BALÁZSI TIBOR, a kulturális, tudományos, felsőoktatási, televízió-, rádió- és sajtóbizottság előadója:

Full text search

BALÁZSI TIBOR, a kulturális, tudományos, felsőoktatási, televízió-, rádió- és sajtóbizottság előadója:
BALÁZSI TIBOR, a kulturális, tudományos, felsőoktatási, televízió-, rádió- és sajtóbizottság előadója: … hiszen egy maratoninak számító vita eredményét kellene most itt közzétennem, és már csak a módosító indítványok számából is gondolhatják, hogy ez legalábbis heroikus vállalkozás lenne, és engedjék meg, hogy éppen ezért – lehet, hogy önkényesen, de – megpróbáljak csak kiragadni néhány nagyon fontos részletet a vitánk eredményeiből, és megpróbáljam 3-4 csomópont köré csoportosítani a mondandómat, pontosabban a bizottságunk mondandóját.
Azt hiszem, hogy értelemszerű és érthető, ha ez a 3-4 csomópont nem lenne más, és nem is lehetne más, mint az a négy nagyon fontos hivatkozási alap, amely az Alkotmányunkban található a médiákkal kapcsolatban.
Ha most ezt a négyet itt felsorolom, akkor megpróbálom a négy köré csoportosítani a bizottsági vitánk eredményeit. A 90/LVII-es törvénnyel mi eleget tettünk az Alkotmány előírásainak, és megszületett a kinevezési törvény. Mégis, a bizottsági viták során nagyon sokat foglalkoztunk ezzel az üggyel, mindenki körülbelül tudhatja és sejtheti, hogy miért. Nagyon sok módosító indítvány érkezett, vagy azzal a céllal, hogy a kinevezési törvényt változtassuk meg, vagy azzal a céllal, hogy a megváltozott kinevezési törvényt helyezzük be az új törvényünk szövegébe, és itt szülessen egy új rendelkezés.
(14.20)
Bizottságunk többsége a több tucat erre vonatkozó módosító javaslatot elutasította.
Alkotmányunk következő pontja a közrádió és köztelevízió felügyeletével foglalkozó rész. Ennél a pontnál is el lehet mondani azt, hogy szinte esztendők óta, vagy legalábbis két esztendeje foglalkoztunk a felügyelet kérdésével, és nagyon hosszú viták eredményeként jutottunk el oda, hogy azt lehet mondani, egy-két pont kivételével bizottságunkban megegyezés született a közrádió és köztelevízió felügyeleti rendszerével kapcsolatban. Ez az egy pont, ahol a konszenzus még hiányzik, a felügyelőbizottságnak a társadalmi testületek által delegált személyeivel hozható összefüggésbe. Itt az ellenzékiek véleménye szerint nem kellene kitüntetett szerepet tulajdonítani a delegálás szempontjából a katolikus egyháznak, mások szerint a katolikus egyháznak külön lehetne joga a felügyelőbizottságba delegálni személyt.
A következő nagyon fontos pont, ahová a módosító indítványok és a vitáink összpontosultak, a kereskedelmi rádiózás, illetve televíziózás jövendőbeli helyzete Magyarországon. Többször, több ízben szinte minden párt, amelyik részt vett a vitákban, leszögezte és elkötelezte magát a tekintetben, hogy ez törvénytervezetünknek valóban szinte a legfontosabb része, hiszen ha elfogadjuk a törvényt, akkor pontosan az idevonatkozó passzusok alapján válhat valójában sokszínűvé a magyar rádiózás és televíziózás. Ennek a passzusnak az elfogadása révén alakulhatna ki az a mindannyiunk által kívánatosnak minősített versenyhelyzet, amely nélkül talán – és ez is megfogalmazódott a bizottsági üléseken – a jelenlegi politikai dilemmák és szembenállások is csökkenthetők lennének.
Nagyon sok módosító indítvánnyal foglalkoztunk ennél a pontnál. Itt tulajdonképpen a Rádió és Televízió Hivatal volt az a nagyon fontos törvényrész, amelyben nekünk megegyezést kellett produkálnunk. Azt hiszem, hogy sikerült is ezt a produkciót végrehajtanunk. Megint csak egy – bár ez már nem annyira lényegtelen – pont kivételével, de itt is azt hiszem, nem a bizottság okolható, hogy ez a megegyezés nem jöhetett létre. Itt az RTH elnökének a kinevezése, illetve visszahívhatósága köré csoportosultak a dilemmák és a viták. Én úgy tudom – hivatalosan erről még igazából nincs is nekünk tudomásunk –, hogy az alkotmányügyi bizottság az erre vonatkozó kulturális bizottsági javaslatot nem támogatja, nem politikai, hanem hangsúlyozottan alkotmányjogi megfontolások alapján. Úgyhogy gondolom, a részletes vita során erről a pontról majd még nagyon sokan és sokat fognak beszélni.
Ugyancsak a kereskedelmi rádiózással és televíziózással foglalkozott az a három nagyon fontos módosító indítvány, amelyet a Szabad Demokraták Szövetsége prezentált. Ez a három nagyon fontos módosító indítvány azzal foglalkozik, hogy hogyan lehetne a kereskedelmi rádiózást és televíziózást Magyarországon minél hamarabb megvalósítani, hogyan lehetne esetleg még a szükséges és elkerülhetetlen intézmények, testületek létrejötte, felállása előtt vagy éppen közben már kereskedelmi rádiózást, illetve televíziózást létrehozni Magyarországon. Itt elvi különbségek igazából csak a vitáink kezdetén fogalmazódtak meg, s aztán megállapodtunk abban, hogy ez valóban egy olyan fontos kérdés, amelyben további tárgyalások szükségeltetnek, és különféle preferenciákat kell majd nekünk – lehet, hogy politikai alapon – még a tárgyalások közben megfogalmaznunk. Tehát ez a három nagyon fontos módosító indítvány sem vettetett el tulajdonképpen, sőt hivatalosan támogatta is ezt a bizottság, de itt az előterjesztőnek és a Kormánynak vannak még különféle fenntartásai, amelyeket szintén a részletes vitában lehet – bizottságunk véleménye szerint – aztán majd feloldani.
Ugyancsak nagyon fontos része a törvényünknek az úgynevezett monopolellenes szabályokkal foglalkozó rész. Itt is próbáltunk idomulni az európai és a világszabványokhoz vagy szabályszerűségekhez. Tulajdonképpen különös dolgot, különös szabályszerűséget mi itt Magyarországra vonatkoztatva nem állítottunk fel és nem hoztunk létre. Igyekeztünk az európai normatívákat betartatni vagy betartani, és tulajdonképpen a mi törvényünk ilyen értelemben nagyon sok szempontból tükre más országok monopolellenes szabályszerűségeinek.
Itt – megint talán önkényesen – egy pontot emelnék ki, ahol talán a sajátlagos magyar viszonyok miatt alakult ki élesebb vita a bizottságunkban. Ez az egy pont a regionális napilapok tulajdonosi hányadával foglalkozott, illetve az országos televíziózás és rádiózás tulajdonosi hányadával foglalkozott, mármint, hogy ez a kettő milyen viszonyban van egymással, milyen viszonyban lehet egymással, illetve a jövendőbeli tulajdonosok miképpen szerezhetnek tulajdonosi részhányadot az egyikben, illetve a másikban. Itt az ellenzék igyekezett minél előbbre törni olyan értelemben, hogy ezek a szabályok minél kevesebbek legyenek, illetve a kvóták minél kisebbek legyenek. A kormánypártoknak az volt a véleménye, hogy éppen azért, mert Magyarországon a regionális lapok sok esetben egy-egy régióban monopolhelyzetben lévő kiadványok, nem lenne jó, ha ehhez még társulni tudnának országos televíziók, illetve rádiók, hiszen akkor egy-egy régióban valóban kicsi, aztán nagyobb monopóliumok alakulhatnának ki. De azt hiszem, hogy ezen a területen is a vitáink végül is olyan állapotba jutottak, hogy nincs távol, nincs messze a megegyezés.
Tisztelt Ház! Tisztelt elnök úr! Nem olyan sokkal a nagyon hosszúra nyúlt bizottsági vitáink után most ennyit kívántam összefoglalva elmondani. Kérem képviselőtársaimat, hogy egészítsék ki mondandómat, illetve a nagyon számos és nagyon sok szempontra a vita során aztán ők világítsanak rá.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me