FRAJNA IMRE (FIDESZ)

Full text search

FRAJNA IMRE (FIDESZ)
FRAJNA IMRE (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Munkavállalói Résztulajdonosi Program – röviden MRP – törvényjavaslat vitája méltán válthatna ki nagy érdeklődést a választópolgárok széles rétegeiből, hiszen olyan javaslatról van szó, amely azt ígéri, hogy a dolgozók nemcsak alkalmazottai lehetnek az őket foglalkoztató vállalatoknak, hanem megfelelő feltételek mellett tulajdonosává is válhatnak. Azonban a parlamenti vita nem teszi lehetővé – hiába a közvetítés és a sajtó –, hogy megfeleljünk ezen érdeklődésnek.
Gondolják csak el tisztelt képviselőtársak, hogyan lehet követni azt a vitát, amely esetében az előterjesztő két hete, három párt vezérszónoka egy hete, a többi vezérszónok meg most fejti ki véleményét. Ilyen vitában pont az a lényeg, hogy az érvek és az ellenérvek ütköztetése vész el, hacsak nem jegyzeteli valaki a vezérszónoklatokat vagy nem emlékezőművész az illető, esetleg mind a kettő. Ennek a valószínűsége azonban – lássuk be – meglehetősen csekély. Éppen ezért nem tehetek mást, mint az eddig elhangzott véleményeket némileg figyelmen kívül hagyva, általánosságban fejtem ki frakciónk véleményét a törvényjavaslatról.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat véleményünk szerint része annak a privatizációs javaslatcsomagnak, amit a Kormány a tisztelt Ház elé beterjesztett. Azonban az MRP speciális jellegű privatizációs technika, hiszen szigorú szabályokhoz köti a privatizációban való részvételt, és ezek a szabályok nem feltétlenül pénzügyi értelemben szigorúak. Ilyen szabály az, hogy csak a legalább hat hónapja munkaviszonyban álló dolgozók vehetnek részt az MRP-szervezetben.
A másik nagyon szigorú szabály, hogy csak annál a vállalatnál lehet MRP-szervezetet alakítani, amelynek a tulajdonosai ehhez hozzájárultak. Feltételezhető, hogy azon dolgozók, akik tulajdonosaivá szeretnének válni vállalatuknak, ehhez nem rendelkeznek elegendő tőkével.
Éppen ezért a törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a vállalatot hitelből vásárolja meg az MRP-szervezet, azonban a hitel visszafizetéséért a társaság kezesként felel. Abban az esetben, ha az MRP-szervezet részletre kívánja megvásárolni a tulajdonrészét, a tulajdonosnak a részletfizetés teljesítéséért kell kezességet vállalnia.
Ezen szabályok szigorúsága arra utal, hogy csak olyan vállalatnál lehet MRP-t szervezni, amelyik vagy nagyon jó pénzügyi helyzetben van, vagy a vállalat piaci pozíciója és fejlődési lehetőségei az átlagosnál sokkal jobbak. A magyar vállalatok jelentős része nem ilyen. Ebből következik, hogy meglehetősen szűk az a vállalati kör, ahol egyáltalán értelmes dolog MRP-szervezetet létrehozni. Így a törvényjavaslat az MRP-t nem hozza kivételesen kedvező helyzetbe a többi befektetővel szemben. Ha ez nem így lenne, vagyis az MRP messze a legkedvezőbb feltételekkel induló privatizációs technika lenne, valószínűleg kiszorítaná az egyébként is kínálati pozíciójú privatizációs piacról az egyéb vásárlókat.
A törvényjavaslat azonban megfogalmaz bizonyos kedvezményeket az MRP-ben résztvevők számára. Ilyen az adókedvezmény, amely az MRP keretében az adóalany által az adóévben az MRP-szervezet részére átadott összegre vonatkozik, magyarul arra a pénzre, amit a dolgozó saját vállalatának megvásárlására fordít.
Az adókedvezmény a következő problémát veti fel. Amennyiben valaki adókedvezményben részesül, értelemszerűen mindenkivel szemben kedvezményezett helyzetben van. Azonban ezt a kedvezményt csak ott tudják a dolgozók igénybe venni, ahol lehetőség van az MRP-szervezet létrehozására. Ez pedig csak az egyébként is jó helyzetben levő vállalatok jó helyzetben levő dolgozóira igaz, vagyis az adókedvezmény önmagában a preferált helyzetben levő dolgozókat részesíti előnyben. Éppen ezért az adókedvezmény mértéke rendkívül kényes pénzügyi és szociális kérdés ebben a törvényjavaslatban.
Tisztelt Ház! A magyar vállalatok zömének tulajdonosa az állam, és az MRP esetében az állam partnere a dolgozóknak. Ezzel szemben a külföldi tapasztalatok zöme arra az esetre vonatkozik, amikor a dolgozókkal szemben magántulajdonos áll. Minden döntése értelemszerűen saját kockázatára történik.
Az állam – mint tulajdonos – az MRP esetében sem csak saját kockázatára dönt, hanem mindannyiunkéra. Ez a helyzet is arra utal, hogy nem alkalmazhatók közvetlenül a külföldi tapasztalatok a hazai MRP-szervezetekre. Akkor, amikor a tisztelt Ház az MRP törvényjavaslatról dönt, sajátosan kell a hazai viszonyokra alkalmazni egy működő piacgazdaságban már bevált privatizációs technikát. Éppen ezért érthető a törvényjavaslat óvatossága, az, hogy nem igyekszik hamis illúziókat kelteni a munkavállalók esetleges tulajdonszerzésével kapcsolatban. Az MRP valószínűleg fontos intézménye a magyar privatizációnak, de ezen törvényjavaslat szerint a privatizációban csak mellékszereplő lehet. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me