BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Schiffer János képviselőtársammal közösen nyújtottunk be egy módosító csomagot a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló törvényjavaslathoz, melyhez én egy ötlettel és aláírásommal járultam hozzá.
Javaslatcsomagunk első pontjában a törvényjavaslat 1.§-ának szövegét kívánjuk kibővíteni oly módon, hogy a normaszöveg tág értelmezést kínáló megoldása helyett tételesen meghatároztuk azon címek körét, amelyek igénybevételi szándéka garantálhatja az önkormányzatok igényeinek teljesítését.
A bizottsági üléseken felvetődött a kifogás, hogy javaslatunk szűkíti az önkormányzatok lehetőségeit. Nos, nézetünk szerint nem a tételes felsorolás szűkít, hanem a rendelkezésre álló költségvetési öszszeg korlátoz. Figyelemmel az előttünk álló néhány esztendő korlátozott finanszírozási lehetőségeire, fontosnak tartjuk, hogy az e körben rendelkezésre álló pénzösszegek felhasználására az Országgyűlés prioritásokat határozzon meg.
A benyújtott törvényjavaslat a címzett támogatások igénybevételére semmilyen feltételt nem állapít meg. Íly módon parttalanná teszi az önkormányzati igényeket, és lehetetlenné az objektív döntést. Ismeretes, hogy a helyi önkormányzatok az 1993-ra tervezett, címzett és céltámogatásokra előirányzott összeg többszörösére tehető mértékű igénybejelentéssel éltek az előzetes felmérés során.
Éppen ezért módosító javaslatunk tételein lehet és kell vitatkozni, a felsorolás szükségességén megítélésünk szerint nem.
Tisztelt Ház! Megfontolásra ajánljuk önöknek, hogy a céltámogatási körben nem támogatott vízgazdálkodási, egészségügyi, oktatási és kulturális önkormányzati feladatok ellátása a tételesen, címzetten támogatott körben prioritást élvezzen. Ugyanakkor szeretném a felsorolás egy elemére külön felhívni szíves figyelmüket. Ez pedig a műemlékegyüttesek felújítására szolgáló beruházások és rekonstrukciók megvalósítása.
A műemlékegyüttesek felújítása – a vegyestulajdoni jellegre is tekintettel – igen nagy költségigényű, ezért indokolt, hogy címzett támogatásban részesüljenek az ilyen önkormányzati beruházások.
Hölgyeim és Uraim! Szeretném emlékeztetni önöket, hogy a közelmúltban éles vitát váltott ki e Házban a világkiállítás ügye. Azt gondolom, abban nem lehet vita köztünk, hogy a hazánkba látogató számára az első és maradandó élményt az épített környezet állapota jelenti. Éppen ezért különös fontosságot kell tulajdonítanunk annak, hogy a világkiállítás közvetlen helyszínén túlmenően mit tapasztal a látogató Budapest egyéb területein. Ugyanakkor – figyelembe véve a látogatók érkezésének várható irányát – elengedhetetlen, hogy már a jövő évtől kezdve megkezdhessék, illetve megfelelő intenzitással folytathassák történelmi városmagjaik, műemlékegyütteseik felújítását mindazok a városok, amelyek ebbe az útvonalba beleesnek. Én itt elsősorban Sopronra, Mosonmagyaróvárra, Győrre, Szombathelyre, Veszprémre, Nagykanizsára, Pécsre, Székesfehérvárra, a Dunakanyarra gondolok. Természetesen a felsorolás nem teljes, ezért minden érintettől elnézést kérek.
Az teljesen világos, hogy a műemléki felújításokba belefektetett összegek nemcsak a világkiállítás szempontjából fontosak, hiszen az épületállomány állagromlása lassan visszafordíthatatlan folyamatok elindulásához vezet. Szűkebb pátriám, Sopron belvárosának arculatán már csak haloványan látszik az 1977-ben elnyert Európa-díj, amelyet a történelmi városmag felújításáért nyert el a város. Szóval, segíteni kell, s mint mondtam, a világkiállítás érdekei is így kívánják.
Mostani döntésünk 1995-ig köti a kezünket. A világkiállítás 1996-ban lesz, ma pedig 1992 végét írjuk. Azt pedig a laikusok is tudják, hogy a műemléki felújítás – a szükséges feltárásokkal együtt – minimum 3-4 év. Kedvező döntést tehát csak most hozhatunk.
Éppen ezért – bár döntéseinkből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni – úgy vélem, a műemlékegyüttesek felújítását elősegítő indítvány elutasítása egy kicsit a világkiállítás elutasítása is.
Szíves figyelmükbe ajánlom, hogy a címzett támogatások körében javasoljuk a városi tömegközlekedés műszaki állapotának szintentartására, valamint a környezetvédelmet szolgáló korszerűsítésekre tett indítványainkat. A városi tömegközlekedés műszaki színvonalának megítélése mindazok számára, akik igénybe veszik, nem túl komplikált feladat. Javaslatunk – nem túlzott igénnyel – csak a szintentartást célozza. Ezt elsősorban az utazóközönség biztonsága érdekében tesszük.
A környezetkímélő megoldások alkalmazása azonban már a teljes lakosság érdekeit szolgálja, de támogatás nélkül e feladatok megoldására az önkormányzatok képtelenek.
A törvényjavaslat 8. §-ához benyújtott módosító javaslatunk respektálja, hogy a költségvetés kerülhet olyan helyzetbe, hogy szűkíteni kell a céltámogatások tekintetében a támogatási célokat, támogatási arányokat. Ha azonban az Országgyűlés komolyan veszi saját korábbi döntését, miszerint a települések ivóvízellátását 1994-ig meg kell oldani, ez a szűkítés semmiképpen nem terjedhet ki a vízgazdálkodásra. Az pedig teljesen elfogadhatatlan, hogy az egész céltámogatási rendszer felfüggesztésére adjon a törvény felhatalmazást.
Már ma is rengeteg problémát okoz az úgynevezett áthúzódó igények kielégítése. A javaslat (3) bekezdése teljesen ellentmond a biztonságos gazdálkodás elvének. Az Országgyűlés érezze kötelességének, hogyha egy önkormányzat a feltételeknek megfelel, akkor az igénylésben megjelölt évben biztosítsa számára a támogatást a költségvetésben. Azt pedig csak remélni tudjuk, hogy szövegezési pontatlanság volt a beterjesztők részéről, hogy a (4) bekezdésben diszpozitív rendelkezés szerepel, vagyis hogy a következő év költségvetésében a március 14-éig benyújtott igénybejelentéseket lehet figyelembe venni.
Végezetül szeretném felhívni a figyelmet dr. Török Ferenc 8409-es számú benyújtott csatlakozó módosító javaslatára, amely a céltámogatások körét új 4. fejezettel kívánja bővíteni. Ennek lényege, hogy az önkormányzatok lakásépítésre és a tulajdonukat képező lakásállomány felújítására 50, illetve 30% támogatást igényelhessenek. A javaslatot annyira jónak tartom, hogy indokolásra nem is szorul. Kérem, hogy támogassák.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Remélem, a felszólalásban felsorolt érveim értő fülekre találtak, átérzik a javaslatok fontosságát, és szavazatukkal támogatják azok megvalósulását. Ennek reményében köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me