CSÉPE BÉLA (KDNP)

Full text search

CSÉPE BÉLA (KDNP)
CSÉPE BÉLA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én rendkívül örültem annak, hogy a szabaddemokraták benyújtották ezt a módosító indítványt, a következők miatt. Már a múlt évben, amikor a tisztelt Ház foglalkozott az adócsomaggal – ezen belül az szja-törvényjavaslattal –, módosító javaslatot nyújtottam be annak az elkerülése érdekében, hogy ez a fajta előleglevonási rendszer ne lépjen egyáltalán életbe.
Amikor javaslatom egyetlen bizottságban sem kapta meg a szükséges egyharmadot, kértem a KDNP-frakciót, hogy ennek ellenére terjesszük a plenáris ülés elé – azonban ez a javaslat itt is elvérzett. Én akkor is megértettem olyan oldalról a Pénzügyminisztérium szándékát, hogy biztosítani kívánja a bevételt; de nem tudtam egyetérteni már akkor sem azzal a módszerrel, amely bármilyen megkülönböztetést, diszkriminációt vezetne be a gazdaság szereplői között.
Ezért nyilvánvaló, hogy itt most nem az szja-törvénynek valamiféle általános vitája folyik, hanem egy konkrét pontjánál egy módosítás kezdeményezése. Úgy vélem, hogy a tisztelt Háznak össze kell fognia az SZDSZ-es kezdeményezéshez csatlakozva, hogy ez a kérdés minél hamarabb megoldódjon.
Ugyanakkor, áttanulmányozva az SZDSZ-es javaslatot én arra a megállapításra jutottam, hogy nem megfelelő, és ezért módosításra szorul. Ezért hoztam a tisztelt Házat abba a helyzetbe, hogy az én beadott módosító indítványom következtében most már részletes vitát kell tartani. Ennek az oka lényegében az, hogy a szabaddemokrata javaslat ezt a fajta előleglevonási rendszert egy jóval szélesebb körben kívánja bevezetni, mint az én módosító indítványom.
Egy jelentős különbségre szeretném felhívni a figyelmet. Az én módosító indítványom nem érinti a mezőgazdasági kistermelőket, és ez egy jelentős különbség. Az én módosító indítványomnak a lényegét tulajdonképpen Palotás János képviselőtársam elmondta. Én csak annyit foglalnék össze, hogy én választási lehetőséget szeretnék biztosítani a most már szűkebb körben szereplő egyéni vállalkozóknak, hogy vagy a bruttó bevételük 3%-át fizetik be előlegként, vagy pedig negyedévenként kiszámítják a tényleges adóalapot, és annak a 20%-át. Mindenképpen el kell hárítanunk azt, hogy a megrendelők vonják le az előleget, és ne maguk az adózók, mert ez sérti a gazdasági szereplők egyenrangúságát.
Javaslatom szerint mentesülnének az előlegfizetés alól mindazok, akik az elmúlt évben veszteségesek voltak. Ez egy nagyon lényeges dolog. És ugyancsak nem kellene előleget fizetni a kezdőknek. Fölmerült egy olyan gondolat is az IPOSZ részéről, hogy ezt az előleget úgy kellene szabályozni, hogy az elmúlt évi adóalap határozza meg. Ezzel én a magam részéről nem tudok egyetérteni, hiszen a jelenlegi piaci viszonyok között olyan ingadozások vannak az adóalapokban, hogy akkor az a probléma merülne fel, hogy egy magasabb adóalap után kellene előleget fizetni nem ténylegesen megtermelt jövedelem esetében.
Tehát összefoglalva: én jobbító szándékkal kívánom módosítani a szabaddemokrata javaslatot. Tisztában vagyok azzal, és nem is törekvésem, hogy az szja-törvényt más helyen is módosítsuk. Azonban én ez alól mégis egyetlenegy kivételt szeretnék tenni, és ez nagyon röviden a következő. Önsegélyező egyesületek és önsegélyező alapítványok működnek egyes nagyobb vállalatoknál, mint a MÁV és a Posta. Itt az a probléma keletkezett, hogy az ide adózottan befizetett pénzek, amelyek szociális alapon segély formájában kerülnek ki a dolgozókhoz, újabb adókötelezettség alá esnek. Úgy vélem, hogy ez egy technikai dolog. A kettős adózás elkerülése érdekében, ha már megnyílt a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvény általános vitája, ezt az egy kérdést még oldjuk meg sürgősen, és ezzel kapcsolatban is a mai napon én beterjesztettem egy módosító indítványt.
Kérem a tisztelt Házat, hogy módosító indítványaimat az elmondottak szellemében mérlegeljék és fogadják el. Köszönöm türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me