JÁVOR KÁROLY (MDF)

Full text search

JÁVOR KÁROLY (MDF)
JÁVOR KÁROLY (MDF) Köszönöm, Elnök Úr. Elhangzott, hogy részletes vita, és módosító indítványokról beszéljünk. Nos, én Pintér József képviselőtársamnak a módosító indítványával kezdeném, és arról szeretnék néhány szót szólni, amelyik az országos erdészeti és vadgazdálkodási alapról szól.
Képviselőtársam távollétében, mint aki a bizottság előadója lett volna, szeretnék néhány szót szólni, és rögtön az elején elmondanám, hogy amit Pap János itt elmondott – talán kissé hosszabban a kelleténél –, az tulajdonképpen jórészt a bizottság álláspontja is, és a bizottság vitájában elhangzott.
Meggyőződésem, meggyőződésünk, hogy az erdőt és a vadat, az erdő- és a vadgazdálkodást nem szabad egymástól elválasztani. Különben öntörvényű gazdasági kényszerekbe szorítja azokat a szervezeteket, amelyeknek önálló vadgazdálkodásra joga és lehetősége lesz.
Vizsgáljuk meg ezt a kérdést úgy, hogy vadgazdálkodás vadásztársaság-módra, és vadgazdálkodás ilyen módra, és hogy néz ki a természetvédelem. Mondok egy példát, és ezzel tulajdonképpen be is fejezném.
Ahol lakom, a házaktól nem messze van egy szép nagy tó, oda egy vadásztársaság telepített 4000 vadkacsát, csibét, s elkezdte őket etetni. Egy idő után, mert a további etetés már gazdaságtalan lett volna, leállította az etetést, most ettől kezdve a 4000 vadkacsa éjjel-nappal ordított, s várta az etetést.
Szeretném megjegyezni, hogy a csibéket, majd az egyre cseperedő kacsákat puskások őrizték – itt van a gazdasági kényszer –, és a teljesen logikusan és természetesen oda jövő ragadozókat – egyébként védett ragadozókat, madarakat és egyebeket – lőtték a kacsák védelmében.
Amikor a kacsák már golyóra érettek, akkor meg kellett őket tanítani félni. Ugyanis mikor a puskások megjelentek, akkor mentek oda a kacsák, hogy kérünk enni. (Derültség.) Ez nem ment olyan könynyen, mert a kacsa nehezen tanulta meg, hogy aki eddig enni adott, az most le akar lőni, és hogy le tudjon lőni, ahhoz nekem repülni kell, mert ugye, a szabályban az szerepel, hogy csak húzásban lehet lelőni a kacsát. Heteken keresztül, pontosabban hétvégeken keresztül az összes környező ház lakói kora reggel arra riadtunk, hogy a puskások huszasával és harmincasával durrogtattak, hogy a kacsák végre féljenek. Van egy nagyon tanulságos videofelvételem arról, hogy nyomdafestéket nem tűrő szavakkal ordibálnak a kacsákra, hogy repülj már, te rohadt dög (Derültség.) , és ütötték a csónakot, meg a vizet, meg a kacsát. Ha a kacsa még ezután se röpült, akkor ott lőtték, ahol érték.
Röviden ennyit a vadgazdálkodásról a vadásztársaság-módra. (Derültség, zaj.)
Azt gondolom, hogyha egyszer egy természetes egység az erdő és a vad, akkor akinek a feladata az erdőgazdálkodás, annak a feladata legyen a vadgazdálkodás is. Ettől teljesen független a vadászati jog kérdése és a vadászat, amit majd egy törvényben rendeznünk kell. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me