RAB KÁROLY, DR. (SZDSZ)

Full text search

RAB KÁROLY, DR. (SZDSZ)
RAB KÁROLY, DR. (SZDSZ) Miniszter úr első kérdésre adott válaszában elmondta, hogy milyen prominens személyekből álló bizottság, a Tudománypolitikai Bizottság foglalkozik ezekkel a nagyon fontos dolgokkal. Röviden azt tudom válaszolni, hogy azt szokták mondani, hogy vajúdnak a hegyek, mert kézzelfogható eredményét nem látjuk.
Második kérdésre adott válaszában én nem tekintettem volna még ellenzékiként sem szerénytelenségnek a Kormánytól, ha mégis el tud készíteni egy ilyen koncepciót. Ne hivatkozzanak szerénységre, ha ez nem készült el.
Harmadik kérdésre adott válaszában miniszter úr azt hiszem, teljesen egyetért a fölvetett kérdéssel. Elismeri az összefüggések fontosságát, szó szerint azt mondja, hogy a törvények konzisztenciájára szükség van. Tehát ezek rendkívül fontosak, hogy legyen egy átfogó koncepció.
Azt is említette, hogy részben megvannak ezek. De nem tudom, hogy miért nem kapták meg a képviselők, hiszen a törvényeket mi fogjuk megtárgyalni, és mi fogunk dönteni, és nem ezek a bizottságok. Tehát fontos, hogy a képviselők ezeket megkapják.
Nem is abban az értelemben átfogó koncepcióról van szó, hogy mindegyiket egyetlenegy nagy koncepcióba, hanem bizonyos összefüggésekről, hogy például az oktatás hogy lesz átjárható, a közoktatás hogy járható át a szakoktatásba, hogy a középiskolai oktatásról hogy lehet átmenni a felsőoktatásba. Akadémiai törvény nem tárgyalható addig, amíg nem tudjuk, hogy az ország tudományának a szerkezete, iránya milyen, akadémiai törvény elképzelhetetlen addig. A koordináció hiányának világos jele, hogy külön van tudományos továbbképzési és minősítési törvény, miközben erre nem lenne szükség, mert vagy az akadémiai törvénybe, vagy a felsőoktatási törvényhez tartozik. Ha lenne regionális fejlesztési koncepció, akkor meg lehetne határozni bizonyos felsőoktatási és tudományfejlesztési dolgokat.
Tehát ezekre igenis szükség van.
Továbbiakban nekem csak az a kérdésem a tisztelt képviselőtársaimhoz, hogy komolyan gondolják-e, hogy stratégiai jellegű kérdésről van szó, komolyan gondolják-e, hogy ilyen fontos kérdésekben csak megalapozottan lehet dönteni: és ha így gondolják, akkor csak az lehet a válasz, hogy nemmel kérem, hogy szavazzanak a miniszter úr válaszára. De ez egyébként egyetértésben van a miniszter úr válaszával, hiszen azt mondta, hogy rendkívül fontosak az összefüggések, rendkívül fontos a koncepció. Kérdés: ha igennel szavazunk, akkor ezzel le van zárva az úgy. Ha nemmel szavazunk, azt gondolom, hogy ilyen rendkívül fontos kérdésben meg fogjuk kapni azt a szükséges koncepciót, anyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy mi ezt komolyan megtárgyaljuk, és felelősséggel dönthessünk ilyen fontos kérdésben.
Köszönöm a miniszter úr válaszát, és kérem, hogy nemmel szavazzanak. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me