KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP)
KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Ez után a rendkívül fontos és érdekes politikai vita után én egy másik kérdésről, rendkívüli helyzetben lévő szféra, társadalmi szféra problémájáról szeretnék beszélni.
Rendkívüli az a helyzet, amelyben a magyar egészségügy van, és ez a súlyos helyzet ugyanolyan ellentmondásokat válthat és vált is ki a társadalomban, mint az a problémakör, amiről az imént beszéltünk. A rendkívüliségét ennek az állapotnak minden másnál jobban jelzi az, hogy ötvenezer ember jelent meg néhány nappal ezelőtt a Belvárosban a Népjóléti Minisztérium környékén, nem pusztán abból a nemes szándékból vezérelve, hogy találkozzanak a minisztérium vezetőivel és kellemesen elbeszélgessenek, hanem azért, mert úgy érezték, hogy nyomatékot kell adni követeléseiknek, amelyekről már néhány hét óta egyébként tárgyaltak a minisztériummal.
Ennek a helyzetnek a középpontjában elsősorban anyagi kérdések állnak, olyan kérdések, amelyeket ebben a Házban az utóbbi hetekben, hónapokban mind az országos költségvetés, mind a társadalombiztosítási költségvetés tárgyalása során sokszor felvetettünk. Akár a bérkérdésről, akár a dologi kiadások 5%-os növeléséről van szó, bármelyik problémának a megoldatlansága katasztrófába viheti a magyar egészségügyet. Ezt fejezte ki ennek az ötvenezer embernek a megjelenése.
A probléma természetesen ennél súlyosabb és összetettebb, hiszen van egy csomó nem anyagi jellegű kérdés is, ami igen erősen rontja ennek az ágazatnak a helyzetét. Néhányat megemlítve: csak az a bizonytalanság, amely egy-egy szakterületet, az ott dolgozók egzisztenciáját érinti a közeljövőben, néhány héten vagy néhány hónapon belül. Vagy a társadalombiztosítás reformjából eredő bizonytalanságok, hogy tudniillik biztosítási alapra kerül az egészségügyi ellátás. Nehezíti a helyzetet az alulinformáltság. Kérdéseikre az egészségügyben dolgozók igen gyakran nem kapnak választ, vagy semmitmondó válaszokat kapnak.
Nem kívánom itt felsorolni, az idő rövidsége miatt sem, a tünettanát annak a rendkívüli helyzetnek, amelyben van az egészségügy, hanem inkább azt mondanám el, hogy milyen megoldási utakat látunk, a szocialista frakció nevében mit tudunk javasolni a Kormánynak, hogy mit tegyen és mit ne tegyen az egészségüggyel a következőkben.
Mindenekelőtt javasoljuk azt, hogy ne kényszerítse bele a munkavállalókat egy végeláthatatlan tárgyalási sorozatba. Tisztelt Ház, nem véletlenül mondom, hiszen ennek jelei tapasztalhatók. Tegnap hallottuk, a tegnapi tárgyalás lezárásaként, hogy néhány hét óta folynak ezek a tárgyalások, mégis csak most érkeztek el a szakértői fázisba, és majd a szakértők tíz napon belül adnak valamilyen javaslatot. Hát én azt hiszem, hogy ennél már messzebbre kellett volna jutni, ha néhány hete folynak ezek a tárgyalások.
Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ne a munkavállalóktól várják a megoldásokat. Néhány héttel ezelőtt a szociális bizottságban kaptunk egy rövid tájékoztatást a tárgyalások állásáról. Ennek lényege az volt, hogy megkérdezték a munkavállalókat, hogy ők milyen megoldást látnának. Nem az ő dolguk, nincs is hozzá megfelelő apparátusuk, nem őnekik kell ezeket a megoldásokat kitalálni.
Nagyon fontosnak tartanánk azt, hogy ne valamifajta negativizmussal közeledjünk ehhez a kérdéshez, hanem a megoldás szándékával. Ne azzal, hogy úgy sincs elérhető megoldás.
Szükségesnek tartjuk azt, hogy a Kormány állítsa össze már végre a saját álláspontját. Fogalmazza már meg végre és hozza nyilvánosságra: mi az, amit tud támogatni az egészségügyiek követeléséből, milyen mértékben, és ezt hozza tudomására az egészségügyi dolgozóknak.
Nem oldható meg, tisztelt Ház, a probléma a Parlament közreműködése nélkül. Arra kell ezért készülni, és ezt javasoljuk, hogy rövid időn belül újra kell kezdeni a tárgyalását a társadalombiztosítási költségvetésnek, új prioritásokat kell benne meghatározni, nem oldható meg oly módon, hogy a Kormány vagy annak képviselői – Népjóléti Minisztérium és a Társadalombiztosítási Főigazgatóság –, mert sokkal nagyobb a probléma, túlterjed a kompetenciájukon.
Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy adjon a tárgyalások menetéről a népjóléti kormányzat pontos tájékoztatást a szociális bizottságnak, vonja be ezekbe a tárgyalásokba a társadalombiztosítási felügyelő bizottságokat.
Anyagi kérdéseket érintve: igen gyorsan szükség lenne arra, hogy a kormányzat rendkívüli módon juttassa vagyonhoz – rendkívüli gyorsasággal – a társadalombiztosítást. Nem arról van szó, hogy ez megoldaná az egészségügyi béremelés kérdését, de adna egy nagyobb biztonságot a társadalombiztosítás gazdálkodásához.
Nagyon fontosnak tartanánk, vagy tartjuk azt is, hogy becsülje fel a Kormány és a társadalombiztosítás, hogy milyen mértékben hajthatók be a társadalombiztosítási tartozások, és a behajthatóság határáig adjon rá garanciát az állami költségvetés. Gondoskodjék aztán ő a maga sokkal nagyobb eszközeivel arról, hogy ezek a kintlévőségek behajthatók legyenek.
Mindezek alapján azt javasoljuk, hogy a parlamenti pártok, a Parlamentben működő pártok a kormányzattal együtt közösen keressék a megoldását annak a válságnak, amelyben ma a magyar egészségügy van.
Köszönöm a szót, Elnök Úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me