JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)

Full text search

JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)
JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP) Elnök Úr! Mindössze három percre kérem a Parlament figyelmét. A Szocialista Párt frakciójának felhatalmazásával rendkívüli ügyben kértem szót, ha ugyan rendkívüli ügynek számít, hogy az utóbbi napokban ismét kiéleződtek a Rádió és a Televízió körül mesterségesen is szított konfliktusok. (Zaj a jobboldalon.)
A szocialista frakció álláspontját e kérdésben már többször kifejtettük. Meggyőződésünk, hogy az ügy megnyugtató rendezése és lezárása csak a médiatörvény mielőbbi parlamenti megvitatásától és elfogadásától várható. Erre vonatkozó országgyűlési határozati javaslatunkat azonban a Parlament többségi szavazással még napirendjére sem tűzte.
Az elmérgesedő és egyre súlyosabbá váló konfliktus azoknak a hangoknak a felerősödésében is döntő szerepet játszott, amelyek a független és szabad sajtó ünnepének furcsa dekorációjaként a Magyar Újságírók Közösségének alakuló ülésén megjelentek. E hangok rossz emlékeket ébresztve, a külső és belső ellenségre hivatkozva megkérdőjelezték a sajtó- és szólásszabadság létjogosultságát, helyettesítve azt a sajtótisztesség politikai-ideológiai színezetű fogalmával. Az ott lezajlott események a sajtó kapcsán ismét felszínre hozták a faji, felekezeti előítéletek felhangjait, amelyek bűnbakképző és társadalmi megosztó jellegüknél fogva rendkívül súlyos károkat okozhatnak az országnak.
Közismert az a néhány nappal ezelőtt kiadott kormányfői nyilatkozat, melyben a miniszterelnök úr a médiatörvény beterjesztése előtt a Parlament kulturális bizottságához fordult, hogy vizsgálja felül a Televízió elnökének szakmai, vezetői alkalmasságát. A Szocialista Párt politikailag rendkívül veszélyesnek tartja ezt a lépést, mert a problémák tisztázása és megoldása helyett a Televízió körül kialakult helyzet súlyosbodásához és elmérgesedéséhez vezethet.
Nyilvánvaló, hogy a koalíciós többségű kulturális bizottságra komoly politikai nyomás nehezedik, hiszen a koalíció legerősebb pártja, az MDF az elhatárolódás megtagadásával burkoltan támogatta a TV vezetői ellen tervezett március 15-i tüntetést. Ezt támasztja alá az a tegnapi napirend előtti felszólalás is, melyben a Kereszténydemokrata Néppárt elhatárolódott korábbi elhatárolódásától, vagy legalábbis újraértelmezte azt, világossá téve ezzel politikai hovatartozását és lojalitását. Az ennek nyomán várhatóan kiéleződő konfliktusok csak a válság elmélyüléséhez vezethetnek, mert növelik a társadalmi megosztottság és a politikai polarizálódás veszélyét.
Még egyszer hangsúlyozom: megítélésünk szerint az egyre kiélezettebb konfliktusok megoldását csak a készülő médiatörvény gyors parlamenti megtárgyalásával lehet előrehozni, mely a személyi kérdések újragondolására is lehetőséget ad. A társadalmi nyilvánosság számára is csak a sürgős törvényi rendezés hozhat megnyugvást, amit nem helyettesíthetnek a médiák körül zajló, presztízsszempontokkal átszőtt, s a közvélemény szemében visszatetszést keltő politikai, hatalmi harcok.
A Szocialista Párt az egyre élesebbé váló konfliktusok megoldásának csak ezt a módját tudja elfogadni és támogatni, amit ebben a formában is szerettünk volna megerősíteni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon, zaj a jobboldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me