KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Miután az alkotmányügyi bizottság előadója az érveim zömét már elmondta, én nem akarom az időt húzni, de néhány dolgot elmondanék.
Egy: soha nem vállaltam és nem fogom elvállalni egyetlen elődöm ígéreteinek a beváltását sem. Ezt nagyon fontosnak tartom leszögezni, mert nem is ez a feladatom.
A második dolog, hogy szeretném felhívni a tisztelt Parlament figyelmét, hogy egy pénzügyminiszternek nem négyszázezer adófizetője van, hanem ennél sokkal több, és nem ennek a csoportnak az érdekeit kell csak mérlegelni. Az adóelőleg – melynek a technikája nyilvánvalóan nem túl szerencsés – bevezetése ennél a két körnél, csak annyit jelentett, hogy azonos pozícióba kerültek a bérből és fizetésből élőkkel és a más vállalkozásban résztvevőkkel. Csak úgy látszik, hogy ebben a Parlamentben e kicsit sokkal nagyobb csoport szószólói messze nem olyan hangosak, mint a négyszázezer egyéni vállalkozóé, akiket én nagyon szeretek, és nagyon tisztelem őket.
Megsérteni nem szoktam, a sértődékenység az nem közgazdasági kategória és nem pénzügyi kategória. (Derültség.)
A következő dolog: az adóelőlegre azért van szükség – mint ahogy az nagyon jól elhangzott –, mert a személyi jövedelemadóról van szó, amely az önkormányzatok bevétele nagy zömmel és nem a központi költségvetésé, ezt is szeretném mondani. A helyi önkormányzati kiadásokat folyamatosan kell finanszírozni, azok folyamatosan merülnek fel, és nem lökésszerűen. Ezért kell előleget fizetni, ezért fizet mindenki előleget, és fog most már, remélem, ez a kör is előleget fizetni más technikával, mert hogyha nem fizet előleget, akkor a többiek fizetik helyette ezt a kiadást.
A következő, amit szeretnék mondani, hogy az egyéni vállalkozók eddig személyes kivétjük után fizettek adóelőleget, a kistermelők egyáltalán nem fizettek adóelőleget. A kistermelőknél az új szabályozás rájuk bízza, hogy 750 ezer forint vagy tételes elszámolás, ezt az év végén döntik el, és akkor derül ki, hogy van-e jövedelemtartalma vagy nincs. De nálam is, hogyha három hónap múlva munkanélküli leszek, én az éves becsült jövedelmem után fizetek adóelőleget. Ezt talán mástól is el lehet várni, azt hiszem. Tehát ezt is tessék figyelembe venni.
Végül a szabályozás szerint – elfelejtették mondani a nagy megsértésben – a banki alapkamat kétszeresét kapja vissza, hogyha túlzott volt az adóelőleg-levonás. Melyik bank ad ilyen betétet vajon? Ezeket kérem, vegyék figyelembe, amikor mérlegelik a döntéseket.
Csépe Béla úr javaslataival a Pénzügyminisztérium szakértői valóban egyetértenek. Palotás János úr javaslatát én nem láttam, és nem is tudok róla. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me