JAKAB FERENC (MDF)

Full text search

JAKAB FERENC (MDF)
JAKAB FERENC (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága részletes és kimerítő vita keretében tárgyalta meg a földművelésügyi alapokról – 7281-es szám alatt – benyújtott törvényjavaslatot érintő képviselői módosító indítványokat. Számos képviselői indítvány foglalkozott azzal a problémával, hogy a törvényjavaslat keretén belül mennyiben lehet tovább erősíteni a környezetvédelmi, illetve a természetvédelmi szempontokat.
Örömmel állapíthatjuk meg, hogy számos képviselői indítványt – függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki volt-e – mind a bizottság, mind pedig a Kormány jelen lévő képviselői támogattak. Ez többek között a földvédelmi alap vonatkozásában úgy jelentkezik, hogy a minőségi földvédelem a továbbiakban, illetve a továbbiakhoz képest hangsúlyozottabbá válik.
Néhány javaslat az alapok felhasználási céljait, illetve a befizetési forrásokat kívánta volna bővíteni – például műtrágyák és mezőgazdasági vegyszerek termékdíjainak bevezetése, falusi turizmus vagy a biotermelés támogatása. A források, valamint a felhasználási célok – hatásaiban kellően nem tisztázott – bővítésével a bizottság nem értett egyet.
Érdemi és koncepcionális jellegű vita folyt azonban arról a kérdésről, hogy az országos erdészeti alapba mennyiben lehetne beolvasztani a vadgazdálkodási alapot, illetve, hogy e két alap forrásaiban mennyiben lehet tovább bővíteni.
A bizottság végül is nem támogatta azokat a módosító indítványokat, amelyek a két alap összevonására irányultak. A bizottságban kisebbségben maradt egyik vélemény az volt, hogy a két alap összevonására mindenképpen szükség van – figyelemmel többek között az erdőkben egyébként egyre elviselhetetlenebb mértéket öltő vadkárokozásra. A kisebbségben maradt másik vélemény pedig az volt, hogy elismerik ugyan a két alap létjogosultságát, azonban a vadgazdálkodási alapnak mindenképpen az országos erdészeti alapban foglalt céloknak alárendelten kell érvényesülnie.
Végül is ez volt az a megközelítés, aminek alapján a bizottság olyan kompromisszumos megoldást tudott kidolgozni, amely törvényi szinten is előírja, hogy a két elkülönült pénzalap működtetésére csak a felhasználási célok összehangolásával kerülhet sor.
Vita bontakozott ki az állam vadászati jogának gyakorlására vonatkozó indítványról is. A bizottság abban egyetértett, hogy figyelemmel a privatizációs törvények által is indukált folyamatokra, a jelenlegi hatályos szabályozáson változtatni kell. A változtatás konkrét irányairól azonban nem született megállapodás. Egyöntetű volt az az álláspontja a bizottságnak, hogy a Kormánynak minél előbb el kell készítenie mind az erdő-, mind pedig a vadászati törvényt, különben várható, hogy a szabályozási hiányosságok miatt a meglévő rendszer már kezelhetetlenné válik.
A bizottság egyetértett az állattenyésztési alapban megfogalmazott célokkal, a célok megvalósításához szükséges források képzésének módjával. Nem értett viszont egyet azokkal az elképzelésekkel – és így ez az álláspont kisebbségben maradt –, hogy az állattenyésztési alapba történő befizetés rendszerén, illetve a befizetési mértéken érdemi változtatást hajtsanak végre.
A mezőgazdasági bizottság a törvényjavaslathoz 6 módosító indítványt tett, melynek többségével a Kormány képviselői is egyetértettek.
Végezetül, a bizottság mindenképpen szükségesnek tartotta, hogy az egyes alapokra vonatkozó rendelkezések január 1-jén már hatályba lépjenek, kivéve az állattenyésztési alapot, mivel a bizottság megítélése szerint az alapba való befizetési kötelezettségnek az érintettek csak úgy tudnának eleget tenni, ha kellő felkészülési időt biztosítunk számukra. Így e rendelkezések csak 1993. február 1-jén lépnének hatályba.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me