GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)

Full text search

GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)
GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ) Nagyon szépen köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elnök úr valóban megkönnyítette a helyzetemet azzal, hogy az államtitkár úrnak adott szót először, hiszen az államtitkár úr által elmondottakkal jórészt egyetértek – ugyanakkor egyet tudok érteni Cséfalvay Gyula képviselőtársammal is, már azzal, amit a részvétellel kapcsolatban elmondott, a képviseleti joggal kapcsolatban elmondott. Javaslatának van azonban egy bökkenője azon kívül, hogy meglehetősen kidolgozatlan – amiben viszont ismét az államtitkár úrnak van igaza –, hogy ez a törvény tulajdonképpen ha most rögtön elfogadnánk, és azonnal kihirdetnénk, akkor is csak kilenc napig lenne hatályban. Mind a 67. évi III. törvény, mind pedig a 71. évi III. törvény – amelyeket a képviselő úr módosítani szándékozik – jövő év január 1-jéig van csupán hatályban, és utána hatályát veszti. Nem hiszem, hogy erre a kilenc napra érdemes lenne ezeket a jogszabályokat módosítani – valószínűleg ki sem tudnák addig hirdetni, mielőtt hatályát veszítené.
Az 1. §-ban írt módosítása, azt hiszem, hosszabb vitát igényel, méghozzá azért, mert a képviselő úr a javaslatához fűzött indoklásban nyomós érveket sorakoztat ugyan föl – amelyeket én méltányolok, de nem tudok velük egyetérteni –, de én szeretném ezeket az érveket, csupán azért, hogy bizonyos elvi kérdésekben egyetértés alakuljon ki a Házban, sorra megcáfolni.
Először is: a képviselő úr azt írja, hogy a szövetkezetekről szóló törvények nem teszik lehetővé az üzletrészek kiadását a kívülállók számára – ami téves, hiszen a szövetkezeti törvény erre vonatkozó tiltást nem tartalmaz, csupáncsak nem teszi kötelezővé, hogy a kívülállók az üzletrészeikkel szemben megkapják a szövetkezeti vagyon egy bizonyos részét természetben. Lehetővé teszi tehát az üzletrész természetbeni kiadását, csak nem teszi kötelezővé – amenynyiben a közgyűlés úgy dönt, hogy kiadja az üzletrészeket, erre megvan a joga.
Egy másik állítása szerint a törvény – mármint az átmeneti törvény – diszkriminálná a kívülálló tulajdonosokat, hiszen a kívülálló tulajdonosoknak az átmenet időszakában nem volt lehetőségük kiválásra, feltéve, hogyha meg tudtak állapodni, és nem került sor árverésre. Ez téves, hiszen a diszkriminációt nem az átmeneti törvény hozta létre. Nincs ilyen diszkrimináció. Akkor beszélhetnénk diszkriminációról, hogyha a kívülálló tulajdonosok és a tagok korábban azonos jogokkal rendelkeztek volna. A kívülálló tulajdonosok és a tagok közötti különbség azonban magából az átmeneti törvényből fakad. A kívülálló tulajdonosok az átmeneti törvény 6. §-a és a 8. § (3) bekezdése alapján jutottak tulajdoni részesedéshez. Korábban nem volt tulajdoni joguk a szövetkezet vagyona fölött, hiszen az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatában kimondta, hogy a tulajdonosi jogokat a szövetkezet vagyona fölött a tagok együttese, a közgyűlés gyakorolja. Ebben a tagi körben a kívülálló tulajdonosok nem voltak benne, ők ma sem tagjai a szövetkezetnek, így a tulajdonosi jogokat nem is gyakorolják. A tulajdonukhoz egyetlen módon tudnak hozzájutni a jelen szabályozások szerint – azon kívül, amit már korábban elmondtam –, ez pedig az az eset, amikor a szövetkezet jogutód nélkül megszűnik, és a bíróság a szövetkezet vagyonát a jogutódok – a tagok és a kívülállók – között osztja föl.
A szövetkezeti átmeneti törvény tehát nem hozott diszkriminációt. A különbséget a kívülálló tagok – amikor bejelentették igényüket a vagyonnevesítésre – elfogadták, hiszen a törvény egyik része lehetőséget adott nekik arra, hogy tulajdonhoz jussanak, ugyanakkor viszont a törvény másik része megmondta azt is, hogy ennek milyen korlátai vannak.
Azt írja képviselőtársam, hogy a kívülállók üzletrészének a mezőgazdasági tsz vagyonában való visszatartása jogtalan kisajátítást jelent. Ez azért nem igaz, mert a szövetkezeti jog ismer más vonatkozásban is olyan tulajdoni részeket, amelyeket nem adnak ki a tulajdonosok számára. Ilyen az oszthatatlan vagyon: például az áfészek esetében 30%, lakásszövetkezetek esetében pedig a szövetkezet vagyonának a 100%-a oszthatatlan tulajdon, amelyet nem osztanak ki a tagok között. Tehát a nem osztható vagyon a szövetkezeti jog más részében is ismert fogalom.
Azokkal a törekvésekkel, amelyek a kívülállók korlátlan vagyonkiviteli lehetőségét célozzák, végképp nem tudok egyetérteni, hiszen ezen törekvések megvalósulása esetén a szövetkezetek rendkívül gyorsan felszámolódnának.
Jelentős problémának tartom azonban én is – képviselőtársamhoz hasonlóan – a kívülálló tulajdonosok sorsát, amelyet szerintem valamilyen módon rendezni kellene. Nekem van egy olyan elgondolásom – ami talán majd megvalósul –, amely abból indul ki, hogy a jövőben a szövetkezeti jogban az "egy tag: egy szavazat" elvét valamilyen módon föl kell oldani, lehetővé kell tenni a tagok számára, hogy a szövetkezeti közgyűlésen ne csupán egy szavazattal rendelkezzenek, hanem hogyha egy bizonyos mértéket elér a vagyoni hányaduk, abban az esetben ennek megfelelően, arányosan is szavazhassanak. Erre vonatkozóan volt már egy módosító javaslatom a szövetkezeti törvény tárgyalásakor, amikor azt javasoltam, hogy a vagyoni részesedés alapján is szavazhassanak a tagok, azonban a vagyon alapján megszerezhető szavazatok aránya ne haladhassa meg az 50%-ot.
(19.50)
Ennek a módosításnak az elfogadása – természetesen alaposabb kidolgozás után – azt eredményezhetné, hogy azok a tagok, akik jelenleg a szövetkezetben nagyobb befolyást szeretnének szerezni, a kívülálló tulajdonosok üzletrészeinek felvásárlásába kezdenének, és így a jelenleg forgalomképtelen, gyakorlatilag értéktelen kívülállói üzletrésztulajdonok is értéket nyernének. Nyilvánvalóan nem a névértéket nyernék el, de mégis valamilyen pénzt vagy valamilyen vagyont ezekért az üzletrészekért a kívülálló tulajdonosok is kaphatnának. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me