HAJDÚ ZOLTÁN (SZDSZ)

Full text search

HAJDÚ ZOLTÁN (SZDSZ)
HAJDÚ ZOLTÁN (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Az 1990. évi IV. törvény módosításáról, amelyhez különböző módosító indítványok vannak a kezünkben, nem óhajtok bővebben beszélni. Az általános vita idején bőségesen volt lehetőségük az indítványtevőknek és hozzászólóknak kifejteni ezt a témát.
Csupán arról szeretnék szólni, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének is van bent módosító indítványa, amely vagy a honvédelmi törvényben, vagy más törvényben, de feltétlenül törvényi szinten szeretné rendezni a katonák csoportos vallásgyakorlásának a lehetőségét. Mécs Imre, illetve Iványi Gábor képviselőtársaink módosító indítványáról van szó.
Nem lehet elfelejteni természetesen, hogy egy olyan jogi és lelkiismereti hézagnak a kiküszöböléséről kell döntenie a Parlamentnek, amely az egyéni vallásgyakorlást ugyan engedélyezi, de a csoportos vallásgyakorlásra nem ad módot. S nem lehet elfelejteni azt a sajátos státust és működési rendet sem, amely a honvédséget jellemzi. A sorkatonai szolgálat teljesítése idején a laktanyában az állampolgári kötelezettség és az állampolgári jogok találkoznak, illetve ha törvényi úton nem rendezzük, ütközhetnek egymással.
(18.00)
Ennek a kiküszöböléséért kellene nagy felelősséggel, igen komoly odafigyeléssel, pontos törvényben rendelkezni a katonáknak a csoportos vallásgyakorlását illetően. Harmóniát igénylő és rendkívüli körültekintést igénylő jogalkotási munkára van szükség. Félreértés ne essék, a szabad demokraták soraiból senki sem vonja, én magam sem vonom kétségbe, hogy nagyon jó szándékú, becsületes, az emberi méltóságot és az emberi szabadságjogot tisztelő emberek fogják kezelni a seregen belül ezt a lehetőséget, hogy csoportosan gyakorolják vallásukat az emberek, az ott élők, a katonák. Azonban, ha ez törvényi szintnél alacsonyabb szintű szabályozással történik, akkor megvan a lehetőség arra, hogy hamarabb, esetleg kevésbé meggondolt módon változtassanak a szabályozáson.
Garanciális okból csak egy olyan passzust kellene betoldani, amelyik arról rendelkezik, hogy törvény szabályozza. Hallottuk Perjés Gábor képviselőtársam felszólalásából, hogy a másik oldal sem zárkózik el ettől. Semmiféle kikötése nincs a Szabad Demokraták Szövetségének sem arra nézve, hogy törvény - a honvédelmi törvény, vagy a katonák lelkiismereti szabadságát szabályozó törvény, vagy ez a törvény, vagy bármilyen törvény, de törvényi színtnél nem lejjebb lévő szabályozás - rendezze ezt a kérdést. Ez az álláspontunk, és ehhez szeretnénk következetesen ragaszkodni. Külön aggodalmunk, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak a képviselői az emberi jogi bizottságban nem nyilatkoztak, hogy milyen szinten kívánják szabályozni ezt a kérdést, a folyó előkészítés milyen rendelkezések alapján történt. Egyáltalán, mi történt eddig ennek a kérdésnek, a tábori lelkészségnek, a katonák csoportos vallásgyakorlása ügyének a szabályozásában?
Felvetődhet tehát a gyanú, hogy a hallgatás azt takarja, hogy már eldöntötték, hogy rendeleti szinten kívánják rendezni ezt a kérdést. Ha nem így lenne, érthetetlen, miért elleneznék törvényi szabályozásra utalás beemelését. Az eredmény végül is az lenne belőle, hogy fontos kérdésben álvita kerekedne, álvitákat folytatnánk a Parlamentben, ahelyett, hogy pontos, megnyugtató és hosszú távú szabályozása történne meg ennek az ügynek.
Kérjük a Kormányt, hogy támogassa Mécs Imre, vagy Iványi Gábor, a szabad demokraták benyújtott módosító javaslatait. Szeretnénk magunk is hozzájárulni a szabad vallásgyakorlás e területén történő előrelépéshez, de jó lelkiismerettel csak akkor tudjuk ezt megtenni, hogyha törvényi szinten, és nem lejjebb történik ebben szabályozás. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me