CSÉFALVAY GYULA (KDNP) bizottsági előadó:

Full text search

CSÉFALVAY GYULA (KDNP) bizottsági előadó:
CSÉFALVAY GYULA (KDNP) bizottsági előadó: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mezőgazdasági bizottság ezt az indítványt megtárgyalta, 5 igen és 6 tartózkodással nem javasolta általános vitára. Én az 5 igen szavazathoz tartoztam, s én messzemenően támogatom ezt az indítványt.
Nem kell sokat mondanom hozzá, mert Gaál Antal nagyon részletesen, nagyon szépen elmondta indokolásában a javaslat lényegét. Én magam csak alá tudom támasztani azt, hogy sokan keresnek meg a vidékünkön, sőt, az ország különböző részéről azokkal a problémákkal, hogy a kiválás során, akik beadták a kiválási szándékukat, tagok, hogy hogyan bánnak el velük.
A törvényben benne van: az üzletrész értékét úgy kell figyelembe venni, hogy a termelőszövetkezet követelése, illetve a tartozása is ráhárul arra, aki azt az üzletrészt kapja. Na már most történt az, hogy valakinek volt 800 ezer forintos üzletrésze. Jelentkezett a termelőszövetkezetben, beadta a kiválási szándékát, azonban közölték vele, hogy a termelőszövetkezetnek van ennyi tartozása, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy 200 ezer forintot előbb fizessen be, majd csak azután tárgyalnak vele az üzletrész kiadásáról.
Tehát még csak azt sem mondták meg, hogy kiadják, vagy hogy mennyi a követelése a termelőszövetkezetnek. Nem egyenleget készítettek. Mert szerintem egyenleget kellett volna készíteni és az így megállapított nettó vagyont, ami jut rá, azt kellett volna tulajdonképpen megállapítani és azt kellett volna kiadni. Most ezek az emberek futkosnak össze-vissza.
De én nem találtam a törvényben sem olyan dolgot, ami pontosította volna ezt, hogy hogyan kell itt eljárni. Ne csodálkozzunk azon, hogy az emberek tanácstalanok. Nem ismerik. Mi sem igazodunk el sok esetben a törvényeken sem, mert azok úgy vannak megfogalmazva, és olyan problémák jönnek elő, amikkel nem tudunk számolni.
Én a magam részéről ezt a javaslatot messzemenően támogatom. Juhász Pálnak csak annyit szerettem volna elmondani, hogy az ő kételye abban, hogy a termelőszövetkezetek, ha kiviszik a kívülállók a vagyont, akkor működőképtelenné válnak, ott marad a betonút meg ilyen hasonló dolog, tehát amit gyakorlatilag nem lehet hasznosítani; úgy válik működőképtelenné majd a gazdaság. Hát nem kell emiatt izgulni. Gyakorlatilag ha otthagyja a részét abban a betonútban, az ott marad, mert hallottam azt, hogy elviszik az állatokat, ott marad az istálló, betonjászol, azt is vigyék el. Vigye el, ha kell neki. Ha nem kell neki, otthagyja a részét benne. De benne van a része. Gyakorlatilag ezt meg lehet oldani. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me