PERJÉS GÁBOR, DR. (MDF)

Full text search

PERJÉS GÁBOR, DR. (MDF)
PERJÉS GÁBOR, DR. (MDF) Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Kormány által 6409-es számon beterjesztett, a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz 11432-es számon csatlakozó módosító indítványt terjesztettem be.
Tisztelt képviselőtársaim! A csatlakozó módosító indítványom megtételére a törvényjavaslat általános vitáján elhangzottak indítottak. A felszólalások amellett, hogy támogatták a Kormány javaslatát, a törvényhez szorosan nem tartozó, de abból valamilyen mértékben következő tábori lelkészi szolgálatot viszont külön törvénnyel tartották célszerűnek bevezetni, szabályozni.
A FIDESZ javaslatát korrektnek tartom, amenynyiben a fegyveres erők létesítményen belüli közösségi vallásgyakorlását jogi alapokra kívánja helyezni. Egyetértek módosító indítványukkal, mert a legnagyobb biztosítékot a katonai szolgálatot teljesítő vallásgyakorlására a törvényi szabályozás adja meg. Azzal viszont nem tudok egyetérteni, hogy a vallásgyakorlás részletes szabályait, szervezeti kereteit és feltételeit a honvédelmi törvény állapítsa meg. Miért? A közösségi vallásgyakorlás részletes szabályait csak az egyházak, a liturgia határozhatja meg, s nem az állam. Másrészt a fegyveres erők létesítményen belüli közösségi vallásgyakorlásának szervezeti keretei és feltételei nem tartoznak a honvédelmi törvény szabályozási körébe, a honvédelmi törvénytől rendszeridegenek.
A honvédelmi törvény többek között foglalkozik a fegyveres erők állományával, a hadkötelezettséggel, de nem foglalkozik a katonák alkotmányos szabadságjogaival. Természetesen a katonák jogállásáról szóló törvényben is elhelyezhető a katonai szolgálatot teljesítők szabad vallásgyakorlásáról szóló cikkely, azonban az erőinkkel való takarékosság, a parlamenti munka célszerűsége is azt kívánja, hogy ezt a rövid, kétharmados törvényt most hozzuk meg, s ne kelljen az Országgyűlésnek később visszatérnie erre a témára.
Véleményem szerint semmi sem indokolja külön törvény megalkotását a tábori lelkészi szolgálatról. A katonai lelkészi szolgálatok minden demokratikus berendezkedésű állam hadseregében működnek. Ezen országokban a törvényi alapot a vallásszabadságról és az egyházakról szóló törvény tartalmazza, amelyeknek végrehajtásáról államfői, kormányrendeletek és miniszteri rendeletek intézkednek.
A kezemben tartom az 1990. évi IV. törvényt a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról. A törvény 17. §-a az egyházak művelődési, szociális és egészségügyi tevékenységéről szól. E törvényrész felkínálja, hogy itt szóljunk a katonák közösségi lelki gondozásáról. Átérezve s átgondolva az általános vitákban elhangzott aggodalmakat, bizonyos kételyeket is figyelembe véve megértem, hogy képviselőtársaim szeretnék a katonai lelkészi szolgálatot megnyugtató módon, törvénnyel szabályozni. Ezért javaslom, hogy érveimet elfogadva a létrehozásra kerülő tábori lelkészi szolgálat legfontosabb kérdéseit itt, a IV. törvényben rögzítsük.
Úgy gondolom, hogy az általam benyújtott kapcsolódó módosító javaslatban felsorolt alapelvek kellő garanciát nyújtanak arra, hogy a tábori lelkészi szolgálat létrehozása és működése összhangban legyen az alkotmánnyal és intézményes kereteket biztosítson a katonák lelki gondozásához és vallásgyakorlásához.
Megítélésem szerint az indítvány választ ad arra az alaptalan feltételezésre, hogy itt az ötven évvel ezelőtti tábori lelkészi szolgálat restaurációja készül. Nem fogja senki a katonákat misére vagy istentiszteletre kivezényelni, hiszen ők szabad akaratukból vehetik igénybe a lelkészek szolgálatait. Úgy gondolom, az indítványban van válasz az általános vitában és korábban a sajtóban is felmerült kérdésekre, hogy a szolgálatban közvetlenül részt vevő egyházak hívein túl milyen módon történik a gondoskodás más bejegyzett felekezetek híveiről. A szolgálat bevezetésével és működésével kapcsolatos részletes szabályozás az egyházak és a Honvédelmi Minisztérium megállapodásain fog alapulni, s tudomásom szerint ezt a kormányrendelet fogja rögzíteni.
Végezetül szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a történelmi egyházak, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsában részt vevő felekezetek évek óta szorgalmazzák a törvény diszkriminatív, alkotmánysértő kitételeinek megszüntetését. Kifejezték több ízben szándékukat a tábori lelkészi szolgálat újbóli létrehozására, melyet a kommunista hatalomátvétellel annak idején megszüntettek hazánkban, s amely a világon mindenütt, ahol demokrácia van, létezik és működik.
Tisztelt képviselőtársaim! Szégyenkezve gondolok arra, hogy egész jogrendszerünk hallgat a tábori lelkészi szolgálatról, de hát végre beszélnünk kell róla! Nyilvánítsa ki a Parlament, egyhangúlag, valljunk színt, hogy mindannyian kiállunk a tábori lelkészi szolgálat bevezetése mellett, amelyet demokratikus jogrendszerünk egyik sarokkövének tekintünk.
Ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy benyújtott módosító indítványomat támogassák. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me