GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az év utolsó munkanapján az agrárgazdaság egészét érintő fontos szakmai törvény elfogadása előtt vagyunk és nagyon sajnálom, hogy az alapok, és ennek komolyságához nem illő módon a vadgazdálkodási alappal ennyire elment az idő. Reményeim szerint ezt a törvényt hamarosan követni fogja az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény elfogadása.
A Kormány által benyújtott, a földművelési alapokról szóló törvényjavaslat a mező-, illetve erdőgazdálkodás átalakításának egyik sarokpontja. A módosító indítványokból azt látom,hogy a képviselő urak döntő többsége az alapjainknál lényegében véve a céljainkkal egyetértettek.
A legfontosabb ezen alapok közül az a 4 milliárdos keretösszeg, amely a mezőgazdasági fejlesztési alapban megfogalmazott célokat szolgálta. Az ezen alapokhoz benyújtott és a Kormány által is elfogadhatónak ítélt indítványok ezt a véleményt támasztják alá.
A bizottsági munkák során lényeges változás következett be a törvény szövegében néhány környezet- és természetvédelmi kérdés kapcsán. Egyetértve a mezőgazdasági bizottsággal, szabályozási rendszerünk kialakításánál a termőföld minőségvédelmének hangsúlyosabb szerepet adunk.
A környezetvédelmi bizottság állásfoglalása alapján elfogadunk minden olyan rendszerünkbe illeszthető képviselői módosító indítványt, amely e célok gyakorlati megvalósítását szolgálja.
Van egy olyan kérdés, amelyben az FM – alapvetően nem vitatva a felhozott érvek részleges valóságtartalmát – a jelenlegi helyzetben nehezen tudja eredeti álláspontját megváltoztatni. Ez konkrétan az országos erdészeti alap, valamint a vadgazdálkodási alap összevonásának kérdése. Miniszteri expozémban mondtam képviselő uraknak, hogy az alapok összevonását, vagy külön kezelését nem tekintem kardinális kérdésnek. Mindössze arról van szó, hogy amennyiben az Országgyűlés az alapokat összevonja, megnehezíti a végrehajtását. Mi egyszerűen ennek a két alapnak a működtetésével az új vadászati törvény megjelenéséig egy kulturált átmenetet szerettünk volna biztosítani.
Bár nem kifejezetten a földművelési alapok témája, röviden néhány szót az állam vadászati jogának hasznosításáról.
Néhány képviselői indítvány javasolta, hogy az eredeti törvényjavaslathoz képest a konstrukción változtassanak. Úgy gondolom, az indítványtevőket részben az a félelem vezette, a különböző téves feltételezéseket valósnak tekintve, hogy a minisztérium, illetve a Kormány valamilyen idejétmúlt, vadászati jogátmentési kísérlet részese kíván lenni.
Képviselő urak, mindössze azért kellett ezt a törvényt elővenni és ebben az alapban szerepeltetni, mert van egy hatályos vadászati törvényünk, az 1961-es VII. számú törvény, amelynek 32. §-a kimondja, hogy "az állam a vadásztatási jogát az állami szervek útján gyakorolja". Ezek az állami szervek az állami erdőgazdaságok, az állami gazdaságok, más egyéb állami gazdaságok, valamint jelenleg a földművelési hivatalok. Az állami gazdaságok privatizációjával megváltozik a helyzet. Gyakorlatilag nincs meg az az állami szerv, aminek útján ezt a jogot gyakorolni tudnák.
A '61-es törvény hatályos. Amennyiben a tisztelt Képviselőház új törvényt hoz – és mi ezt akarjuk és kérjük –, abban az esetben tudunk alkalmazkodni az új törvényhez.
Remélem és szeretném elmondani azt is a tisztelt képviselő hölgyeknek és uraknak, hogy a tárca és a Kormány teljes mértékig tudatában van annak, hogy e krónikus problémát a nem távoli jövőben törvényben kell rendezni. Elkészült a jogszabály-végrehajtási rendelet, így e jogot az új vadászati törvény hatályba lépéséig kizárólag a rendelet keretei között szeretném alkalmazni.
Nagyon kérem a képviselő urakat, hogy az új vadászati törvény megalkotásában legyenek minél hamarabb segítségünkre.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kérem, engedjék meg, hogy ezúton is megköszönjem valamennyi javaslattevő jobbító szándékú indítványát.
(2.20)
Végezetül kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a földművelési alapokról szóló törvényjavaslatot, a Kormány által is elfogadható kiegészítésekkel, részleteiben és összességében fogadja el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me