MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)

Full text search

MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)
MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ezt a törvényt a Kisgazdapárt nevében üdvözlöm és támogatom. (Közbeszólás: Melyik?)
Ezek a céltámogatások rendkívül fontos életlehetőségekhez szükséges tényezőket vannak hivatva fejleszteni. Három fő csoportra osztottam: ivóvíz, kórház, ami az egészségvédelem, rendelőintézetek, kultúra és testnevelés.
A leglényegesebb, amely szinte korlátozást nem tűr, az ivóvízellátás biztosítása. Hajdan, Magyarország területének nagy részén még ásott kutakból is ihattak az emberek, sőt nagyon jó italú vizeket, ma már azonban a rendkívül nagymértékben és a szerves anyagok nélkül alkalmazott nitrogénműtrágyázás következtében a talaj természetes vizei, a kútvizek, hogy úgy mondjam, ihatatlanná váltak.
2388 település kapott támogatást, csökkentettet 47, és azok a települések, amelyek önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy vis maior stb., azoknak a támogatása rendkívül fontos.
Joggal siratjuk a Ceausescu korszakban elpusztult erdélyi falvakat, de nem szabad elfeledkeznünk a magyarországi falvak elnéptelenedéséről sem és az ottani nemzeti értékek pusztulásáról sem.
A falvak elnéptelenedése a Kádár-rendszerben kezdődött. Vannak, akik azt állítják, hogy nincs öszszefüggés a falvak pusztulása és a szocialista termelési viszonyok között, sajnos van. A tsz-szervezések, a tsz-szervezési struktúra olyan helyzetet teremtett a faluban, hogy nagyon sokan kénytelenek voltak onnan eltávozni, és ráadásul nem is a nagyobb falvakba mentek, hanem a városokba. A városi lakosságot szaporították, a városi – hogy úgy mondjam – panelépületekben helyezkedtek el, ahol a gyermekeik a legkevesebb kapcsolatban voltak a természettel. Szerencsétlen fogoly madaraikat, kutyáikat, stb.-t próbálgatták, hogy valahogyan közelebb legyenek a természethez, azonban ez bizony nyomorúságos volt számukra.
Ma már felnőttek, nekik is lakás kellene, de hol, miből? Ezalatt a nagyszülők teljes elhagyatottságban, sokszor nyomorban, magányban morzsolták és morzsolják ma is öreg napjaikat. Haláluk után legtöbbször lakatlanul áll és pusztul a sokszor szép, lakható házuk, pusztán maradnak a kertek, szántóföldek, ezt a luxust nem engedhetjük meg magunknak.
A céltámogatás a kezdeti lépést jelenti a pusztuló falvak újraélesztésében. Ezek a technikai fejlődés bizonyos fokán valóban korszerűtlenek, de további technikai fejlődés már újra elfogadható életet teremt a falvakban.
A kárpótlási törvény végrehajtása az én reményem szerint sokakat talán visszavisz a nagyapák földjére, a faluba ismét visszaköltözik az élet és visszaköltözik a gyermekkacaj.
A kultúra és a testnevelés támogatása is nagyon fontos kérdés, a kultúrának pedig két ágazatát tartom fontosnak: az oktatás és a szórakozás támogatását. A szórakozás a jobb módú emberek számára a színház, de a szegényebb emberek számára a könyvtárak, a falvak könyvtárral való ellátása.
Itt kell megjegyeznem, hogy a megyei könyvtárak ellátása nem olyan kedvező, mint a színházaké, a megyei könyvtárak kedvezőtlen helyzetben vannak, mert a megyközpontban lévő városiak azt tartják, illetve azt tartja a városi önkormányzat, hogy az a megyéé, a megye pedig azt tartja, hogy a városé, mert a városban van. Az én véleményem szerint a következő évi költségvetésben biztosítani kellene a megyei könyvtárak központi ellátását is.
Tisztelt Országgyűlés! 836 esetben a feltételeknek nem megfelelő pályázat futott be. Például ilyen, hogy nincs jogi vízjogi engedélyük és ehhez hasonló. Remény van arra, hogy ezeket az eseteket még utólag korrigálni lehet. A törvényjavaslatot elfogadom. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me