TÓTH SÁNDOR (KDNP)

Full text search

TÓTH SÁNDOR (KDNP)
TÓTH SÁNDOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy valóban sziszifuszi munka után – ahol nem tudom, hogy örüljek-e vagy szomorkodjam – már elhangzottak a sajtóban nyilatkozatok, hogy kinek a győzelmének tulajdonítható majd, ha megszületik a médiatörvény. Van, aki ennek datálta, van, aki annak, én azt mondom, félek, hogy egy pirruszi győzelem lesz, bármelyik oldalról nézzük is ezt.
Igaza volt Napóleonnak akkor, amikor azt mondotta a sajtóról, hogy négy ellenséges újságtól jobban kell tartani, mint ezer szuronytól. Ez az elektronikus sajtóra vonatkoztatva azt hiszem, hatványozottan jelenik meg.
Az az állandó probléma, gond, ami a médiumok függetlenségére vonatkozóan elhangzott – és jogosan, ellenzékiek és kormánypártiak részéről –, ezzel kapcsolatban engedjék meg, hogy egy 1987-ben, Amerikában megjelent könyvnek – a szerzője William A. Hachten, a könyv címe: The World News Prism – néhány mondatát idézzem.
Azt mondja a szerző, hogy a televízió és egyéb tömegkommunikációs eszközök mindig és mindenütt valamiféle kormány, társadalmi és gazdasági nyomás alatt működnek. Még a legszabadabb és legfüggetlenebb sajtórendszer is kénytelen a politikai hatóság különböző mértékű szabályozásával számolni.
A kormány és a tömegkommunikáció kapcsolatában az alapvető kérdés nem az, hogy ellenőrizze-e a kormány a sajtót, hanem, hogy milyen formában és milyen mértékben. Minden sajtórendszer valahol a teljes kontroll és a teljes kontrollmentesség között helyezkedik el.
Természetesen ez megfontolandó és nagyon is igaz. Úgynevezett "abszolút független" médiumokról álom beszélni, ilyen nincs a világon, Európában és a nagyvilágon sem. Hogy mi erre megpróbáltunk törekedni, ezt is természetesnek tartom, hogy aztán ez mennyire sikerült és mennyire nem, majd a puding próbája az, hogy megesszük, illetve hogy elfogadja-e a közvélemény ezt a sajtótörvényt vagy nem fogadja el.
Mindenesetre mi, a kereszténydemokrata frakció részéről igyekeztünk ebben a kérdésben és kérdések özönében a legkonstruktívabban állást foglalni, több mint 30 módosító javaslatot terjesztettünk be, és megköszönhetem a bizottságnak – vagy az ellenzéknek – és a többi kollégának, hogy közel a felére megkaptam a támogatást a kulturális bizottságban is, az alkotmányügyi bizottságban is, ahogy értesültem.
Ezek között nagyon sok fontos etikai szempont érvényesül, vagy olyan formában, hogy a kiindulópontunkat a bizottság tovább módosítva tökéletesítette, vagy olyan formában, hogy a saját nevem alatt, de a frakcióm nevében beadott módosításokat támogatta és fogadta el.
Képviselőtársam már utalt az ifjúság problémájára a televízió műsorprogramjával kapcsolatban. Nos, megnyugtatom őt, hogy ezzel kapcsolatban az én módosító javaslatom továbbmódosításával született egy módosítás, kérem ennek és valamennyi módosító javaslatunknak majd a további támogatását.
Ugyanakkor nem rejtem véka alá, hogy bár vannak megegyezéses módosítványok mindkét részről, mégis ki kell fejeznem aggályomat egyik-másikkal kapcsolatban. Itt például a 28. cikkellyel kapcsolatban, amely a kuratórium tagjaira, illetve azok megválasztásának módjára vonatkozik.
Lehet, hogy túlságosan is aggályos az én aggályoskodásom – vagy a mi aggályoskodásunk –, azonban az alkotmányügyi bizottságot mégis megkérném, hogy ebbe a 28. cikkelybe még egy kicsit alaposabban nézzen bele, hogy esetleg az alkotmányellenesség – mint ilyen – kérdése nem merül-e fel.
Röviden ennyit, és kérem módosító javaslatainkra a tisztelt Ház támogatását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me