KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr interpellációja lényegében két témakört ölel fel. Az egyik a bizonyítási teher és bizonyítékok a biztosítási szerződéseknél, valamint ezek polgári, illetve eljárásjogi vetületei, a második a büntető jogszabályokkal való összhang.
A bizonyítási teher és bizonyítékok vonatkozásában – összehasonlítva a biztosító társaságok általános szerződési feltételeinek ön által kifogásolt rendelkezéseit és a hatályos jogszabályok rendelkezéseit – megállapíthatom az igazságügy-miniszter úrral egyetértésben, hogy az érintett biztosítási szabályzatok a hatályos jogszabályoknak megfelelnek, azaz a jogbiztonságot sértő rendelkezéseket nem tartalmaznak. A biztosítót a vagyonbiztosítási szerződésben meghatározott biztosítási esemény bekövetkezése esetén terheli a biztosítási összeg megfizetésének kötelezettsége. A biztosítási esemény bekövetkezése tehát mindkét fél szempontjából rendkívül lényeges. Ezzel áll be a biztosító fizetési kötelezettsége, illetve ennek alapján léphet fel a biztosított a szerződés szerint neki járó biztosítási összeg iránti igényével.
Így fontos érdek fűződik annak megállapításához, hogy a bejelentett esemény valóban megtörtént-e, és hogy az olyan biztosítási eseménynek minősül-e, amellyel kapcsolatban a biztosító a szerződésben a kockázatot elvállalta. Hiszen ettől függ, hogy a biztosító kötelezettsége egyáltalán beállt-e, illetőleg, hogy az milyen mértékű.
A Polgári Törvénykönyv rendezi elsődlegesen ezt a kérdést, amikor kimondja a biztosított, illetve a szerződő bejelentési kötelezettségét a káresemény bekövetkezését követően. Ezen túlmenően a törvény 544. szakasz (1) bekezdése előírja a szükséges felvilágosítások megadásának, illetve a bejelentés ellenőrzésének lehetővé tételét, illetve ennek kötelezettségét. Az általános polgári eljárásjogi alapelv, hogy a kárt annak kell bizonyítania, akinek érdekében áll, hogy azt valósnak fogadják el. Mindebből következik, hogy a biztosítottnak kell bizonyítania, hogy a biztosított vagyontárgyban kár keletkezett, és azt a szerződésben meghatározott biztosítási esemény okozta.
Fentiekkel összhangban áll az állami biztosítási felügyeletről szóló 56/1986. XII. hó 10-i MT-rendelet, amelynek melléklete nevesítetten kötelezi a biztosítótársaságot, hogy az engedélyezésre benyújtott biztosítási szabályzatnak tartalmaznia kell a biztosító szolgáltatásainak terjedelmét és teljesítésének módját. Ez a követelmény jelenik meg az általános szerződési feltételek hivatkozott pontjainál.
Igen lényegesnek tartom, hogy a biztosított tudomására kell hozni, a szerződési feltételek részeként milyen iratok bemutatásától teszi függővé a biztosító kötelezettsége teljesítését. A képviselő úr állítása szerint az általános szerződési feltételek alapján, amenynyiben a betöréses lopás elkövetőinek a személye ismert, akkor a biztosító nem teljesíti fizetési kötelezettségét.
Tisztelt Országgyűlés! A biztosító teljesítése szempontjából nincs jelentősége az elkövető ismert vagy ismeretlen voltának. A szolgáltatási kötelezettség megnyíltának csak az az egy feltétele van, hogy a kárnak betöréses lopás következtében való megtörténte bizonyítást nyerjen. Amennyiben léteznek ezzel ellentétben álló sajnálatos egyedi esetek, azok bírói úton orvosolhatók, azonban ilyen biztosítási gyakorlatról információ nem áll rendelkezésemre.
A biztosítási esemény bekövetkezésének hitelt érdemlő bizonyításához kapcsolódik az az eset is, amikor a nyomozó hatóság csak feltételezni tudja, hogy a betöréses lopást hamis vagy lopott kulcs felhasználásával követték el. Itt is hangsúlyoznom kell, hogy a biztosító a biztosítási esemény bekövetkezésének bizonyítását követeli meg, tehát önmagában a feltételezés nem jelenti a szolgáltatás teljesítésének megtagadását. Az adott eset összes körülményeitől függ, mikor tekinthető a kár oka bizonyítottnak.
Ezt kiegészítendő meg kívánom említeni, hogy az igazságügy-miniszter úr tájékoztatása szerint ilyen esetekben a bíróságok a hamis vagy lopott kulcs használatának vélelmezése mellett a bizonyítási terhet a biztosítóra – a biztosítóra! – helyezvén a biztosítási összeg megítélésének álláspontján vannak.
A büntetőeljárások körében nem helytálló az interpelláció azon felvetése, mely szerint a sértettnek a biztosítóval szembeni bizonyítási kötelezettségét jelentős mértékben nehezíti az a körülmény, hogy a nyomozó hatóság határozatát a sértettel nem közlik. A büntetőeljárásról szóló 1973. évi I. törvény 116. szakasz (3) bekezdése kimondja, hogy a határozatot azzal kell közölni, akire nézve rendelkezést tartalmaz. Ezen általános szabály konkrét megfogalmazását adja a BE akkor, amikor a nyomozás során nevesítve is megjelöli a sértettet mint azt a személyt, akivel a nyomozó hatóság a nyomozás során hozott ügy döntő határozatait – a nyomozás megtagadása, felfüggesztése, megszüntetése – közölni köteles. Ez a kérdés tehát törvényileg szabályozott. A biztosítóintézettel, mivel a határozat rá nézve rendelkezést nem tartalmaz, a nyomozó hatóság nem köteles a határozat tartalmát közölni, illetve arról hivatalból a biztosító intézet felé tájékoztatást adni.
Az elhangzottakra tekintettel képviselő úr kérdéseire adott válaszom az, hogy a biztosítótársaságok általános szerződési feltételeit az interpellációban foglaltakkal kapcsolatban felülvizsgálni nem kívánjuk, mivel ezek összhangban állnak a hatályos jogszabályokkal. A jelenlegi szabályozás a biztosítottak érdekét szolgálja, hiszen a biztosítóintézetek által szervezett veszélyközösség valamennyi tagjának az az érdeke, hogy megalapozatlan kárkifizetések ne történjenek, mivel ez végső soron nem a biztosítóra, hanem a biztosítottakra hárítaná át a többletterheket.
Tisztelt Országgyűlés! Ami a biztosításra vonatkozó polgári jogi szabályozást illeti, a biztosítási szerződések részletszabályainak felülvizsgálata – az e téren is bekövetkező változások és igények figyelembevétele mellett, a Polgári Törvénykönyv hoszszabb távon megvalósuló újrakodifikációjával összefüggésben – folyamatban van.
A büntető jogszabályokkal kapcsolatban tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy az Igazságügyi Minisztériumban jelenleg folyamatban van a büntetőeljárások átfogó módosítása koncepciójának a kialakítása. Ennek során nagy valószínűséggel sor kerül a sértett jogainak újraszabályozására, a tanúk, valamint a sértettek hathatósabb védelmének megteremtésére is. A közeljövőben kerül sor – ahogy az igazságügy-miniszter említette – a Btk. szankciórendszerének átalakítására is.
Végül szeretném elmondani, hogy még ebben az évben az Országgyűlés elé terjesztjük a mindezen módosításokat követő és tartamazó új biztosítási törvényt.
Kérem, szíveskedjenek a válaszomat elfogadni. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me