SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Sok mindenben egyetértek Nádori Lászlóval abban, hogy a társadalmi szervezetek vagyonára vonatkozó két törvényt le kell zárni. Előzményként annyit szeretnék elmondani, hogy a törvényalkotó, a Parlament is felismerte, hogy amikor megalkotta a LXX. törvényt, akkor amiatt, mert nem szankcionálta, másrészt mert a tényfeltárásról nem intézkedett olyan formában, hogy ezt valóban elindítsa, ezért részben átfedéssel, megalkotta – ha jól emlékszem – ugyanazon év LXXIII. törvényét az elmúlt rendszerhez kötődő társadalmi szervezetek vagyonelszámoltatásáról.
Az első határidőt nem teljesíthették a társadalmi szervezetek, ezért a Parlament módosította és szankcionálta azt, hogy ezek a bevallások, elszámolások megtörténjenek. Ennek a határideje: ez év március. A Kormány addig reálisan nem tudott elképzeléseket kialakítani a társadalmi szervezetek vagyonának kérdéskörében, míg ezek az adatok nem álltak rendelkezésre.
A Kormány 1991. november 19-én bízott meg azzal, hogy egy kormányközi bizottság keretében készítsem el ezt a törvényjavaslatot a Kormány számára és a Parlament elé terjesztve.
Tájékoztatom a képviselő urat, hogy bár ma sem történt meg minden társadalmi szervezet tekintetében sem a LXX., sem a LXXIII. törvényből következő elszámolási, illetve adatszolgáltatási kötelezettség, de döntő részben rendelkezésre állnak azok az információk, amelyek alapján a törvény megalkotható. A törvény, a kormányzat első tervezete elkészült, és azt gondolom reális az, hogy az áprilisi szünet után a Parlament elé terjesszük ezt a törvényt. Ezért a részletkérdésekről, hogy milyen és kinek kíván tulajdont adni, úgy gondolom, a törvény keretében kellene vitatkoznunk.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me