JUHÁSZ PÁL (SZDSZ)

Full text search

JUHÁSZ PÁL (SZDSZ)
JUHÁSZ PÁL (SZDSZ) Köszönöm. Klasszikus volt Izsó képviselő úr példája, és éppen azt mutatja, ami nekem is rettenetes gondom. Azt állítom – és a példa tökéletesen mutatja, hogy miért állítom –, hogy az utolsó pillanatban bevitt kívülálló üzletrész-tulajdonosi intézménye tartotta egybe a szövetkezeteket.
De mi történt Jászapátiban? Az történt, hogy kiválni akart 8 vagy 9 ember. 8 vagy 9 ember indult árverésre, de mivel abban a pillanatban az attól független száz vagy kétszáz vagy háromszáz kívülálló üzletrész-tulajdonos is belépett ebbe a játékba – akik egyébként nem léphettek be – a 9 ember számára felajánlott árverési tárgyra több mint 100 ember indult rá. Tehát a 9 ember, aki vállalta azt a kockázatot, hogy kiszálljon a szövetkezetből, ott maradt minden nélkül. Aki kicsit is tud előre gondolkodni és látja, hogy nem tud egyezségre jutni a szövetkezeti többséggel, az ezek után nem fog kilépni, mert retteg a kívülálló üzletrész-tulajdonosoktól.
Azért mondom, hogy a rosszul csinált törvény megfordította a törvény értelmét. Az utolsó nap elrontott törvény megrontotta a törvény értelmét és egybentartotta a szövetkezeteket. Egy felelőtlenül csinált új tulajdonosi közösséggel. Meggondolatlanul csinálták, nem gondolták végig, hogy ezzel milyen jogok és játékszabályok járnak. Újabb gyerekességgel mehetünk a korábbi gyerekesség után és mivel akkor belerögtönöztünk egy új tulajdonosi kört és nem nézték meg, milyen jogokat kap, nem építették be a törvénybe csak odarögtönöztek egy pontot bele. Most utánamenve a dolognak, értelmezik és most ezt valóságos tulajdonossá teszik, csakhogy ez akkor azt jelenti, hogy az egész törvény kifordul magából és már csak egy út marad: az azonnali szétszedése a szövetkezeteknek. Addig – ahogy az előbb mondtam – nem a szövetkezeti elittel lesz kiszúrás, hanem a szövetkezeti szegény emberekkel lesz kiszúrás. És mindnyájunkkal. (Vargáné Piros Ildikó: Így van! Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me