KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nyilván emlékeznek tisztelt képviselőtársaim arra, hogy az egy évvel ezelőtti költségvetési vita nyomán a Magyar Televízió kiadási, illetve támogatási előirányzatából egymilliárd forint zárolva van.
(9.10)
Így a Televízió működési kiadásaihoz ebben az évben eddig 300 millió forint támogatás került kiutalásra. A tisztelt Ház fenntartotta azt a jogát, hogy az összeg felszabadításáról döntsön. Nem foglalt állást azonban abban, hogy ez milyen feltételek teljesítése esetén lehetséges.
A Kormány az Állami Számvevőszék vizsgálatát követően készített intézkedési tervben foglaltak teljesítését és a Televízió aktuális pénzügyi helyzetét vette alapul annak mérlegelésénél, hogy tegyen-e javaslatot és milyen tartalommal a tisztelt Háznak a zárolt összeg felszabadítására.
A kialakult helyzet felmérése, értékelése céljából a miniszterelnök úr felhatalmazásával helyszíni vizsgálatra került sor – Hankiss Elemér elnök úrral teljes egyetértésben –, melynek elvégzésére könyvszakértőket kértem fel.
A vizsgálatok összességében azt állapították meg, hogy a Televízió az év során fenntartotta működőképességét, elsősorban azzal, hogy különböző bevételeit számottevően növelte. Ugyanakkor a vizsgálatot végzők egymástól függetlenül azt javasolták, hogy a bizonytalan likviditási helyzetben, amiben a Televízió van, a zárolt támogatást, illetve annak legalább felét folyósítsuk a Televízió részére.
A Kormány a zárolt támogatás feloldására irányuló javaslatát a Televízió egyes vezetői ellen folyamatban lévő vizsgálattól függetlenül terjeszti az Országgyűlés elé. Úgy véli, hogy az előfizetők, a lakosság igényli a zavartalan műsorellátást, és azt, hogy a Televízió idejében felkészüljön jövőbeni feladataira.
A most rendelkezésre bocsátani javasolt közel 900 millió forintból a Televíziónak különféle adósságait, tartozásait indokolt rendeznie, a fennmaradó 110 millió forintot pedig letéti számlára célszerű helyezni, amelyről az Állami Számvevőszék folyamatban lévő utóvizsgálata alapján lehet majd dönteni. Ilyen módon a Televízió rendelkezésére álló források jelentős összegben felszabadulnak és saját maga által meghatározott célokra fordíthatók. Az említett állami befizetés és egyéb kötelezettségek teljesítése elkerülhetetlen és időszerű. Ezért az országgyűlési határozati javaslat szerinti döntés meghozatala indokolt. Emellett szükséges az 1992. évi költségvetési törvény módosítása is, mellyel az előbb megadott összegeknek megfelelően a Televízió egyes előirányzatai megváltoztatásra kerülnek.
Kérem a tisztelt Házat, hogy az országgyűlési határozati javaslatot és a törvénytervezetet szíveskedjék elfogadni. Köszönöm, elnök úr. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me