ZSIROS GÉZA, DR., a mezőgazdasági bizottság elnöke:

Full text search

ZSIROS GÉZA, DR., a mezőgazdasági bizottság elnöke:
ZSIROS GÉZA, DR., a mezőgazdasági bizottság elnöke: És a döntés a következő: úgy döntött a mezőgazdasági bizottság, hogy végül is támogatja; a földrendező bizottságnak, illetve a földkiadó bizottságnak legyenek olyan jogosítványai, melyek határozattal bírnak, és segítsék elő azt a folyamatot, hogy a részarány-tulajdonosi földalappal és a kárpótlási földalappal is ilyen szinten tudjanak bánni.
Szintén jelentős vita tárgya volt, hogy ki felügyelje a földrendező bizottságok és a földkiadó bizottságok munkáját, s a másodfok, s fellebbvitel, mely testület és szerv legyen.
Volt, aki azt mondta, hogy a Kárpótlási Hivatal, míg mások a Földhivatalt jelölték meg. Végül is a mezőgazdasági bizottság a Földhivatal mellett döntött.
(20.40)
Nagyon sok érv hangzott el a mellett, hogy a tanyák mellett, a tanyákhoz kötődő területekhez úgy adjuk ki a földeket, hogy a részarány-tulajdoni földalap és a kárpótlási földalap egyaránt ott legyen, a tanya tulajdonosa jogosult mind a kettőre.
Végül is a mezőgazdasági bizottság az utolsó vitanapon úgy döntött, hogy nemcsak a tanyatulajdonosoknak teszi lehetővé, hanem más kárpótlásra jogosultaknak és részarány-tulajdonosoknak is, hogy a földalapokat és a kárpótlási földeket, természetesen úgy, ha a részarány-tulajdonosok javára csökkentik a kárpótlási földeket, akkor aranykorona értékben ezt a másik oldalon is a helyére kell tenni, hogy a földalapok összértéke külön-külön ne változzék.
Szintén lényeges dolog, hogy mindezt a munkát a földrendező bizottságok és a földkiadó bizottságok kinek a terhére végezzék. Olyan döntés és állásfoglalás született, hogy ez a költségvetést terheli, de az önkormányzatokon keresztül történjék meg.
Képviselőtársaim! Ezek voltak azok a főbb érvek, amelyek elhangzottak, és azok az állásfoglalások, melyeket a mezőgazdasági bizottság hozott. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me