GÁSPÁR MIKLÓS, DR. a KDNP képviselőcsoport vezérszónoka:

Full text search

GÁSPÁR MIKLÓS, DR. a KDNP képviselőcsoport vezérszónoka:
GÁSPÁR MIKLÓS, DR. a KDNP képviselőcsoport vezérszónoka: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat, amelyet most tárgyalunk, s amely a kárpótlási jegyek életjáradékra váltásáról szól, közismerten a Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezésére született. A kárpótlási jegyek életjáradékra válthatóságát a Kereszténydemokrata Néppárt a kárpótlásról szóló 1991. évi XXV. törvény országgyűlési tárgyalásai során javasolta, s javaslatunkat az Országgyűlés elfogadta. Ennek következtében a kárpótlásról szóló már említett törvény 7. § (4) bekezdése a KDNP javaslatára úgy szól, hogy a kárpótlásra jogosult kérésére a kárpótlási jegy ellenében a társadalombiztosítás keretében külön törvény rendelkezései szerint életjáradék folyósítható. E külön törvény megszületését – amely most előttünk fekszik – mindezek alapján a Kereszténydemokrata Néppárt fokozott érdeklődéssel várta.
Mi volt a fő cél, amely a szemünk előtt lebegett akkor, amikor lehetővé kívántuk tenni e vonatkozásban az életjáradék jogintézményét? A Kereszténydemokrata Néppárt szociális elkötelezettségének megfelelően a piacgazdaságban sem kizárólag a gazdaság sokszor brutális törvényszerűségeinek az érvényesülését kívánja, hanem hangsúlyozottan szociális piacgazdaság kialakítását tűztük magunk elé. Éppen ezért a kárpótlási jegy életjáradékra válthatásával egy szociális elemet kívántunk a gazdaságba bevinni. Ez a szociális elem pedig az, hogy akik koruk és ennélfogva sajnos gyakran egészségi állapotuk miatt nem kívánnak, vagy nem tudnak a kárpótlási jeggyel vállalkozni, azok a kárpótlási jegyük ellenében egész életük végéig havi részletekben készpénzt kapjanak, s ilyen módon egzisztenciális biztonsághoz jussanak.
Ezt az általunk elérni kívánt célt a törvényjavaslat azáltal válósítja meg, hogy a 2. és 10. § szerint az életjáradék havonta forintban fizetendő, a jogosultat élete végéig megillető adómentes szolgáltatás.
Lényeges garanciális elem a törvényjavaslatban, hogy az életjáradék iránti igényt az azt határozottan elbíráló lakhely szerint illetékes társadalombiztosítási igazgatóság nem utasíthatja vissza, ha a jogosult a törvényjavaslatban foglalt feltételeknek megfelel. További garancia a jogosult részére a fellebbezési lehetőség, vagy azt követően a bírósági út igénybevétele.
Ugyancsak a jogosult érdekeit védi, hogy az életjáradék iránti igény érvényesítésével kapcsolatos eljárás költség- és illetékmentes.
Ugyanakkor a törvényjavaslatnak egyéb problémái mellett két nagyon neuralgikus pontja van. Az egyik a korhatár kérdése. A törvényjavaslat 1. §-a szerint a kárpótlási jegyet életjáradékra váltani az a személy jogosult, aki 1991. december 31-én a 65. életévét betöltötte. Itt felmerülhet és fel is merül, hogy miért nem – például – 60 év a korhatár, vagy miért nem a nyugdíjkorhatárt vette alapul e vonatkozásban a törvényjavaslat. Nos, álláspontunk szerint – bár érzelmileg megértem a korhatár leszállításának igényét – a 65 éves korhatár leszállítása ellenkezne az életjáradékkal kapcsolatos eredeti elképzelésekkel, ugyanis a legrászorultabbaknak kívántuk biztosítani ezt a lehetőséget, de főleg ellenkezne magának a kárpótlási törvénynek a koncepciójával.
Az 1991. évi XXV. törvény, azaz a kárpótlásról szóló törvény ugyanis az 5., 6. és 7. §-aiban alapvetően gazdasági megfontolásokból főszabályként előírja, hogy a kárpótlás összegéről kárpótlási jegyet kell kiállítani, és a kárpótlási jegy csak kivételesen váltható át készpénzre. A kárpótlási jegy a hivatkozott törvény értelmében olyan bemutatóra szóló, átruházható, a kárpótlás összegének megfelelő, az állammal szemben fennálló követelést névértékben megtestesítő értékpapír, amelyet birtokosa legfőképpen az állami tulajdon privatizációja során értékesítésre kerülő vagyontárgyak – részvények, üzletrészek – megvásárlására, továbbá termőföld-tulajdon megszerzésére használhat fel.
Nos, a kárpótlási törvény alapján kárpótlási igényt benyújtó mintegy 800 ezer személy 38%-a, azaz mintegy 300 ezer személy 65 év feletti, tehát körülbelül 300 ezer személy lesz elvben jogosult arra, hogyha kívánja, akkor kárpótlási jegyét életjáradékra válthassa. Ha a korhatár 65 év helyett 60 évre lenne leszállítva, akkor a kárpótlásra jogosultak már több mint 50%-a lenne elvben jogosult kárpótlási jegyét életjáradékra váltani, ha pedig a nőknél a nyugdíjkorhatárra, azaz 55 évre szállítanánk le az igényjogosultság határát, akkor ez a szám jóval 50% fölé emelkedne.
Mindezekből nyilvánvaló, hogy a törvényjavaslatban a kárpótlási jegy életjáradékká váltására a 65. életévben meghatározott korhatár leszállítása magának a kárpótlásról szóló 1991. évi XXV. törvénynek azt az alapvető célkitűzését hiúsítaná meg, hogy a kárpótlási jegyek felhasználása elsősorban az állami tulajdon privatizációja során és termőföldtulajdon megszerzésére legyenek felhasználva. Az ország gazdasági szempontjából is nyilvánvalóan jobb, ha a kárpótlási jegyeket a gazdaságban használják föl, mintha azt életjáradék formájában készpénzre váltják.
A kárpótlásról szóló 1991. évi XXV. törvény végrehajtásának a fedezete, azaz a kárpótlási jegyek fedezete mintegy 60–70 milliárd forint állami vagyon. A 65 éves igényjogosultsági korhatár mellett életjáradékra készpénzben elvileg ezen összeg mintegy egyharmadát, azaz körülbelül 20 milliárd forintot kell maximum kifizetni a jogosultaknak, ha minden jogosult életjáradékra váltaná a kárpótlási jegyét. Ezt a költségvetés kibírja, minthogy a kifizetés időben eltolva történik, ennél többet azonban nehezen.
Végül, mintegy kisegítő érvéként a 65. életév mint igényjogosultsági korhatár mellett szól, hogy a korhatár leszállítása a leszállítás arányával egyenes arányban csökkenti a jogosult részére életjáradékként havonta adható összegeket, hiszen az adott kárpótlási jegy névértéke változatlan marad, míg a folyósítás időtartama, a havi részletek száma nyilvánvalóan időben megnyúlik. Az életjáradék havi összege tehát ebben az esetben kevésbé jelentene tényleges anyagi segítséget a jogosultnak.
Összefoglalva tehát, a kárpótlásról szóló törvénynek, a gazdaság érdekeinek és a szociális szempontoknak az együttes figyelembevétele során arra az eredményre juthatunk, hogy a 65 éves igényjogosultsági korhatár egyáltalán nem problémamentes, de talán elfogadhatónak látszik. Egy kivételt azonban a Kereszténydemokrata Néppárt a 65 éves igényjogosultsági korhatár alól mindenképpen kezdeményez, éspedig kiterjesztő értelemben.
Azt javasoljuk, hogy a rokkant igényjogosultak esetében betöltött 60 év alatt is legyen lehetőség a kárpótlási jegy életjáradékra váltására.
A törvényjavaslat másik neuralgikus pontja a javaslat 7. §-ában foglalt az a rendelkezés, amely szerint a járadék összegét 1993-tól minden év március elsejétől kell az előző év átlagos nyugdíjemelés 30%-ával megegyező mértékben növelni. Ez a rendelkezés tulajdonképpen a járadék értékállóságának a kérdését veti fel.
A Kereszténydemokrata Néppárt a járadéknak a törvényjavaslatban említett mértékű évenkénti növelésével nem ért egyet, azt kevésnek tartja. Ezért úgy foglaltunk állást, hogy míg a hivatkozott 30%-os évenkénti emelést a törvényjavaslat a járadék emelésének a maximumaként rendeli, a KDNP ezt az évenkénti emelést csupán minimumnak, kiindulópontnak tekinti.
Az ezzel kapcsolatos módosító javaslatunk lényege az, hogy a járadék emelésének évi mértékét a gazdasági teljesítményhez kössük, s azt javasoljuk, hogy az évi emelést ennek függvényében évente, a költségvetési vita keretében az Országgyűlés állapítsa meg. Garanciális szabályként azonban kimondjuk, hogy a járadék Országgyűlés által megállapított emelése nem lehet kevesebb az előző évi átlagos nyugdíjemelés 30%-ánál. Reményeink szerint a gazdasági teljesítmény emelkedésével a járadékot is nagyobb mértékben lehet emelni, annál mint ami a törvényjavaslatban szerepel.
Végül szeretnék kitérni egy alkotmányos kérdésre. Kifogásként felhozható egy bizonyos szempontból az, hogy az azonos korú férfi és nő nem azonos összeget kap havi részletekben a járadék folyósítása során. Véleményem szerint a kifogás formális és nem alkotmányellenes a havi részletek eltérése a férfi és a nő esetében, hiszen közismert, hogy a férfiaknak és a nőknek más a várható élettartamuk. Éppen az az alkotmányos megoldás, amit a törvényjavaslat tartalmaz, vagyis hogy a férfi és a nő egyenlő elbírálása éppen azáltal jön létre, hogy mindketten a rájuk vonatkozó átlagos élettartam alatt kapják meg a kárpótlási jegy névértékének a teljes összegét.
A másik kifogás, ami alkotmányossági szempontból felmerülhet, az az, hogy megengedhetetlen diszkrimináció állampolgárok között az a körülmény, miszerint az állampolgárok egy része nem válthatja át kárpótlási jegyét életjáradékra, azaz készpénzre, míg az állampolgárok más része ezt megteheti. Ez az alkotmányossági kifogás egyrészt azért nem áll helyt, mert a kárpótlásról szóló 1991. évi XXV. törvény 7. § (1) bekezdése, amely a kárpótlási jegy életjáradékra való átválthatóságáról rendelkezik, alkotmányos rendelkezés, másrészt pedig azért sem áll helyt, mert az Alkotmány a pozitív diszkriminációt nem tiltja. A kárpótlási jegy életjáradékra váltásakor pedig tipikusan pozitív diszkriminációról van szó, ugyanis éppen azáltal valósul meg a kárpótlási jeggyel rendelkezők lehetőségeinek egyenlősége, ha jeggyel vállalkozni – koruk vagy egészségi állapotuk miatt – nem tudó vagy nem akaró személyek is kezdhetnek valamit a kárpótlási jeggyel, azaz ha kívánják: életjáradékra válthatják.
Mindezek alapján a törvényjavaslatnak – az említett módosításokkal, amelyek a járadék értékállóságát kívánják biztosítani és a rokkantakra is ki akarják terjeszteni ezt a lehetőséget – az elfogadását javaslom. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me