RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:
RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Szeretném emlékeztetni a tegnapi expozében elmondott és az útalap felhasználásáról szóló indítványunkra, amelyben ismertettem, hogy az útalap mintegy 50%-át – közel 11 miliárd forintot – kifejezetten arra a célra fordít a közlekedési kormányzat, amit ön is említett, azaz a lakott területek elkerülésére biztosítjuk oly módon, hogy a lakosság nyugalmát biztosítsuk ezáltal, és a terhelő kamionforgalmat eltereljük.
Sajnálatos dolog – és ebben önnek igaza van –, nagyon sokan a megszokott útvonalon haladnak, pedig mindenféle jelzőtáblák, forgalomirányítások és egyéb rendelkezések biztosítják, hogy a kiépített autópályát használják, de ezeket nem veszik figyelembe, s az átkelési szakaszokon, azaz az önkormányzatok, települések területén halad a forgalom.
Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy ezek az utak országos főútvonalak, országos közutak, arról rendelkezéssel, törvénnyel, a járműveket kitiltani nem lehet. Ez a kérdés egyik része.
A másik része pedig az, hogy az önkormányzatnak igenis joga van – mint ahogy ön is említette – súly, sebesség és más korlátozó táblákat kitenni, ily módon csökkenteni az áthaladó kamionok számát.
Azt még szeretném elmondani önnek, hogy az autópályán 13 000 gépjármű halad át, ebből 2000-nél több a 7 tonnát meghaladó kamionforgalom, a 2000-rel szemben mindössze 68 halad át az említett településen: Alsónémedin. Ez olyan elenyészően csekély, hogy igenis az elkerülő útszakaszok építése, az erre fordított beruházás nagyon hasznos volt, mert néhány, mindössze 3%-ra tehető az a kamionforgalom, amely mégis ezt az utat választja. Hogy még ennyi se válassza ezt az utat, azt kell mondanom, akkor viszont hatósági intézkedésekkel, ellenőrzésekkel érvényt kell szerezni a kijelölt KRESZ-tábláknak, arra viszont megvannak a megfelelő eszközei az önkormányzatnak. Továbbra is szeretnénk hasonló módon elindítani és továbbfolytatni az elkerülő útszakaszok építését.
Ami viszont az autópályadíjak bevezetését illeti, szeretném elmondani, hogy csak a koncessziós autópálya-szakaszok, tehát a Kecskemét–országhatár szakasz esik autópályadíj alá, az eddig megépített szakaszok nem lesznek autópályadíjjal terhelve, így tehát a kamionosok nem lesznek gazdasági kényszer alatt, hogy arra haladjanak, még akkor sem, ha erre más eszközök is rendelkezésünkre állnak.
A kérdés második részére, miszerint milyen megoldást lehetne találni, hogy a kamionok ne menjenek el tankolni más és egyéb benzinkutakhoz, szeretném elmondani, hogy manapság Magyarországon igen sok külföldi befektető választja benzinkutak építését. Az összes forgalmazó benzinkutak mintegy 50%-a már privát tulajdonú. Ezeknek egyrészt nem célszerű megtiltani a kamionok kiszolgálását, másrészt viszont Európában nincs még egy olyan ország, amelyik diszkriminálna bármely benzinkutat – legyen az állami, vállalkozási –, amely kizárná, hogy ennél a kútnál lehet, annál nem lehet üzemanyagot felvenni. Ilyenre Romániában van példa, néhány kelet-európai országban, de Nyugat-Európában – tehát Európában nincsen.
Más kérdés viszont a bűnözési és egyéb illegális tevékenység folytatása –gondolok a feketekereskedelemre, a bűnözés melegágyaként említett kamionparkolásokra –, azt hiszem, ezek hatósági intézkedést várnak, nem a közlekedési feladata, hogy ezzel foglalkozzon.
Továbbá – ahogy Szabó Iván miniszter úr a december 8-i válaszában elmondta – szintén sor fog kerülni a háztartási tüzelőolaj és a gázolaj egymás közötti felhasználásával – gázolaj üzemanyagként történő hasznosításával, a fűtőolaj üzemanyagként történő felhasználásával – kapcsolatos törvény beterjesztésére. Itt nyilván hathatós hatósági intézkedések fognak következni, mindennemű szankciónak helye van, mert valóban egy állami támogatással forgalomba hozott termékről van szó, kifejezetten a fűtési célokra, nem pedig üzemanyag céljára. Ez a törvény napokon belül a Parlament elé kerül, és ennek a törvénynek érvényt kell szerezni ahhoz, hogy ne történjék rosszhiszemű felhasználás. (Az elnök a poharát megkocogtatva jelzi az idő múlását.) Tisztelt Képviselő Úr! (Az elnökhöz fordulva: Még van idő!) Kérem, hogy a válaszomat fogadja el, köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me