KIRÁLY ZOLTÁN (független)

Full text search

KIRÁLY ZOLTÁN (független)
KIRÁLY ZOLTÁN (független) Tisztelt Ház! Könnyű helyzetben vagyok, mert Zsigmond Attila már hivatkozott az 1988-as, hasonló témában folytatott parlamenti vitára, amely vitában magam is részt vettem és magam is fölszólaltam.
Akkor, 1988-ban, hét hónapos felkészülés után, amikor politikai-szakmai nézőpontokat tanulmányoztam, amikor vízügyi és ökológiai, környezetvédelmi szempontokat tanulmányoztam, volt időm végiggondolni a véleményemet és a döntésemet ez ügyben, és annak részben '88 júniusában, a nagymarosi munkálatok felfüggesztésére vonatkozó javaslatommal, illetve '88 októberében a "nem" szavazattal nyomatékot és hangot is adtam.
Nyilvánvalóan akkor is az motoszkált bennem, ami egy kicsit talán most is előtérbe kerülhet a vita nyomán – és került is. Egyrészt, mint egy meghaladott politikai kurzus jelképét, nem lehet és nem szabad elfogadni Bős–Nagymarost, és nem lehet elfogadni – számomra legalábbis elfogadhatatlan – vízierőműként. A véleményem, több mint három esztendő után, nem változott meg – ily módon magam is mindazokkal egyetértek, akik ennek a létesítménynek a teljes megszüntetését, és netán még, végszükség esetén, az államközi szerződés felbontására vonatkozó kemény, következetes és konzekvens tárgyalásokat szorgalmazzák és javasolják.
Nem akarok tehát itt véleményt mondani – hiszen, mondom, nem változott – hanem egy aggályomra és fájdalmamra szeretnék inkább figyelmet fordítani, arra, hogy nagyon kevesen vagyunk a teremben most – talán ha százan –, és nagyon kevesen voltunk – tán ugyanennyien – egy héttel ezelőtt, amikor ugyancsak erről a napirendi pontról tárgyalt az Országgyűlés. Nagyon kevesen hallgatták mindazokat a hozzászólókat, akik között többek között Pap János képviselő úr érzékletesen vázolta, hogy milyen nézeteltérések, véleménykülönbségek feszülnek a Kormányon belül ez ügyben – és amelyekről most, hellyel-közzel hangot és támpontokat is kaphattunk a mai vitában –, de nagyon kevesen hallották Katona Tamás államtitkár úr okos és higgadt érvelését is. Engem az zavar és az bánt, hogy egy ilyen horderejű kérdésben – amely döntés következményeként valóban politikai feszültségekkel lesz terhes netán a magyar–cseh és szlovák kapcsolatrendszer, jószomszédi viszony, amikor ennek a következményeként esetleg hosszadalmas nemzetközi procedúra és jogvita nyomán egy nemzetközi bíróság dönthet majd az ügyben, vagy amelynek következményeként netán, a második világháborút követő békeszerződések, a helsinki záróokmány ellenére esetleg megváltozhat a magyar államhatár – a képviselői felelősség, illetve a képviselői felelőtlenség úgy nyilvánul meg, hogy mindössze száz egynehányan ülnek a Parlament padsoraiban.
Csak ennyit szerettem volna elmondani. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me