ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Nem támogatja. Az Országgyűlés? Most kérem szavazatukat. (Szavazás.)
Az Országgyűlés 156 szavazattal, 96 ellenében, 33 tartózkodás mellett a módosítványt elutasította.
Kérdem akkor, elfogadja-e az 5. § eredeti szövegét. Most kérem szavazatukat. (Szavazás.)
Az Országgyűlés az eredeti szöveget 167 szavazattal, 17 ellenében, 98 tartózkodás mellett elfogadta.
A törvényjavaslat a 6. §-ra vonatkozóan A- és B-változatot tartalmaz, de rajtuk túlmenően Fodor András Attila a jelentés 62. pontjában egy C-változatot terjeszt elő. Ez utóbbi változathoz kapcsolódik a 18., illetve a 133. pontban lévő két javaslat is, így ezeket majd együttesen teszem fel szavazásra.
Először az Országgyűlés a három változat közül választ, majd az elfogadott variációt alapul véve a hozzá kapcsolódó módosító javaslatokról döntünk.
Az A-változat értelmében a terhesség megszakítására csak abban az esetben kerülhet sor, ha az a nő életét veszélyezteti, a magzatnál élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség áll fenn, illetve az első 12 héten belül akkor, ha a terhesség bűncselekmény következménye.
A B-változat ennél lényegesen tágabb szabályozási kört javasol. Meghatározza azokat az eseteket, amikor a terhesség a 12., a 18., illetve a 20. hétig megszakítható, továbbá rendelkezik arról is, amikor a terhesség az időtartamtól függetlenül megszakítható.
Fodor András Attila C-változatban előterjesztett indítványa szerint a terhesség megszakítására csak abban az esetben kerülhet sor, ha a terhesség vagy a szülés az anya életét veszélyezteti. E rendelkezés azonban a javaslata szerint 2000. január 1-jén lépjen hatályba.
Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy mindhárom alternatíva a 6. § szövegére tesz javaslatot. Ezek közül értelemszerűen csak egy hirdethető ki. Így bármelyik változat elfogadása esetén a további változatokról nem tud az Országgyűlés határozni. Fodor András Attila ügyrendi kérdésben kért szót.
Ügyrendi kérdésben felszólaló: Dr. Fodor András Attila (MDF)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me