapodásra jutni. A magyar álláspont szerint az ökológiai-környezeti károk az üzemeltetéssel visszafordíthatatlanul jelentkeznek. A vízlépcsőrendszer ökológiai szükséghelyzetet idéz elő.
Ezzel ellentétben a cseh és szlovák fél szerint a bősi vízlépcső működtetésével járó környezeti-ökológiai károk utólagos műszaki intézkedésekkel elviselhető mértékűre csökkenthetők. Az ezt alátámasztó vizsgálatok eredményeiről azonban a tárgyalások során nem számoltak be. A két álláspont közti ellentét feloldására szorgalmazta a magyar fél egy – a szakmai tudományos kérdések vizsgálatával foglalkozó – közös bizottság megalakítását.
Meg kell mondanom azt is, hogy az eddig szerény eredményekben is az játszotta a döntő szerepet, hogy a tárgyalások során a másik fél mindenáron a vízlépcső üzembehelyezésére irányuló célokat követett. A legutóbbi időszak történései ismertek önök előtt, tisztelt képviselőtársaim. Hiszen ezekről a Kormány a most önök előtt lévő indítványának benyújtása előtt már tájékoztatást adott és véleményét kérte a probléma részleteivel is foglalkozó illetékes három országgyűlési bizottságnak.
A magyar Kormány a szerződés felmondásának kényszerhelyzetében van. A közös szakmai bizottság létrehozásának értelmét és céját, a tárgyalások folytatását ugyanis megkérdőjelezik a cseh és szlovák fél utóbbi időben tett erőfeszítései a bősi erőmű egyoldalú befejezésére.
A jószomszédi kapcsolatok őrzése, a háromoldalú vizsgálatok mielőbbi megindíthatósága és ennek megfelelően az államközi vita közös megegyezéssel történő feloldása érdekében azonban a kényszerhelyzet oldására a Magyar Köztársaság miniszterelnöke ismételten a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság miniszterelnökéhez fordult. Ismertette szempontjainkat, és kérte a múltból örökölt súlyos probléma felelős, közös döntéssel történő megoldásához vezető lépések elősegítését, mindenekelőtt a nemzetközi jogot súlyosan sértő, a Duna egyoldalú elterelésére irányuló építkezés leállítását.
Ezzel összhangban a Kormány az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet tagállamai kormányainak és a nemzetközi szervezeteknek a támogatását kérte a magyar álláspont érvényesítéséhez.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Kormány az önök előtt lévő indítványában kéri a megtett és a folyamatban lévő diplomáciai lépések tudomásul vételét. A cseh és szlovák féllel közös döntés meghozatalának lehetőségét a végsőkig remélve, felkészülve azonban az esetleges meghiúsulásra is, kérjük az 1991. áprilisi országgyűlési határozat rendelkezései közül egynek a módosítását. Ez a rendelkezés az 1977. évi államközi szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetésére kérte fel a Kormányt.
Ehelyett most felhatalmazásukat kérjük a szerződés felmondására, ha a miniszterelnök úr levelére ésszerű időn belül nem érkezik pozitív válasz. Ebben az esetben a természeti-környezeti értékek megőrzése és a térség népei létfeltételeinek megóvása érdekében, valamint a Duna elterelésére irányuló egyoldalú és jogsértő cseh és szlovák lépések miatt a magyar Kormány nem tehet mást, mint hogy felmondja az 1977. évi államközi szerződést.
Tisztelt Ház! Kérem, hogy fogadják és emeljék az Országgyűlés határozatainak sorába a Kormány indítványát. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me